Gyógyít is a parlagfű | Működő tippek allergiásoknak

Sajnos a nyár nem mindenkinek szól kizárólag a melegről és a napsütésről. A pollenallergiások számára a legmelegebb évszak kellemetlen is lehet: többek között ilyenkor virágzik a parlagfű, amely az egyik legallergénebb növény, ami azonban jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik.

Gyógyít is a parlagfű | Működő tippek allergiásoknak

A parlagfű – ambrosia artemisiifolia – a fészkes virágzatúak rendjébe tartozó gyomnövény. Észak-Amerikában őshonos, azonban rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhetően mára az egész világon elterjedt. Remekül tűri a hideget és a szárazságot, a talaj minőség sem befolyásolja az életciklusát, ráadásul – és ez a tulajdonsága teszi szinte kiirthatatlanná – a vegyi anyagokkal és növényirtó szerekkel szemben is roppant ellenálló.
Mivel meglehetősen igénytelen, a parlagfű négyszáz méteres magasságig szinte bárhol előfordulhat. Ahogyan a neve is utal rá, elsősorban a megműveletlen, gondozatlan, parlagon hagyott földeket kedveli, de a városi parkokban, kertekben és az utak mentén is előfordul. Terebélyes növény, magassága 20 és150 cm között váltakozik, központi szárán számos hajtás, kisebb ágacska található, mindkét oldalon szőrökkel borított levelei zöld színben pompáznak. Erősen allergén, a parlagfű virágpora valósággal megkeseríti a pollenallergiások életét, elsősorban légúti és kötőszöveti irritációt, tüsszögést, szemviszketést, könnyezést és orrfolyást okoz.

Zuhannyal és légkondicionálóval a parlagfű ellen

Egy tő parlagfű, akár nyolcmilliárd pollent termelhet, a virágpor a szél segítségével szinte mindenhová eljut. Bár egyre több védőoltás kerül forgalomba, hatékonyságuk azonban nem minden esetben – többek között terhesség alatt vagy szívinfarktus után – 100 százalékos, és semmiképpen sem azonnali. Bizonyítottan hatásos az immunerősítés, illetve immunterápia, ez azonban az oltásnál is nagyobb türelmet igényel: több évre is szükség lehet ahhoz, hogy megszüntesse az allergia tüneteit. Ezért a parlagfűre allergiások akkor járnak el helyesen, ha a gyógyszeres kezelés mellett a virágzás idején minél kevesebbet tartózkodnak a természetben, zárva tartják lakásuk ablakait, kerülik a gyomnövénnyel fertőzött területeket, amikor pedig hazaérkeznek, rögtön lezuhanyoznak. Utóbbi azért fontos, mert a légkondicionáló használatához hasonlóan, ezzel elkerülhető, hogy a virágpor bekerüljön a lakás levegőjébe.

Áttörést hozhat egy enzim

Létezik egy kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb enzim, a szerrapeptáz, aminek az a különlegessége, hogy rendkívül gyorsan lebontja a szervezetben a felesleges fehérjéket. Ez az oka annak, hogy a szerrapeptáz képes megszüntetni a szénanátha következményeként kialakuló orrdugulást, ugyanis feloldja a légutakban lerakódó nyálkát. Erre találtak közvetett bizonyítékot a tokiói Hiroo Kórház tudósai, akik légúti betegségben szenvedőknek négy héten keresztül, napi 30 mg szerrapeptázt adtak. Megállapították, hogy a kúra végére a felgyülemlett nyálka mennyisége és sűrűsége is csökkent.   

Amikor a parlagfű segít

Felmérések szerint a világ népességének 10-15 százaléka szenved parlagfű allergiában, azt azonban kevesen tudják, hogy a növény számos jótékony hatással is rendelkezik. Az amerikai őslakosok a parlagfű szétzúzott leveleiből készült pakolással enyhítették a rovarcsípések kellemetlen tüneteit, míg a népi orvoslás előszeretettel készített belőle főzetet, amelyet külsőleg a hajas bőr tisztítására, míg belsőleg a hányás és a hasmenés kezelésére használta. Ezeken kívül a parlagfű nagyszerű görcsoldó, segít megszüntetni, illetve enyhíteni az alhasi, és különösen a menstruációs fájdalmakat.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4084800/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12911824

 

Parlagfű-allergia kezelése | Enzimpótlással is lehetséges 163

Június végén indul a parlagfű szezonja, hogy ettől kezdve, egészen novemberig, megkeserítse a növény pollenjére érzékenyek életét. Bár többféle módon enyhíthetjük a panaszokat, a parlagfű-allergia kezelése különösen hatékony lehet a gyömbér és a szerrapeptáz enzim felhasználásával. Az egyre melegebb időjárás hatására a parlagfű hamarabb fejlődik ki, és sokkal tovább termel allergén anyagokat....
Olvassa tovább

Ha nyár akkor allergia | Ételek, bogarak, szénanátha 2

Pollenek, napfény, rovarok, gyümölcsök, napsütés: Hogy csak néhányat említsünk az egyre többeket érintő különböző nyári allergia kiváltó okai közül. Különösen gyakori tünet a szénanátha, amit könnyű összekeverni egy enyhe megfázással. A tavasz mellett a nyári időszak sem bánik kesztyűs kézzel a pollenallergiásokkal, hiszen a legmelegebb hónapokban is számos, az allergi...
Olvassa tovább

Őszi allergiák: növények és poratka is okozhatja 1

Ősszel hűvösebbre fordul az idő, rövidülnek a nappalok, elszáradnak a virágok, és lehullnak a levelek, a természet lassan felkészül a téli „álmára”. Azt hihetnénk, a nyárral együtt legalább néhány hónapra a légúti allergiáknak is búcsút inthetünk, azonban sajnos ez nem így van. Ilyenkor jelentkeznek a nyálkahártyákat irritáló őszi allergiák, amelyek a kora nyári és tavaszi allergiákhoz hasonló tün...
Olvassa tovább