Miért legyen a tányérunkon karalábé? Több indokunk is van!

Hiába szuperélelmiszer, mégsem tartozik a legnépszerűbb ételek közé a karalábé. Nekünk viszont van nyolc érvünk, amikkel bebizonyítjuk, hogy mégiscsak érdemes étrendünk részévé tenni ezt az érdemtelenül háttérbe szorított zöldséget. Ezek közül csak az egyik, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

Miért legyen a tányérunkon karalábé? Több indokunk is van!

A karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozik. Rokonaival ellentétben azonban a karalábé levelei nem szerepelnek az étrendünkben pedig, nem árt tudni, hogy a levelek nagyjából háromszor annyi tápanyagot rejtenek, mint maga a gumó. Sőt, még egy plusz tápanyagot is tartogatnak: a vérfrissítő klorofilt. Héjának színe lehet halvány vagy sötétzöld, illetve lila, míg belseje fehéres-sárgás, lédús, ropogós, és néha enyhén fás. Pontos eredetét homály fedi, valójában a fehérrépa és a vadkáposzta kereszteződéséből jött létre. Nem igényel különösebb törődést, jól bírja a hideget is, viszont vízigénye igen nagy. Főként különféle levesek alapanyagaként, köretként vagy megfőzve, esetleg sütve kerül az asztalunkra, a karalábé jótékony hatásait akkor élvezhetjük igazán, ha nyersen fogyasztjuk.

Miért egészséges?

Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ennek a feltételnek minden tekintetben megfelel a karalábé, mely tápanyagainak köszönheti egészségvédő hatásait. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Nem véletlenül nevezik egyes országokban citrom-káposztának. Káliumból az ajánlott mennyiség tíz százalékát, élelmi rostokból pedig a hetedét tartalmazza, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, ezek közül a C-vitamin és az E-vitamin mellett a mangán, a glükozinolátok, az izotiocianátok és a polifenolok (különösen a flavonoid antocianinok, illetve a karotinoidok) érdemelnek említést.

És, ami nincs meg benne

A karalábé valódi tárháza az egészségmegőrző és gyógyulást segítő összetevőknek, ugyanakkor egyáltalán nem hizlal, kalóriatartalma rendkívül alacsony. Fajtától és termesztési módtól függően (az üvegházi növény alacsonyabb vitamin- és kalóriatartalmú) 100 gramm karalábé tápértéke mindössze 30-42 kcal között mozog. Ezért is javasolt a fogyasztása fogyókúrázóknak. További előnye, hogy a karalábé teljesen zsír- és koleszterinmentes.

A karalábé kilenc legfontosabb egészségvédő tulajdonsága

Főként tavasszal van szezonja, azonban bármelyik évszakban hozzájuthatunk valamelyik fajtájához. Érdemes nyersen fogyasztani, hiszen hőérzékeny összetevői, különösen a C-vitamin, így sértetlenül jutnak a szervezetünkbe.

Lássuk most a karalábé egészségünkre gyakorolt főbb hatásait:

  • Védi a csontokat: vas-, kalcium-, foszfor- és mangántartalmának köszönhetően, a karalábé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat csontjaink egészségéhez. Megemelt mennyiségben segít lassítani a csontritkulás folyamatát.
  • Rákmegelőzésre: mivel kiugróan magas az antioxidáns-tartalma, és a rákos sejtekben felgyorsítja a programozott sejthalált (apoptózis), segíthet felvenni a harcot a daganatos sejtek kialakulásával és elburjánzásával szemben. A karalábé így a rákmegelőzés, és a kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos.
  • Szabad gyökök ellen: a már említett antioxidánsai képesek megkötni a szervezetet rongáló, túlszaporodó, szabad gyököket. Ezért a karalábé elősegítheti a gyulladások, érrendszeri betegségek megelőzését és gyógyulását, lassíthatja a bőr (sejtek) öregedését. Utóbbi hatásához réztartalma is hozzájárul.
  • Méregtelenít: magas rosttartalma ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, hozzájárul a vastagbél megtisztításához. Szabályozza a bélmozgást, rendszeressé, és alapossá teszi a székletürítését, megszüntetheti a krónikus székrekedést, javítja az emésztést. A káros LDL koleszterin megkötésével, a rostok és ezáltal a karalábé, jelentős mértékben támogatják a szív- és az érrendszer egészségét.
  • Fogyókúrára: rostjainak, valamint alacsony kalóriatartalmának eredményeként, a karalábé fontos kiegészítője lehet a különféle diétáknak. Nyersen elrágcsálva szinte azonnali telítettségérzést okoz, nem véletlen, hogy a karalábé fogyókúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
  • Védi a szívet és az ereket: erősíti a szívműködést, óvja az érrendszert, amihez a már említett rostok és a C-vitamin mellett, a benne lévő kálium, foszfor és magnézium is támogat. Alacsony nátriumtartalma, keringési panaszokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott a karalábé gyakori fogyasztása.
  • Magas vérnyomás ellen: a karalábéban található C-vitamin segít tisztán, plakkmentesen tartani az ereket, ahogyan a kálium és magnézium is szabályozza a vérnyomást, illetve a pulzust.
  • Élesebb látás, egészségesebb szemek: elsősorban a B-vitaminok és az E-vitamin hatása, hogy a karalábé erősíti a szemet, javítja a látást.
  • Cukorbetegség esetén: a polifenoloknak és izotiocianátoknak tulajdonítható a karalábé antidiabetikus tulajdonsága. Elsősorban a piros változat fogyasztása mérsékli a vércukorszintet, ezért megelőzésre és a diabétesz kezelésére egyaránt használhatjuk.

Különleges összetevői révén ráadásul a karalábé nagyszerű vitalizáló. Azonnal energiával lát el, felfrissülünk tőle, valamint javítja az általános közérzetet.

Mire ügyeljünk a vásárláskor és felhasználáskor?

Ha karalábét veszünk, nagyon fontos, hogy a megfelelő darabokat tegyük a kosárba. Az éretlen és a túlérett szegényebb tápanyagokban, utóbbi gyakran fás állagú, nehezebben feldolgozható. Az ideális karalábé:

  • tapintásra kemény, rugalmatlan;
  • a héja sima, fényes;
  • ha több antioxidánst szeretnénk, válasszuk a lila fajtát, aminek a belseje fehér, vagy halvány sárga.

Mindig úgy mossuk meg, hogy a karalábé szára ne legyen a növényen. Lehetőleg késsel hámozzuk, mert a zöldséghámozó könnyedén megszalad a felületén.

Mit mondanak a tudósok?

Koreai tudósok a leszedett karalábé összetevőinek változását vizsgálva kimutatták, hogy szobahőmérsékleten tárolva két hétig, hűtve két hónapig megőrzi a minőségét. Az antioxidánsok közül a fenolok és a flavonoidok mennyisége a meleg tárolás alatt csökkent, míg a hűtött zöldségekben emelkedett. Utóbbi esetben a rákmegelőzésben fontos szerepet kapó glükozinolátoknál sem mutatható ki csökkenés.  

Tudtad?

Ha meghámoztuk/daraboltuk, rögtön fogyasszuk, vagy főzzük meg, hiszen hamar oxidálódik, és veszít értékes vitaminjaiból. Hogy ezt elkerüljük, meglocsolhatjuk kevés citromlével.

Különleges, mégis könnyen elkészíthető karalábé receptek ide kattintva olvashatók.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2160402/
http://healthland.time.com/2013/06/26/what-to-eat-now-kohlrabi/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4287320/
https://www.researchgate.net/publication/272382137_Changes_in_the_quality_and_secondary_metabolites_of_kohlrabi_during_storage?ev=auth_pub
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2466/2

Karalábé receptek | Előétel, főétel és saláta 169

A karalábé valódi szuperélelmiszer, ha egészségesen akarunk élni, erősen ajánlott étrendünk részévé tenni. Fogyaszthatjuk nyersen, akár önmagában, de finom és tápláló ételek alapanyagaként is hasznosíthatjuk. Ezért állítottunk össze, karalábé receptek segítségével, egy komplett ételsort. Érdemes kipróbálni! Bár a karalábéra is igaz, hogy jótékony hatásait leginkább nyersen fogyasztva fejti ki...
Olvassa tovább

90 napos diéta menü | Komplett napi ételsor 1

Könnyen betartható, gyötrelmektől mentes, mégis eredményes fogyókúrát keres? Pontosan ilyen a 90 napos diéta, amihez egy könnyen betartható ételsort ajánlunk. A 90 napos diéta menü változatos reggelit, ebédet és vacsorát tartalmaz. A 90 napos diéta legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy egyszerre hatékony és kíméletes. Úgy garantálja a jelentős súlycsökkenést, hogy egyáltalán nem terheli meg...
Olvassa tovább

Szupernagyik és szuperpapik | Időskori táplálkozás 1

Időskori táplálkozás? Másképp kell étkezni, mint fiatalon? Egyáltalán mit kell fogyasztani időskorban? A szupernagyik és szuperpapik idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkeznek,  agyuknak bizonyos részei megőrzik fiatalságukat. Az idő múlásával nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is keresztül megy az ember, ami hatást gyakorol a táplálkozásra is. Az em...
Olvassa tovább