Levendulaolaj fejfájásra: otthon is elkészíthetjük

Levendulaolaj fejfájásra: otthon is elkészíthetjük 1 Kép nagyítása

Az ajakosok családjába tartozó levendulának számos fajtája létezik. Legismertebb közülük a Lavandula officinalis, amelynek tavasszal nyíló apró, illatos virágai a halványkék és a lila minden árnyalatában pompáznak. Szépsége és közismert molyriasztó hatása mellett a levendula gyógyításra is alkalmas: jó szolgálatot tesz reuma és fejfájás esetén ráadásul a feszült idegeinket is megnyugtatja.  


A levendula örökzöld, kis termetű cserje általában mindössze 40-60 centiméter magasra nő. Hatóanyagainak –többek között triterpenoids, cineol, flavonidok, glikozid, gyanta, herniarin, kámfor, kumarin, limonén, rozmarinsav, tannin, ursolsav– köszönhetően széleskörben használható: illatosíthatunk vele lekvárt vagy fürdővizet, készíthetünk belőle széleskörűen használható olajat vagy nyugtató főzetet. A levendula csillapítja a hányingert, enyhíti a csuklást és a bélbántalmakat.

A molylepkék nem szeretik

A levendula szárított és csokorba kötött virágaival illatosíthatjuk szekrényeinket vagy fiókjainkat. Azonkívül, hogy kellemesebbé teszi ruháinkat a molylepkéket is hatékonyan távol tartja.

Fájdalomcsillapító levendula

A levendulaolaj hatékonyan enyhíti a reumás fájdalmakat. Ehhez elegendő napjában néhányszor megmasszírozni vele sajgó végtagjainkat, feszültség vagy stressz okozta fejfájás esetén pedig halántékunkat. Használhatjuk egyszerű masszázsolajként is, hiszen a levendulase kiválóan oldja a feszültséget, nyugtat és ellazít. A fejfájás mellett alkalmas a megfázás enyhítésére is inhaláláshoz pedig kifejezetten ajánlott: amennyiben fokozni szeretnénk hatását a gőzölgő vízhez adjunk egy teáskanálnyi szódabikarbónát! Ezen kívül, a levendula illóolaj nagyszerű bőrápoló, gyorsítja a sebgyógyulást, jól használható a bőrgyulladás kezelésére.

Hogyan készítsünk levendulaolajat?

A levendulaolaj, kis türelemmel házilag is elkészíthető az alábbi módon:

1, A levendula gondosan megmosott virágait helyezzük egy kisebb befőttesüvegbe, majd töltsük fel annyi olajjal, hogy teljesen ellepje. Napos helyen két napig érleljük, eközben tizenkét óránként rázzuk össze.

2, Egy tiszta üveget takarjunk le steril gézzel és ezen keresztül szűrjük át az olajat ügyelve arra, hogy a levendula virágait alaposan nyomkodjuk ki.

3, A szűrt olajba helyezzünk újabb – lehetőség szerint friss – virágokat és ismételjük meg a fenti műveleteket egészen addig, amíg nem érjük el a kívánt illatot.

4, Az utolsó szűrés után az kész levendulaolajat töltsük sötétszínű üvegbe. Amennyiben száraz, védett helyen tároljuk akár 6-12 hónapig is eláll.

Pihentet a levendula főzete

A levendula főzetét számos kellemetlen tünet kezelésére alkalmazhatjuk. Nyugtató és pihentető hatású, álmatlanság esetén lefekvés előtt kortyoljunk el belőle egy bögrényit. Mivel remek fertőtlenítő, főzetét ihatjuk a háborgó gyomor megnyugtatására, de külsőleg is használhatjuk kisebb sérülések kezelésére. Levendulafőzetet tavasszal egyszerűen készíthetünk: egy csészébe tegyünk egy teáskanálnyi frissen szedett levendulavirágot, öntsük fel forró vízzel és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Mézzel édesíthetjük.

Tudtad?

A középkorban szinte mindenkinél volt egy kis tasak levendula, mert úgy gondolták, hogy távol tartja a bogarakat.