Fodros kel, a káposztafélék ősatyja

A fodros kel (leveles kel) hallatán sokan csak értetlenül csóválják a fejüket, hiszen manapság nem tartozik a közismert zöldségek közé. Pedig, valójában az egyik legősibb, vadon növő káposztaféle. Rendkívül egészséges, ezért érdemes étrendünk részévé tenni, és rendszeresen fogyasztani.

Fodros kel, a káposztafélék ősatyja

Már az ókori görögök, és rómaiak is ismerték a fodros kelt, amelynek egészségmegőrző- és gyógyító hatásaira is hamar felfigyeltek. Számos betegség ellen használták, ahogy a híres római polihisztor, Plinius feljegyezte, a fodros kel segítségével gyógyult ki a strúmájából. Ezt a káposztafélét az 1800-as években is nagyra értékelték, annyira „mesésnek” tartották, hogy az olasz író, Collodi, Pinocchio című művében, a kis bábú szerint nincs semmi egészségesebb, mint fodros kelt uzsonnázni.

Összetétele és fő hatóanyagai

A fodros kel kalóriatartalma abszolút értékben alacsony, míg a többi zöldséghez viszonyítva, közepesnek nevezhető. Tartalmaz szénhidrátokat és fehérjéket, zsírok viszont gyakorlatilag nincsenek benne. Szénhidrátjai alacsony tápértékűek, bővelkedik rostokban és teljességgel koleszterinmentes. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz káliumot, A-, B6- és K-vitamint, valamint kalciumot, bár ez utóbbi csak kisebb mértékben hasznosul. Nagyszerű C-vitamin-forrás, ebből a fontos antioxidánsból 4,5-szer több található benne, mint a spenótban. Kimagasló antioxidáns hatásához, az E-vitamin, a karotinoidok és polifenolok is hozzájárulnak, ezek szintén jelentékeny mennyiségben nyerhetők ki a fodros kelből.

Védi a szívet, javítja az emésztést

Egészségmegőrzésre és betegségek kiegészítő terápiájára egyaránt használhatjuk a fodros kelt. Magas káliumtartalmának köszönhetően, elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. Többszörösen telítetlen zsírsavjai és fitoszteroljai szabályozzák az LDL koleszterin és a vércukor szintjét, ezért a fodros kel rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Mindehhez hozzájárulnak a fodros kelben lévő rostok is, amelyek ráadásul javítják az emésztést, rendezik a széklet minőségét, magukba szívják az emésztőrendszerben felhalmozódott méreganyagokat, valamint megtisztítják a vastagbelet a káros lerakódásoktól. A fodros kel tehát felgyorsítja a szervezet méregtelenítő folyamatait, hatékonyabbá teszi a felszívódást, ezért segíthet elkerülni a hiánybetegségek kialakulását. Amikor a tápanyagok felhasználása ideális, a kívánt testsúly megtartása és visszaszerzése is egyszerűbbé válik, nem véletlen, hogy a fodros kel nagyszerű fogyókúrás étel. Egyike a legfontosabb K-vitamin-forrásoknak, egy bögrényi adaggal a napi ajánlott adag hétszeresét bevihetjük a szervezetünkbe. Ezzel hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, valamint a különféle szívproblémák kiküszöböléséhez, segíti a véralvadási folyamatokat.  

Hatékony immunerősítő

A karotinoidok, a C-vitamin és a polifenolok bőséges jelenléte meggátolja az oxidatív stressz kialakulását, amelynek hátterében jórészt a szabad gyökök túlzott mennyisége áll. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a felesleges szabad gyököket, ezáltal lassítják az öregedést, csökkentik a rák, a gyulladások és az érrendszeri betegségek kockázatát. A fodros kel tehát erősíti az immunrendszert, segít megelőzni és kezelni a szezonális betegségeket, például a náthát, megfázást és az influenzát. A benne található, szintén antioxidáns szulforafánról kimutatták, hogy hozzájárulhat a rák sejtszintű megelőzéséhez, különösen a végbélrák, a gyomorrák és a prosztatarák esetén lehet hasznos, a Norwegian Institute of Food tanulmánya szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását a vastagbélben. Hatásosnak bizonyulhat a gyomorfekély gyógyulásának felgyorsításában is, egy német kutatás pedig arra talált bizonyítékot, hogy a karotinoidokban gazdag fodros kellel lassítható a bőr korai öregedése.

Éltető zöld „vér”

Fokozza a vörösvérsejtek termelődését, gyorsítja a sejtregenerációt, kezelheti a vérszegénységet: a klorofillról van szó, ami nagyon hasonló a vérben az oxigént szállító hemoglobinhoz, ezért „zöld vérnek” is nevezik. A fodros kel bővelkedik klorofillban, ezáltal tisztítja a vért, támogatja a tápanyagok felszívódását, enyhíti a stressz tüneteit, serkenti az agyműködést, nagyszerű lúgosító és zsírégető, hozzájárul a probiotikus baktériumok szaporodásához, elősegíti a bélflóra egyensúlyának megtartását és visszaállítását.  

Hogyan fogyasszuk?

Ahogy a legtöbb friss zöldséget, a fodros kelt is nyersen „illene” fogyasztani, hiszen a sütés-főzés közben igen sok, hőérzékeny tápanyaga jelentősen megcsappan. A megmosott leveleket beletépkedhetjük a frissen főzött zöldséglevesbe, jó megoldás lehet a tízperces párolás, esetleg a gyors forrázás. Igazi csemege extraszűz olívaolajjal, frissen facsart citromlével meglocsolva. A fodros kel remek smoothie alapanyag, répával, esetleg párolt céklával. De turmixolhatjuk csak magában is, igen hatékony gyomorégés vagy enyhe gyomorfájdalom esetén, valamint csillapítja a bélgyulladás tüneteit. Egészségvédő hatásait akkor tudjuk a leginkább kihasználni, ha 4-5 levelét, kevés vízzel összeturmixoljuk, és a főétkezések előtt fogyasztjuk, a kúrát legalább egy hónapon keresztül folytassuk.

Nemcsak külsőleg

A fodros kel külsőleg is alkalmazható, kipréselt levével, vagy összetört leveleivel dörzsöljük be a fájdalmas testrészünket. Eltünteti a véraláfutást, csillapítja a ficam és a gyulladások okozta fájdalmat, felgyorsítja a gyógyulást.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537889/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22769426
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27028789/#fft

Tavaszi zöldségtippek 1

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.   Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszakna...
Olvassa tovább

Jó hír a coffein szerelmeseinek: a kávé nem rákkel158

Jó hír a coffein szerelmeseinek, a kávé nem rákkeltő, viszont a forró italok igen. A Nemzetközi Rákkutató Intézet ( IARC ) és a WHO 2017. 07.15-én kiadott közleménye szerint a kávé besorolása 3-as kategóriába került, ami azt jelenti, nem minősül rákkeltőnek. Korábban 2-es csoportba helyezték, amely az emberi szervezetre nézve rákkeltő hatású. Az új kutatási eredmény, mint az orvosoknak, mint a káv...
Olvassa tovább

Újraélesztés szabályai | Hogyan kell újraéleszteni? 157

A hirtelen szívhalál az egyik leggyakoribb halálok, pedig az esetek jelentős részében, a tragédia öt percen belüli újraélesztés segítségével elkerülhető. Ennek legbiztosabb módszere a defibrillátor használata. Amennyiben a készülék nem áll rendelkezésre, a helyesen kivitelezett, kézzel végzett újraélesztés, jó eséllyel beindítja az összeomlott keringést. Ezért fontos tudni, hogyan kell újraél...
Olvassa tovább