Árpafű: fiatalít és méregtelenít

Az árpafű vagy más néven zöldárpa, az árpa – Hordeum vulgare – csíranövénye. Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintjét, gazdag klorofill tartalmának köszönhetően hatékony rák elleni szer, ezen kívül méregtelenítő, lúgosító és vértisztító. Jelentős mennyiségben található benne fehérje, C- és A-vitamin, illetve szuperoxid-dizmutáz, amely az egyik leghatékonyabb antioxidáns hatású enzim. Egyre népszerűbb az árpafű az egészséges életmód iránt elkötelez...
Olvassa tovább

Immunerősítő kasvirág | Milyen bajok ellen hatásos?

Létezik egy nagyon kedves kis növény, amelyet a gyógyszeripartól kezdve, a kozmetikai iparon át, a természetgyógyászat is felfedezett magának. Nézzük meg, miért ilyen különleges a hegyek között élő kasvirág, ami többek között segíthet az immunerősítésben, a rák, a fertőzések, a gyulladások és az allergiák kezelésében, valamint a bőr fiatalságának megőrzésében. A kasvirág (latinul echinacea) a fészkesvirágúak (százszorszépek) családjába tartozik, a gye...
Olvassa tovább

Egészséges akar lenni? A maqui bogyó ne maradjon ki az étrendjéből!

Kellemes íz és megannyi gyógyhatás: nem véletlenül került be a maqui bogyó  a szuperélelmiszerek közé, hiszen rendkívül egészséges és sokoldalú gyümölcs. Kiváló antioxidáns, immunerősítő, méregtelenítő, ráadásul a lapos has elérése is sokkal könnyebb, ha rendszeresen fogyasztjuk. És mindez korántsem a maqui bogyó összes jótékony hatása. Sokáig egzotikusnak számított, ám ma már bárki számára elérhető a maqui bogyó, ami egyre nagyobb rajongótábort ...
Olvassa tovább

Fogyókúra csodagyümölccsel – Tényleg fogyaszt a garcinia cambogia?

Csökkenti az étvágyat, javítja az emésztést, akadályozza a zsír lerakódását, de ennél is fontosabb, hogy fokozza a zsírégetést: hívei szerint ezek a garcinia cambogia legfontosabb tulajdonságai, amelyek a fogyókúrák elsőszámú gyümölcsévé teszik. De, vajon valóban segít eltüntetni a felesleges kilókat a garcinia? Ázsiában évszázadok óta használják emésztésjavításra, étvágycsökkentésre, ízületi problémák kezelésére, hasmenés ellen és féreghajtásra a gar...
Olvassa tovább

Chia mag hatásai | Egészséges és fogyaszt

A chia –spanyol zsálya– a babhoz, a kukoricához és az amaránthoz hasonlóan a maják és az aztékok mindennapi eledele volt. Neve a maják nyelven erőt jelent, ami nem véletlen: a chia mag igazi energiabomba. Koncentrált szuperélelmiszer, amely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és omega-3 zsírsavakat. Ezeken kívűl a chia mag rendkívül gazdag antioxidáns összetevőkben. Bár a chia növény a napfényes, nedvességben gazdag terüle...
Olvassa tovább

Gyógyít is a parlagfű | Működő tippek allergiásoknak

Sajnos a nyár nem mindenkinek szól kizárólag a melegről és a napsütésről. A pollenallergiások számára a legmelegebb évszak kellemetlen is lehet: többek között ilyenkor virágzik a parlagfű, amely az egyik legallergénebb növény, ami azonban jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik. A parlagfű – ambrosia artemisiifolia – a fészkes virágzatúak rendjébe tartozó gyomnövény. Észak-Amerikában őshonos, azonban rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően m...
Olvassa tovább

4+1 érv a görögdinnye mellett

Kevés jobb hűsítő létezik a nyári melegben, mint egy nagy szelet, lehűtött görögdinnye. Együnk belőle minél többet, már csak azért is, mert nagyszerű folyadékpótló, segít visszanyerni az alakunkat, segíti méregteleníteni, védi a szívet, és még a libidót is javítja. Vegyük sorra, milyen jótékony hatásai vannak a görögdinnyének. Afrikából származik, innen terjedt el Európában is a görögdinnye, aminek eredetileg kevesebb volt a húsa. Ma formáját a folyam...
Olvassa tovább

Cukorbetegség ellen gyógygomba: hogyan működik?

A világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája a cukorbetegség, amely a hasnyálmirigy által termelt inzulin elégtelen működésének következtében alakul ki. Kiegészítő kezelésében kínálkozó természetes megoldás lehet a hernyógomba, a shiitake, valamint a ganoderma (pecsétviszgomba, reishi) gyógygomba fogyasztása.Egyre több embert érint a cukorbetegség, a diabéteszesek száma világszerte folyamatosan növekszik. Legnagyobb veszélye, hogy számos krónikus,...
Olvassa tovább

Frissít és gyógyít a zöld tea

Kevés olyan egyszerű dolog okoz akkora örömet, mint egy pohár jeges tea a nagy melegben, vagy éppen egy gőzölgő csésze a hideg napokon. Ha pedig a zöld tea kerül a poharunkba, nem csupán felfrissülünk és felmelegedünk, hanem szervezetünk egészségéhez is hozzájárulunk: A zöld tea ugyanis kiváló antioxidáns és méregtelenítő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a rák megelőzésében, illetve kezelésében. Az eredetileg Ázsiában őshonos teanövény (Camellia...
Olvassa tovább

Szőlőmag gyógyhatásai: mire jó a szőlőmag?

Bár a szőlő gyümölcse, illetve a levele is rendkívül egészséges és finom, legértékesebb része mégis a szőlőmag, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint és oligomeric proanthocyanidin-t (OPC), valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat. A szőlőmag ezen kívül hatékonyan alkalmazha...
Olvassa tovább

Édesgyökér hatásai | Hogyan védi az egészségünket?

Szereti az édeset, de félti fogai épségét? Használja ételeihez az édesgyökér kivonatát, vagy magát az édesgyökeret, ami közel ötvenszer édesebb a répacukornál, ráadásul többféle módon támogatja az egészségünket: nagyszerű immunerősítő és stresszoldó, enyhíti a gyulladásokat, óvja a májat, ráadásként a fogszuvasodástól is megvéd. Az édesgyökér több száz egészségvédő összetevőt tartalmaz, erőteljes édes ízét a benne található, számos gyógyhatással rende...
Olvassa tovább

„Tökéletes táplálék” a chlorella alga

A chlorella – Chlorella vulgaris – egy gömb alakú, édesvízi, egysejtű zöld alga, mely rajongóitól megkapta a „tökéletes táplálék” elnevezést. Ez a mikroszkopikus élőlény valóban rászolgált a tökéletes jelzőre, hiszen számos gyógyító és egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkezik. A chlorella alga hatékony méregtelenítő és lúgosító, erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni az érrendszeri megbetegedéseket, hozzájárul a rák megelőzéséhez és kezeléséhez. ...
Olvassa tovább

Vanília hatásai | Miért fogyasszuk rendszeresen?

Kellemes íz, különleges illat: elsősorban ez az oka annak, hogy a vanília sokak kedvence. Ennél is fontosabbak azonban a vanília hatásai, amelyek jótékonyan befolyásolják a szervezet működését, valamint hozzájárulnak lelki harmóniánkhoz. Lássuk tehát, miért ajánlott a vanília rendszeres fogyasztása? Az ehető vanília egy Mexikóban őshonos orchidea termése, ami sötét színű és csípős, eredeti állapotában tehát távolról sem emlékeztet az általunk ismert é...
Olvassa tovább

Szuperélelmiszer a spirulina alga

A spirulina alga a világ egyik legkoncentráltabb fehérjebombája, mely tartalmazza az ember számára szükséges valamennyi esszenciális aminosavat. Jó hatással van az emésztésre, kiváló méregtelenítő, illetve lúgosító, óvja a szívet, valósággal felturbózza az immunrendszert, hozzájárul a rák legyőzéséhez: méltán nevezik szuperélelmiszernek! Japánban már hosszú ideje fogyasztják gyógyászati célból az egysejtű spirulina algát – legismertebb fajtája a Spiru...
Olvassa tovább

Medvehagyma gyógyhatásai | Együnk belőle minél többet!

A népgyógyászat évszázadok óta ismeri a medvehagyma jótékony hatásait, amelyek rohanó világunkban különösen felértékelődtek. Hiszen a medvehagyma pontosan azt „tudja”, amire a legtöbbünknek igazán szüksége van: helyrerakja az emésztésünket, megvéd a kórokozóktól, szebbé teszi a bőrünket és jót tesz a szívünknek, miközben a konyhában is jó hasznát vehetjük. A medvehagyma –Allium orsinum–, ahogy botanikai elnevezése is utal rá, valójában „medve fokhagym...
Olvassa tovább

Mindenható bodza | Gyógyít, méregtelenít és fogyaszt

Egyik „leggazdaságosabb” gyógyhatású növényünk a bodza – Sambucus nigra –, hiszen tulajdonképpen minden része alkalmas valamilyen betegség, rosszullét vagy kellemetlen tünet kezelésére. Kiváló méregtelenítő, a népi és természetgyógyászatban tavasszal szedett virágát, valamint bogyóját, levelét és háncsát is felhasználják. Szabályozza a bélműködést, segít a zsírok lebontásában így járulva hozzá a fogyókúra sokeréhez. Kevés gyógyításra alkalmas növényrő...
Olvassa tovább

Articsóka hatásai: fogyaszt és méregtelenít

Már az ősi egyiptomiak, majd az ókori görögök és rómaiak konyhájában is gyakori vendégnek számított az articsóka. Manapság a mediterrán diéta térnyerésével, ismét egyre divatosabb, amelyet elsősorban különleges megjelenésének és ízének köszönhet. Ennél is fontosabb azonban, hogy számos betegségre jelent gyógyírt, sőt fogyasztószernek sem utolsó.   A tavaszi articsóka kissé fanyar, mégis roppant ízletes zöldség, virágbimbójának húsos sziromlevelei...
Olvassa tovább

Édeskömény betegségek ellen? | Sok mindenben segíthet

Rossz emésztés, fogfájás, puffadás, gyulladások, erős köhögés: többek között ezeknek a tüneteknek az enyhítésére vehetjük igénybe az édeskömény segítségét. Mivel nagyszerű antioxidáns, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, míg a nők menstruációs fájdalmak esetén is sikerrel használhatják. Az édeskömény – Foeniculum vulgaris – eredetileg a mediterrán térségből származik, használata több ezer éves múltra tekint vissza, a rómaiak a lakomák előtt fogy...
Olvassa tovább

Búzafű hatásai: egészséges méregtelenítő

A búza a nyár szimbóluma, magjaiból készül mindennapi kenyerünk, évezredek óta az egyik legfontosabb energiaforrásunk. A búzacsírából kihajtó búzafű serkenti testünk és agyunk működését, ráadásul a méregtelenítés során is fontos szerepet kap. A búzafű igazi szuperélelmiszer, nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrás, de mint minden élelmiszerre, a búzafűre is érvényes, hogy hatóanyagainak koncentrátuma nagyban függ attól, milyen körülmények között növ...
Olvassa tovább

Ibolya a természetgyógyászatban: sokoldalú gyógynövény

Bájosan és szerényen bújik meg az erdők alján, mindannyian szedtünk már életünkben belőle legalább egy csokorral. A tavasz első hírnökei közé tartozó ibolya azonban nem csupán szépségével és kellemes illatával tűnik ki a virágok közül, hanem gyógynövényként is megállja a helyét. Vegyük sorra, mire jó az ibolya? Több száz féle ibolya létezik a vadon növő fajtáktól egészen a nemesített változatokig. Már az ókorban is nagyra értékelték ezt az apró kis vi...
Olvassa tovább

Sokszínű spárga | Áprilistól frissen

A spárga egyike a tél után először termő zöldségeknek, igazi szezonja az április. Együnk belőle minél többet, mert ehhez az értékes növényhez csak rövid ideig lehet frissen hozzájutni. Ásványi anyagainak és magas vitamintartalmának köszönhetően a spárga pótolja a téli időszakban óhatatlanul kialakuló tápanyaghiányt. Többéle spárga létezik, leggyakrabban a zöld és fehér változataival találkozunk, de van belőle lila és sárga színű is. Nem csupán a színű...
Olvassa tovább

Gyógygomba: természetes egészségvédő megoldások

Több, mint 300 féle gyógygomba létezik, ám ezek közül nagyjából csak néhány tucat tartalmaz megfelelő mennyiségű jótékony összetevőt. A mesterségesen, vegyszermentesen termesztett gyógygombák egészségvédő hatásaik mellett magas tápértékükkel is hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.Az ősz gyümölcseinek is nevezett gyógygombák kiváló egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, amit már több ezer éve felismert a gyógyászat. A gombákat nagy tisztelet öve...
Olvassa tovább

Kamilla: nem csupán megfázás ellen hatásos

A kamilla egyike a legismertebb és legszélesebb körben használt gyógynövényeknek. Szinte kötelező kelléke a megfázás és a pattanások otthoni kezelésének, azonban jótékony hatásai ennél sokkal szerteágazóbbak: a legtöbb, orvosi beavatkozást csak szélsőséges esetben igénylő, „mindennapos” betegségre gyógyírt jelenthet. Kevés népszerűbb gyógynövény létezik a kamillánál, amelyet a népgyógyászat már évezredek óta alkalmaz. Elterjedését könnyű beszerezhetős...
Olvassa tovább

Cayenne-bors: csíp, gyógyít és zsírt éget

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy a Cayenne-bors, a nevével ellentétben, valójában a chilipaprikák közé tartozik. Ez az oka annak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kapszaicint – ettől lesz csípős –, aminek zsírégető, gyulladásgátló, emésztésjavító, fejfájásellenes, antibakteriális, vérkeringés fokozó és szívvédő hatását köszönheti. Rendkívül hatékony és sokoldalú gyógynövény a Cayenne-bors, amely egy különösen csípős, chilipaprika fajta őrleménye...
Olvassa tovább

Kombucha: a halhatatlanság itala

Köznapi megnevezésével ellentétben a kombucha nem igazi gomba, hanem háromféle élesztőgomba és többféle baktérium alkotta „közösség”. Igazi egészségelixír, amely az immunrendszer megerősítésével segít fenntartani vitalitásunkat. Nagyszerű méregtelenítő, hozzájárul a rák és az ízületi betegségek megelőzéséhez, helyreállítja a bélflórát, természetes antibiotikumként elpusztítja a baktériumokat – és még fiatalít is. A kombucha –más néven mandzsúriai– gom...
Olvassa tovább

Alma gyógyhatásai: miért együk minden nap?

Az almának számos közkedvelt fajtája ismert, világszerte egyike a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsöknek: a statisztikák szerint Európában fejenként 18 kg-ot eszünk meg belőle évente. Bár az alma legtöbb változata júniustól késő őszig érik, megfelelő körülmények között tárolva szinte az egész hideg évszakot átvészeli, ezért – beleszámítva az importot is –, egész évben hozzájuthatunk. És mekkora szerencse! Hiszen az alma az egyik legtöbb gyógyhatással rend...
Olvassa tovább

Gyógyító dió: az ünnepek sztárja

A dió az egyik legkedveltebb csemege, melyet számtalan módon és formában fogyasztunk. Bár rendkívül népszerű, nem mindenki tudja, mennyire hasznos egészségünk szempontjából. Lássuk, milyen gyógyító hatásai vannak a diónak. Gyógyászati célra a dió levelét, termésének külső húsos burkát, illetve elsősorban a népi gyógyászatban, a csonthéjon belül, a terméseket elválasztó hártyát hasznosítják. Diólevelet csak a fáról szedjünk –június és augusztus között...
Olvassa tovább

Kurkuma hatása: a világ legegészségesebb fűszere

A kurkuma nem csak roppant ízletes –a curry egyik összetevője–, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik: elősegíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns és méregtelenítő, eredményesen alkalmazható a stressz miatt kialakuló sejtoxidáció, a szív- és érrendszeri betegségek, többféle rák, valamint az Alzheimer-kór megelőzésére. Nem véletlen, hogy sokak szerint a kurkuma a földkerekség legegészségesebb fűszer...
Olvassa tovább

Kivi hatásai | Miért ajánlott a fogyasztása?

Mindössze egy darab kivi elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk napi teljes C-vitamin igényét! De, nem csak ezért érdemes étrendünk részévé tenni a kivit: ez a lédús, édes gyümölcs ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik, így többféle egészségügyi panasz kezelésében és megelőzésében számíthatunk a segítségére. A kivi (vagy kiwi) annak ellenére, hogy Európa „hivatalosan” csak 1970-ben ismerhette meg, ma már szinte természetes, hogy egész évb...
Olvassa tovább

Körte mindenkinek | Miért fogyasszuk rendszeresen?

Emésztési zavarok és torokfájás megszüntetése, a csontritkulás tüneteinek enyhítése, méregtelenítés: többek között ezekben az esetekben számíthatunk a körte jótékony hatásaira. De, milyen egészségvédő tulajdonságai vannak ennek a rendkívül népszerű gyümölcsnek? A közönséges körte (Pyrus communis) eredetét homály fedi: szinte az egész Földön fellelhető. Nyomait megtalálták az északi országoktól kezdve Kelet-Európán át, egészen Észak-Afrikáig, de még Áz...
Olvassa tovább

Őszi immunerősítés | Hogyan kezdjünk bele?

Télen rendszeresen elkapja az influenza, gyakran megfázik, fáj a torka vagy a nátha gyötri? Az őszi immunerősítés lehet a megoldás a gondjaira. Ebben segítenek a vitaminokban gazdag szezonális zöldségek és gyümölcsök, a méregtelenítés, valamint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása. A szezonális megfázás és influenza kialakulása közvetlenül kapcsolatba hozható a szervezet ellenálló képességének gyengülésével. Ezért ajánlott az őszi immunerősítés elv...
Olvassa tovább

Petrezselyem gyógyhatásai | Milyen panaszok ellen hatásos?

Sokan leveshez adják, vagy díszítésre használják, pedig a petrezselyem ennél sokkal értékesebb gyógy- és fűszernövény. Számos egészségügyi panasz, illetve betegség megelőzésére és kezelésére használhatjuk, vegyük sorra, melyek a petrezselyem gyógyhatásai.Eredetileg a Földközi tenger térségéből származik, innen indult hódító útjára a petrezselyem, ami mára az egész világon elterjed. Főképpen ételek ízesítésére használják, holott a petrezselyem rendkívül ért...
Olvassa tovább

Itt a sütőtök szezon, ne csak farigcsálja, egye is meg!

Sokak szemében a tök nem más, mint egy alkalmi dísz Halloween-ra. Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a sütőtök csak egy dekoráció, vagy épp a hálaadás pite tölteléke, de érdemes újragondolni mi mindenre jó ez a csodás növény. A sütőtök rendkívül gazdag tápanyagokban, csordultig tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ennek ellenére igen alacsony a kalóriatartalma. Többféle módon lehet beépíteni a diétába. Desszertként, leveseként, s...
Olvassa tovább

Máriatövis hatása: mire használhatjuk?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a máriatövis az egyik legismertebb gyógynövény. Elsősorban májerősítésre és a máj méregtelenítésére használják, azonban a máriatövis gyógyhatásai ennél jóval szerteágazóbbak. A máriatövis évszázadok óta kitüntetett helyen szerepel a népgyógyászatban, amely számos betegség, főképpen az epe- és a májpanaszok kezelésére használja. Kultikus tisztelet övezte, amit annak köszönhetett, hogy a legenda szerint a növényre rácseppe...
Olvassa tovább

Érnek az őszi bogyós gyógynövények

Ősszel a bogyós gyógynövények számos fajtáját kínálja a természet. Ilyenkor érik többek között a boróka bogyója, valamint leszüretelhetjük a bodza és a galagonya termését. Vegyük sorra, milyen gyógyhatásaik vannak a frissen szedett terméseknek. Megóv a fertőzésektől a baktérium- és vírusölő borókabogyó A borókabogyó többek között jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat, valamint cseranyagokat. Bővelkedik C-vitaminban is, a...
Olvassa tovább

Őszi betegségek és méregtelenítés

Megfázás, köhögés, influenza, torokfájás, láz, nátha: a leggyakoribb őszi betegségek bárkit „levehetnek a lábukról”. Pánikra azonban semmi ok, a leggyakrabban ősszel és télen előforduló betegségek – elsősorban az ilyenkor gyakori légúti fertőzések – egy kis odafigyeléssel elkerülhetők. Legfontosabb az immunrendszer megerősítése, valamint a szervezet vitamin és ásványi anyag tartalékainak növelése. Az őszi betegségek megelőzésének legbiztosabb módja, h...
Olvassa tovább

Gyömbér gyógyhatásai: miért egészséges a gyömbér?

Sokan nagyra értékelik a gyömbér különleges ízét, és ételeik, italaik fűszerezésére rendszeresen használják a növény gyökerét. De a gyömbér nem csupán kiváló ízesítő: számos gyógyhatással is rendelkezik, ezért érdemes minél többször étkezéseink részévé tenni, sőt, akár kúraszerűen fogyasztani. Étkezési és élvezeti értékei mellett a gyömbér évezredek óta kitüntetett helyet foglal el a népi gyógyászatban. Indiában kultikus tisztelet övezte, a lelki megt...
Olvassa tovább

Útifűmaghéj: a méregtelenítő gyógynövények királynője

Számos méregtelenítő gyógynövény létezik, ezek közül is kiemelkedik az útifűmaghéj (psyllium), amely jótékony hatásait rendkívül magas rosttartalmának köszönheti. Ezek a rostok teszik lehetővé, hogy az útifűmaghéj gyorsan és hatékonyan tisztítja meg a bélrendszert a káros lerakódásoktól, valamint a szervezeten áthaladva, magába szívja a méreganyagokat. A természetes méregtelenítés koronázatlan királynője az útifűmaghéj, amelyet már évezredek óta haszn...
Olvassa tovább

Hernyógomba immunerősítésre és teljesítményfokozásra

A hernyógomba botanikai elnevezése (Cordyceps sinensis) a latin „cord”, azaz zsinór, és a fejet jelentő „ceps” szóösszetételből származik, ami a gomba egyedi formájára utal. Bár a nyugati orvoslás csak nemrég kezdte el alkalmazni, Kínában már i.e. 1760-ban leírták a hernyógomba jótékony hatásait. A kínai orvosok főként immunerősítőként, valamint a test és a szellem energizálására, frissítésére, a fizikai állóképesség növelésére, valamint afrodiziákumként a...
Olvassa tovább

Mandulagomba, az „Isten gombája”

A mandulagomba − Agaricus Blazei Murrill− felhasználása, a legtöbb gombával ellentétben, Európában nem tekint vissza évszázados múltra. Még annak ellenére sem, hogy már 1893-ban katalogizálták. Bár a brazil őslakosok gyakran alkalmazták a népi gyógyászatban, „hivatalosan” csak 1935-ben figyeltek fel rá, mikor egy japán felmenőkkel rendelkező helyi földműves a spórákat eljuttatta őshazájába, a japán Insuke Iwade-i Mikológiai Intézetbe, ahol megpróbálták ter...
Olvassa tovább

Pecsétviaszgomba az elérhető gyógygomba

A pecsétviaszgomba – Ganoderma lucidum –, más néven reishi vagy ling zhi keserű íze miatt nyersen nem fogyasztható, főzete és kivonata azonban számos betegség gyógyítására, illetve megelőzésére alkalmas. Erős antioxidánsként hatékony segítség a rák és az autoimmun zavarok gyógyításában, míg vér- és májtisztító hatásának köszönhetően kiváló méregtelenítő. Adaptogén tulajdonsággal is bír, ami azt jelenti, hogy a pecsétviaszgomba megfelelő szinten tartja az i...
Olvassa tovább

Immunerősítés gombával | Rákgyógyító shiitake

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, azonban az utóbbi években világszerte egyre többen használják ki jótékony hatásait. Rendkívül gazdag tápanyagokban, az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, ráadásul élelmiszerként is népszerű, Ázsiában gyógyhatása mellett, élvezeti értéke miatt fogyasztják. A shiitake gomba −Lentinula edodes− elnevezése a japán shii, azaz tölgyfa, −természetes közegében leginkább ezen a fafajtán szap...
Olvassa tovább

Csipkebogyó, a varázslatos mindenes

A csipkebogyó az illatos vadrózsa közkedvelt gyümölcse. Élénkpiros, fényesen csillogó bogyójának húsa nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ennek köszönheti a csipkebogyó áldásos hatásainak java részét. Azt viszont kevesebben tudják viszont, hogy levele is egészségünket szolgálja. A vadrózsa – Rosa canina –, népies nevein: gyepűrózsa, bicskefa, ebcsipke, a rózsafélék családjába tartozó, fás szárú, tüskés cserje. Általában 2-3 méter magasra nő, szint...
Olvassa tovább

Acai bogyó: a szuperélelmiszerek királynője

Az acai - Euterpe oleracea - pálma Dél-Amerika északi részéről származik, az áfonyához hasonló termését az őslakosok már évszázadok óta fogyasztják. Számos előnyös élettani tulajdonággal rendelkezik, szabályozza a koleszterin szintjét, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, hasznos kiegészítője a fogyókúráknak, valamint hatékony méregtelenítő. Ráadásul az acai bogyó antioxidáns tartalma kiugróan magas, nem véletlenül tartják szuperélelmiszernek. Az ac...
Olvassa tovább

Mire jó a stevia - Édes és egészséges

A legtöbb fogyókúra egyik aranyszabálya a cukormentes táplálkozás. De mit tegyen az a diétázó, aki nem szeretne lemondani az édes ízekről? Szerencsére van megoldás: a Stevia rebaudiana (sztívia) növény ugyanis nem csupán kiváló természetes cukorpótló, hanem kalóriatartalma is elhanyagolható, így a fogyókúra hasznos kiegészítője lehet. Az őszirózsafélék népes családjához tartozó Amerikában őshonos Stevia nemzetségnek közel kétszáz fajtája ismert, azonb...
Olvassa tovább

Citromfű nyugtató helyett | Gomba- és baktériumölő

Ha természetes módszerrel akarunk védekezni a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben, bátran vegyük igénybe a citromfű segítségét: elpusztítja a Candida albicans gombát, a szívet is megtámadó Staphylococcus aureus szuperbaktériumot, valamint a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen is védelmet nyújt. Ráadásul a citromfű kiváló nyugtató, és a koleszterinszintet is csökkenti. A citromfű levelei hasonlítanak a csalánéhoz, citromos illata ...
Olvassa tovább

Hónapos retek: március sokoldalú zöldsége

Az év egyik első friss zöldsége a márciusban már termő hónapos retek. Fontos szerepet a szervezet télen megcsappant tápanyagtartalékainak pótlásában, valamint a természetes vitaminbevitel fokozásában. Ráadásul a hónapos retek kiváló méregtelenítő és féreghajtó, javítja az emésztést, fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat, antibakteriális hatása révén akadályozza a gyomor- és a vastagbélrák kialakulását. Sőt, a retek fogyókúrára is használható. A hónap...
Olvassa tovább

Pattanások és zsíros bőr kezelése szőlőmagolajjal

A hidegen sajtolt, adalékanyagoktól mentes szőlőmagolaj az egyik leghatékonyabb természetes bőrápoló: kiváló arc- és testhidratáló, védelmet nyújt a káros UV-sugarak ellen, gyorsítja a napégés miatt károsodott bőr gyógyulását, enyhíti a gyulladásokat, megköti a rákot okozó szabadgyököket, antioxidánsai a bőr öregedését is lassítják. Mivel szabályozza a faggyútermelést, a zsíros bőr kezelése a szőlőmagolajjal kifejezetten hatékony. Akinek pattanásos, v...
Olvassa tovább

Birsalma az ősz sztárja | Rák, székrekedés, megfázás ellen

Az őszi időszak rendkívül értékes gyümölcse a birsalma, ennek ellenére –elsősorban savanykás íze miatt– kevésbé népszerű. Pedig hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot. ...
Olvassa tovább

Itt az ősz, itt a torokfájás

Az első hideg őszi napokon, a hirtelen hőmérsékletváltozások hatására könnyen előfordulhat, hogy elkap minket a torokfájás. Ezért kell gondot fordítani a megelőzésére, már csak azért is, mert a torokfájástól, ha elhanyagolják, nagyon nehéz megszabadulni. Az ősz beköszöntének egyik csalhatatlan jele a torokfájás, amelynek oka elsősorban a hőmérsélet hirtelen csökkenése, amire az emberek többsége nem készül fel megfelelően: bár az időjárás már nem tenné...
Olvassa tovább

Együnk pisztáciát: ízletes és egészséges

Mint általában a csonthéjas magok, a pisztácia is igazi csemege. Ennél is fontosabb azonban, hogy bőségesen tartalmaz egészségvédő tápanyagokat, többek között segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, védi a szemet, valamint antioxidáns és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Nem mindegy azonban, hogy mennyit fogyasztunk belőle, ugyanis a pisztáciának magas a kalóriatartalma, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. A pisztácia az Ázsiá...
Olvassa tovább

Egészséges és finom: együnk sütőtököt

A sütőtök, népies nevein dinkatök, döblec, bécsitök, eredetileg Amerikából származik, ahol az őslakosok körében a kukorica és a bab mellett a legfontosabb tápláléknak számított. Az egyik legértékesebb ősszel termő növény, kiváló antioxidáns, javítja az emésztést és védi a szívet. A tökfélék családjához tartozó sütőtök az amerikai őslakosok kedvelt étele volt, európai rokonait azonban nem csupán táplálékként hasznosították. Bár nyugtató hatása miatt is...
Olvassa tovább

Lenmag és lenmagolaj | Óvják az egészséget

A lenmag és a lenmagolaj jótékony egészségügyi hatásai sokrétűek: csökkenti a gyulladásokat, az LDL (rossz) koleszterinszintet és a magas vérnyomást, javítja az emésztést, segít helyreállítani a bélflórát. Ráadásul a lenmagolaj bőrápolónak is kitűnő, különösen az ekcéma, a pikkelysömör és a pattanások ellen hatásos, ahogyan a bőrégést is hatékonyan kezeli. Kiváló szövetszál készíthető belőle, azonban ennél is fontosabb, hogy a lenmag és az ebből prése...
Olvassa tovább

Kávé és koffein a vastagbélrák ellen

A kávé egészségre gyakorolt hatásairól igencsak megoszlanak a vélemények: van, aki esküszik jótékony tulajdonságaira, míg mások az összes koffein tartalmú italt inkább a tiltólistás italok közé sorolják. Egy amerikai kísérlet bizonyítékot talált arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztással megelőzhető a vastagbélrák kiújulása. A kávé több mint jótékony 100 hatóanyaggal rendelkezik. Bővelkedik szénhidrátokban, lipidekben, aminosavakban, B1-, B3-, B5-, és ...
Olvassa tovább

Természetes kozmetikum shea vajjal | Ápol és kényeztet

Sokszor esünk abba a hibába, hogy csak azt ápoljuk, ami látszik: azaz kényeztetjük az arcunkat és a dekoltázsunkat, kezeinket és nyáron a szandálból kivillanó lábfejünket. Testünk többi részét azonban hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Pedig bőrünk mindenhol igényli a törődést a legjobb, ha természetes kozmetikumot választunk. Való igaz, hogy legjobban arcunk és kezeink vannak kitéve a közvetlen környezeti ártalmaknak, hiszen testünk többi részét ruháza...
Olvassa tovább

Narancs illóolaj: az egészséges frissesség

A narancs illóolaj számos egészségvédő hatással rendelkezik. Különlegessége, hogy hidegsajtolással készül, ezért a narancs valamennyi jótékony hatóanyaga megtalálható benne. Kiváló bőrápoló és pattanás ellene szer, enyhíti a légúti megbetegedések, a pollenallergia, valamint az emésztési zavarok tüneteit. A narancs illóolaj ráadásul a lelket is gyógyítja, hiszen az egyik legjobb természetes stresszoldó. A narancs illóolaj a gyümölcs héjából és beléből ...
Olvassa tovább

Eper receptek: nem csak édesen

Egy szem eperben megtalálható a szervezet számára fontos tápanyagok jelentős része. Sajnos frissen csak rövid ideig áll rendelkezésre, hiszen szezonja nem tart sokáig. Általában magában, vagy tejszínhabbal és cukorral, a bátrabbak citromlével fogyasztják, míg a mediterrán országokban az eper a főételek alapanyagaként is használatos.     Bővelkedik A-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminban és K-vitaminban, több C-vitamint tartalmaz, mint a...
Olvassa tovább

Aloe vera növény | Használata külsőleg és belsőleg

Nagyjából 350 féle Aloe növény létezik, de csak az Aloe Barbadensis Miller −Aloe vera− az, amely az emberi szervezet számára valóban nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. Az Aloe vera ennek köszönhetően külsőleg és belsőleg használva egyaránt hozzájárul egészségünk, valamint szépségünk megőrzéséhez. Az Aloe vera növény Afrikában őshonos, kedveli a meleg, száraz környezetet, és szinte minden talajfajtához alkalmazkodik. Általában egy méter maga...
Olvassa tovább

Készítsünk házilag mangóvaj krémet

A mangóvaj természetes bőrvédő és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően kedvelt alapanyaga a ránctalanító, napvédő, bőr- és hajápoló kozmetikai termékeknek. Szerencsére a különböző célokat szolgáló mangóvaj krém házilag is egyszerűen elkészíthető, hiszen az üzletekben kapható alapkrémet kedvünk szerint gazdagíthatjuk a szükséges összetevőkkel. A mangó magjaiból sajtolással kinyert, vaj állagú zsiradék, azaz a mangóvaj, ma már a legtöbb gyógynövénybo...
Olvassa tovább

Levendulaolaj fejfájásra: otthon is elkészíthetjük

Az ajakosok családjába tartozó levendulának számos fajtája létezik. Legismertebb közülük a Lavandula officinalis, amelynek tavasszal nyíló apró, illatos virágai a halványkék és a lila minden árnyalatában pompáznak. Szépsége és közismert molyriasztó hatása mellett a levendula gyógyításra is alkalmas: jó szolgálatot tesz reuma és fejfájás esetén ráadásul a feszült idegeinket is megnyugtatja.   A levendula örökzöld, kis termetű cserje általában mind...
Olvassa tovább

Kakaóvaj: hidratálás felsőfokon

Kevés hatékonyabb természetes bőrhidratáló létezik, mint amilyen a kakaóvaj. Táplálja és rugalmassá teszi a bőrt, eredményesen kezeli a gyulladásos betegségeket. A benne található polifenoloknak és E-vitaminnak köszönhetően gátolja a bőr öregedését, antioxidánsai megkötik a káros szabad gyököket. A kakaóbabból –a kakaó magja­– sajtolási eljárással előállított kakaóvajat évszázadok óta használják kozmetikai és gyógyászati célokra. Édeskés illatú és ren...
Olvassa tovább

Száraz hajra, bőrre mangóvaj | Trópusi csodaszer

Tápláló, lédús, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ráadásul édes és finom. A mangóról van szó, ami nem csupán ígyencségként értékes: külsőleg használva kiváló bőrápoló, különsen jól használható a száraz haj hidratálására. Nem véletlen, hogy egyre több kozmetikumban található meg a magjából készített mangóvaj, ami ráadásul a nap káros hatásai elleni is védelmet nyújt. Ha az édes és lédús, éppen ezért ragacsos húsú mangóra gondolunk, általában esz...
Olvassa tovább

Nem csak finom: gyógyszer is a banán

Hiába egészséges a banán, a diétázók közül sokan mégis elutasítják, mert úgy gondolják, hogy túl sok szénhidrátot, és cukrot tartalmaz. Pedig a banán számos betegség megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat: segít a gyomorégés, a reflux leküzdésében, csökkenti a vesekő, a végbélrák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Kifejezetten ajánlott a vékonyabb testalkatú gyermekek számára.   Kevésbé közismert, hogy a banán legalá...
Olvassa tovább

Tökmag – Nem csak férfiaknak

A tökmag az egyik legtöbb jótékony hatással rendelkező élelmiszer. Sokféle módon fogyasztható, ehetjük nyersen, pirítva, önmagában vagy ételekbe –salátákhoz, mártásokhoz keverve−, használhatjuk a belőle sajtolt olajat, de egy biztos: minden formájában rendkívül egészséges! Különösen a férfiak számára elengedhetetlen, hiszen segítségével elkerülhetők a prosztata betegségei. Kevés olyan egészséges, sokoldalú táplálék létezik, mint a tökmag. Egyik legnag...
Olvassa tovább

Rák ellen avokádó – A koleszterinszintet is csökkenti

Európában is egyre népszerűbb az avokádó, nyersen, saláták alapanyagaként vagy akár feldolgozva is sokan fogyasztják. És jól teszik, hiszen az egzotikus gyümölcs olaja rengeteg, nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz: ennek köszönhetően az avokádó többek között kiváló koleszterincsökkentő, védi az ereket, valamint különösen jól használható a szájüregi rák kezelésében.   Az avokádó −persea americana− a babérfélék családjába tartozik. Örökzöld fa, me...
Olvassa tovább

A torokfájás kezelése: csak természetesen!

Mint a legtöbb megfázáshoz kapcsolódó, fertőzéses betegség, a torokfájás is enyhíthető természetes módszerekkel. A méz, a citrom leve, a fahéj, az orvosi tüdőfű és az édesgyökér egyaránt jól használható a torokfájás kezelésekor. A torokfájás kezelése növények segítségével is hatékony lehet. Ezek nagy előnye a kemikáliákkal szemben –hacsak nem vagyunk allergiásak valamelyikükre−, hogy szinte egyáltalán nincs mellékhatásuk, nem terhelik feleslegesen az ...
Olvassa tovább

Fagyöngy: az örök szerelem gyógyszere

Angolszász hagyomány, hogy akik karácsonykor fagyöngy alatt megcsókolják egymást, azoknak örökké tart a szerelme.  De nem csak ez a fagyöngy egyetlen haszna. Számos gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik, éppen ezért, az ünnepek múltával se dobjuk ki: a fagyöngy számtalan kór ellen lehet segítségünkre. A fagyöngy –Viscum album− örökzöld növény, amely más növényeken, élősködőként szaporodik. A fás szárú vegetációkon, főként bükkön, fenyőn, almafán...
Olvassa tovább

Fűszerek megfázására és hasfájásra

A fűszerek döntő többsége gyógynövény is, amelyek jól használhatók a leggyakoribb téli megbetegedések, a nátha, a megfázás és az influenza, valamint más légúti fertőzések ellen. Ha pedig tél, a vitaminhiányos, nehéz táplálékok fogyasztása miatt gyakorta kialakuló emésztőrendszeri panaszok kezelésekor is segíthetnek a gyógyhatású fűszerek.     A fűszerek nem csak ízletesebbé és illatosabbá teszik ételeinket: legtöbbjük számos gyógyhatássa...
Olvassa tovább

Fahéj – A tél királynője

Napjainkban egészségügyi és gasztronómiai célokra egyaránt alkalmazzák a fahéj kérgét, amely jellegzetes illatának és ízének köszönhetően, különösen a téli időszakban közkedvelt. A fahéjfa kérgéből készült fűszer jótékony hatásai közül legfontosabb koleszterincsökkentő és emésztésserkentő képessége. A fahéj hatása ezen kívül az is, hogy csökkenti a vércukor mennyiségét, valamint nagyszerű gyulladáscsökkentő. A fahéj már az ókorban is rendkívül kereset...
Olvassa tovább

A tél csemegéje, a gesztenye

A tél egyik legkedveltebb csemegéje a szelídgesztenye. Sülve, főve, süteményben, húsok töltelékében vagy pástétomban – bárhogyan nagyszerű. De azt talán kevesen tudják, hogy gyógyító hatásai is figyelemreméltóak, ráadásul a gluténérzékenyeknek sem kell lemondani róla.     A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-vitaminban. Meglehetősen magas a gesztenyében a B1-, B2-, valamint a ...
Olvassa tovább

Náthás vagy? Segítenek a fűszerek és a gyógynövények

Kétségkívül, a megfázás és az influenza (általában a felső légúti megbetegedések) egyik legbosszantóbb tünete a nátha. Bár fájdalmat csak ritkán okoz, az elduguló, vagy éppen csöpögő orr megkeserítheti a mindennapjainkat. Szerencsére, a nátha kezelésekor, az orrtisztító fűszerek és gyógynövények széles palettájából válogathatunk, ezek a természetes náthaűzők, hatékonyan szüntetik meg a kellemetlen panaszokat.     Az orrdugulás vagy az or...
Olvassa tovább

Stresszel? Próbálja ki a ginszenggyökeret

A ginszenggyökér az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amelynek jótékony hatásai már közel négyezer éve közismertek. Származási helye a Koreai-félsziget északi része, illetve a Kína északkeleti részén található Mandzsúria magashegyi vidékei. A kínaiak alakja miatt jensen-nek, vagyis „embergyökérnek” is hívják a ginszenget, nálunk erőgyökér, csodagyökér néven terjedt el. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, alkalmazható a stressz és a depresszió e...
Olvassa tovább

Egészségvédő kökény

Manapság kevésbé népszerű, pedig a kökény rendkívül figyelemre méltó gyógyhatásokkal rendelkezik. Szinte minden része felhasználható, hatékony méregtelenítő és vértisztító, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, ennek köszönhetően kiváló antioxidáns, segít megelőzni a daganatok kialakulását, valamint enyhíti a gyulladásokat.   A kökény –Prunus spinosa L., vadszilva– a népi orvoslás egyik fontos gyógynövénye volt, beszerzése azonban manapság elé...
Olvassa tovább

Sebgyógyító körömvirág krém

A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb gyógynövény. Jótékony hatóanyagainak döntő többsége, sárga virágában összpontosul, nem véletlen, hogy a szirmok számos gyógyhatású készítményben megtalálhatók. Ilyen a körömvirág krém, amely kiváló sebgyógyító és gyulladásgátló, valamint bőrfiatalító tulajdonságokkal rendelkezik.   Lehorzsolt, berepedt, megégett, leforrázott, irritált és gombás bőr, vénás fekély, ekc...
Olvassa tovább

Kakukkfű gyulladásra - Fejfájás ellen is hatásos

A közönséges kakukkfű –Thymus vulgaris –, népies nevein balzsamfű, démutka, kakucskafű, tömjénfű már az ókorban is ismert és közkedvelt gyógynövény volt. Erős fertőtlenítő és görcsoldó, eredményesen alkalmazható légúti fertőzések, húgyúti megbetegedések és migrénes fejfájás esetén, valamint hozzájárul a méregtelenítés sikeréhez. A Thymus nemzetségbe tartozó kakukkfű, a Földközi-tenger nyugati részéről származik, de napjainkban egészen 3000 méter magas...
Olvassa tovább

Hashajtó kutyabenge | Kiváló béltisztító

Bár a kutyabenge manapság nem tartozik a legnépszerűbb gyógynövények közé, holott főleg hashajtó és méregtelenítő hatásai miatt évszázadok óta a népi gyógyászat kedvelt alapanyaga. Jól használható székrekedés és aranyér esetén, valamint a prosztata egészségének megőrzése érdekében. Többek között dögfa, kutyafa, puskaporfa, kutyabogyó, kutyacseresznye és büdöscseresznye néven is számon tartják. A kutyabenge a bengefélék családjába tartozó, erdős, nedve...
Olvassa tovább

Búzacsíra: Jó választás a rák és az öregedés ellen

A búzacsíra hamisítatlan „egészségkoncentrátum”, nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, zsírsavakat, ásványi sókat, fehérjét és vitaminokat. Különösen az antioxidáns hatású E-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően a búzacsíra hatékonyan alkalmazható az öregedés, valamint a rák ellen.  A búza szemtermése négy részből áll, ezek a csíra (embrió), a táplálószövet (endospermium), a maghéj (testa) és a terméshéj (pericarpium). Élettani szempontból a...
Olvassa tovább

Májvédő és sebgyógyító máriatövis

A fészekvirágzatúak rendjébe tartozó máriatövist – Silybum Marianum, őszbogáncs, szamárkóró – már évezredek óta használja a népi orvoslás. Antioxidáns és májvédő tulajdonságai miatt a méregtelenítő kúrák kedvelt alapanyaga, ahogyan gombamérgezés, sebgyógyításra, a hepatitisz C-fertőzés esetén, valamint a rák megelőzésére is sikerrel alkalmazható. A máriatövis a mediterrán övezetből származik, de ma már az egész világon elterjedt, néhány helyen annyira...
Olvassa tovább

A szívbetegségtől is megvéd az édeskömény

A édeskömény, más néven ánizskapor -Foeniculum vulgare- a zellerfélék legismertebb tagja. Kellemes ízének köszönhetően a mediterrán diéta kedvelt alapanyaga, ráadásul hatékony méregtelenítő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, hozzájárul az erek, illetve a bélrendszer egészségéhez. Mindezek mellett az édeskömény segíti az emésztést, elveszi a kellemetlen szájszagot, gazdag C-vitamin forrás, fogyasztásával a koleszterin szintje is csökkenthető. Használj...
Olvassa tovább

Inulin hatásai: édes és egészséges cukorpótló

Az inulin elsősorban az örménygyökérben, a cikóriában és a csicsókában megtalálható poliszaharid, azaz összetett cukor. Tulajdonképpen egy olyan vízben oldódó és hosszú fruktóz láncokból álló növényi rostról van szó, mely édes ízének köszönhetően kiváló cukorpótló, sőt még egészséges is: az inulin prebiotikumként hozzájárul a jótékony bélbaktériumok szaporodásához, ezáltal helyreállítja és fenntartja a bélflóra egyensúlyát. Bár az inulin az emberi sze...
Olvassa tovább

A sokoldalú zsálya

Kevés gyógynövényt tartottak akkora tiszteletben az ókorban mint a zsályát. Neve a latin salvatrix-ból ered, ami megmentőt, egészségben tartót jelent. És ez az elnevezés nem véletlen! Az árvacsalánfélék (Labiatae) legismertebb tagja, fás szárú örökzöld. Legfeljebb nyolcvan centiméter magasra nő levelei lapított lándzsa alakúak, vastagok, tapintásra kemények. A zsálya virágai a kéktől és a lila minden fellelhető árnyalatában pompáznak. Mediterrán vidék...
Olvassa tovább

Fejfájás ellen rozmaring

A rozmaring kedvező élettani tulajdonságait mindenekelőtt illóolajainak köszönheti, melyek a fűszernövény egyedi és intenzív illatáért is felelősek. Kedvelt alapanyaga az aromaterápiáknak, használhatjuk fejfájás és bélpanaszok leküzdésére, valamint méregtelenítésre. Sokoldalú fűszernövény, amely nem hiányozhat otthoni egészségpatikánkból. Számos tanulmány kimutatta, hogy a rozmaring aktív összetevői képesek a szabadgyökök megkötésére, lassítják a sejt...
Olvassa tovább