Acai bogyó: a szuperélelmiszerek királynője

Az acai - Euterpe oleracea - pálma Dél-Amerika északi részéről származik, az áfonyához hasonló termését az őslakosok már évszázadok óta fogyasztják. Számos előnyös élettani tulajdonággal rendelkezik, szabályozza a koleszterin szintjét, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, hasznos kiegészítője a fogyókúráknak, valamint hatékony méregtelenítő. Ráadásul az acai bogyó antioxidáns tartalma kiugróan magas, nem véletlenül tartják szuperélelmiszernek.

Acai bogyó: a szuperélelmiszerek királynője

Az acai szó eredeti jelentése „gyümölcs, amely megszabadít a víztől”, amely a gyümölcs méregtelenítő hatására utal. Magát, az acai pálmát többféleképpen hasznosítják: leveleiből tetőt, kosarat, kalapot készítenek, szőnyeget szőnek, míg törzsét építkezésre használják. Legértékesebb része a gyümölcse, amely igazi „egészségbomba”. Az acai bogyó közel fele növényi rost, száz grammjában több fehérje található, mint egy tojásban, míg zsírsavjainak összetétele szinte teljesen megegyezik az olívaolajéval. Ennél is fontosabb, hogy az acai bogyó antioxidáns tartalma kétszerese az áfonyáénak, antociánban – az egyik legfontosabb antioxidáns flavonoid – pedig harmincszor gazdagabb, mint a vörösbor.

Fiatalító és méregtelenítő

Mivel az acai bogyó rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, fogyasztása hozzájárul az immunrendszer hatékony megerősítéséhez - nem véletlenül tartják az egyik legfontosabb szuperélelmiszernek. Összetevőinek köszönhetően segít megszabadulni a számos káros elváltozás, többek között szív- és érrendszeri megbetegedések, a gyulladások (például a kóros ízületi gyulladás) valamint a rák kialakulásáért is felelőssé tehető szabad gyököktől. Brazíliában az acai pálma gyümölcsét „szépség bogyó”-nak is nevezik, mivel méregtelenítő hatása nem csupán a belső szervek egészségét segít megőrizni. Antioxidáns összetevői, valamint az aminosavak és zsírsavak egyedi kombinációja lelassítja az öregedés szemmel látható tüneteit, az acai bogyó gátolja a ráncosodást, feszesíti bőrt, megszünteti a haj és körmök töredezettségét. Mivel egyike azon kevés gyümölcsöknek, amelyek tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat (MUFA), az acai bogyó csökkenti a vérben a káros LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezáltal gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Rendkívül gazdag rostokban, ennek köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, ráadásul feltölt energiával és elveszi az éhségérzetet, így jól használható fogyókúrára. Bár az acai bogyó vitamjai és ásványi sói más gyümölcsökben is jelen vannak, ezeken kívül tartalmaz olyan egyéb, növényi eredetű összetevőket, amelyek semmilyen más gyümölcsben nem lelhetők fel. A Floridai Egyetem (University of Florida) kutatásai bebizonyították, hogy az acai bogyó több mint ötven olyan természetes komponenst tartalmaz, amelyek még azonosításra szorulnak.

Miért érdemes acai bogyót fogyasztani?

  • Hatékony méregtelenítő
  • Segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását
  • Egészségessé, erőssé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket
  • Megkönnyíti az emésztési folyamatokat, megszünteti a hasmenést
  • Elősegíti a fogyást
  • Javítja a szexuális életet
  • Energiával tölti fel a szervezetet
  • Enyhíti a menopauza és az ízületi gyuladás kellemetlen tüneteit
  • Hatékonyan veszi fel a harcot a rákkal szemben
  • Javítja az agyműködést
  • Kiváló antioxidáns
  • Csökkenti a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét
  • Fenntartja a vérben a HDL (jó) koleszterin szintjét
  • Támogatja az immunrendszert
  • Javítja a látást
  • Megszünteti az alvási problémákat

Az acai bogyó sokféleképpen fogyasztható, legegyszerűbb módja, ha préselt levét magában, vagy más levekkel összekeverve isszuk. Amennyiben nem jutunk frissen szedett gyümölcshöz, bátran választhatjuk az acai bogyó porított változatát!

Tudtad?

Brazíliában rendkívül népszerű az acai bogyó fagylalt, az élelmiszeripar természetes lila színezékként is hasznosítja.

Fogyás acai bogyóval 162

Az elmúlt években az acai bogyó az egyik legkeresettebb fogyást segítő természetes étrendkiegészítője lett. Túlzások nélkül kijelenthető, hogy az acai bogyó az egyik legegészségesebb szuperélelmiszer ma a Földön, hihetetlenül magas antioxidáns és mikrotápanyag tartalma miatt segíti a fogyást. Az acai bogyó az amazonasi őserdőkben előforduló egyik pálmafajta termése. Nagyon gazdag különféle tá...
Olvassa tovább

Különféle ételek vashiány ellen 4

Vashiány akkor lép fel, ahogyan a szóban már benne van, amikor a szervezet nem tartalmaz elegendő mennyiségben vasat. MI történik akkor, ha vashiány lép fel? A szervezet nem képes elegendő hemoglobint előállítani.  A hemoglobin tulajdonképpen egy vastartalmú fehérje, voltaképp a vörösvértestek azon alkotórésze, melyek segítségével oxigént szállítanak a tüdőből mindenfelé. A vashiányt vér...
Olvassa tovább

Poratka | Porallergia | Asztma | Csalánkiütés 1

A porallergia civilizációs betegség, különösen a nyugati országokban elterjedt. A mikroszkópikus méretű poratka váltja ki, mely kisebb nagyobb létszámban, de minden otthonban, és zárt épületben fellelhető. Nem csupán allergiát, hanem akár súlyos asztmát is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy amennyire lehet, megszabadítsuk otthonunkat a poratkáktól. A pókfélék családjába tartozó poratkák –legg...
Olvassa tovább