A szívinfarktus lelki okai

Kardiológia Dr. Fauszt Terézia | Belgyógyászat és kardiológia
A szívinfarktus lelki okai 1 Kép nagyítása

Bizonyára mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy valaki  a "szívére vette...” az őt ért sérelmet, vagy igazságtalanságot. Nos, ez a szállóige nagyon is jól összefoglalja mindazt, amit ma már a nyugati orvostudomány tényként kezel: a betegségeknek lelki okai is lehetnek.


Szinte nem létezik olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne érezte volna, hogy egy stresszes értekezleten, vagy helyzetben gyomorgörcse lesz, megfájdul a feje, esetleg heves szívdobogásérzése támad, vagy elkezd szorongani. Ezeket a tüneteket nem véletlenül produkálja a szervezetünk. De vajon mi is történik valójában?

Ne vagyük a szívünkre

Miután fenyegetőnek értékeltünk egy helyzetet, a hipotalamusz  (az agyhoz tartozó mandula méretű mirigy) hormonokat kezd termelni. Ezek a vérrel a mellékvesékbe jutva serkentik a stresszhormon, a kortizol termelődését, felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás, ezáltal a szívverés is felgyorsul. Persze a szívinfarktus kialakulásáért nem csak a stresszes életmódot okolhatjuk, hanem a háborgó lelkünket is. Bármilyen furcsán hangzik is, ha folyamatosan nem a szívünkre hallgatunk, hanem az eszünkre, esetleg szívtelenül, igazságtalanul viselkedünk valakivel, azt ugyancsak a „szívünkre vehetjük.”
Szívünk hevesen doboghat valamilyen izgalomtól, de akár meg is szakadhat az átélt fájdalomtól, vagy a gyásztól.

Gátlások és érzelmi problémák

A szívinfarktus lelki okai a szakértők szerint belső gátlásokból, elakadásokból adódhatnak, amikor az érzelmek nem képesek szabadon áramolni, és túlságosan dominál az ésszerű gondolkodás. Éppen ezért a megoldást is roppant egyszerű: adjunk teret érzelmeinknek, azaz figyeljünk oda jobban a szívünkre! A keleti orvoslásban már régóta tudják, hogy a testünkben található hét csakra rendkívül érzékeny a külvilág impulzusaira. A szívcsakra a lélek legapróbb rezdüléseit is „megérzi”:
Sokszor okozhat szívpanaszt például az anyánkhoz való kötődés, ami nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. Ugyancsak ezzel a csakrával függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni, a vérünket szabadon áramlani hagyni, azaz a szeretetet a maga útjára engedni.

Eredendő vágyak

A szívinfarktus lelki okai tehát eredendően a vágyaink, érzéseink, szeretetünk elfojtásából adódnak, így ha ezeket képesek vagyunk feloldani, úgy biztosan elkerülhetjük ezt a ma már civilizációs betegségként számon tartott kórképet.

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB