A szívinfarktus lelki okai

Bizonyára mindenki hallotta már azt a kifejezést, hogy valaki  a "szívére vette...” az őt ért sérelmet, vagy igazságtalanságot. Nos, ez a szállóige nagyon is jól összefoglalja mindazt, amit ma már a nyugati orvostudomány tényként kezel: a betegségeknek lelki okai is lehetnek.

A szívinfarktus lelki okai

Szinte nem létezik olyan ember, aki legalább egyszer az életében ne érezte volna, hogy egy stresszes értekezleten, vagy helyzetben gyomorgörcse lesz, megfájdul a feje, esetleg heves szívdobogásérzése támad, vagy elkezd szorongani. Ezeket a tüneteket nem véletlenül produkálja a szervezetünk. De vajon mi is történik valójában?

Ne vagyük a szívünkre

Miután fenyegetőnek értékeltünk egy helyzetet, a hipotalamusz  (az agyhoz tartozó mandula méretű mirigy) hormonokat kezd termelni. Ezek a vérrel a mellékvesékbe jutva serkentik a stresszhormon, a kortizol termelődését, felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás, ezáltal a szívverés is felgyorsul. Persze a szívinfarktus kialakulásáért nem csak a stresszes életmódot okolhatjuk, hanem a háborgó lelkünket is. Bármilyen furcsán hangzik is, ha folyamatosan nem a szívünkre hallgatunk, hanem az eszünkre, esetleg szívtelenül, igazságtalanul viselkedünk valakivel, azt ugyancsak a „szívünkre vehetjük.”
Szívünk hevesen doboghat valamilyen izgalomtól, de akár meg is szakadhat az átélt fájdalomtól, vagy a gyásztól.

Gátlások és érzelmi problémák

A szívinfarktus lelki okai a szakértők szerint belső gátlásokból, elakadásokból adódhatnak, amikor az érzelmek nem képesek szabadon áramolni, és túlságosan dominál az ésszerű gondolkodás. Éppen ezért a megoldást is roppant egyszerű: adjunk teret érzelmeinknek, azaz figyeljünk oda jobban a szívünkre! A keleti orvoslásban már régóta tudják, hogy a testünkben található hét csakra rendkívül érzékeny a külvilág impulzusaira. A szívcsakra a lélek legapróbb rezdüléseit is „megérzi”:
Sokszor okozhat szívpanaszt például az anyánkhoz való kötődés, ami nagyon erős, vagy nagyon hiányos volt. Ugyancsak ezzel a csakrával függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni, a vérünket szabadon áramlani hagyni, azaz a szeretetet a maga útjára engedni.

Eredendő vágyak

A szívinfarktus lelki okai tehát eredendően a vágyaink, érzéseink, szeretetünk elfojtásából adódnak, így ha ezeket képesek vagyunk feloldani, úgy biztosan elkerülhetjük ezt a ma már civilizációs betegségként számon tartott kórképet.

A szívinfarktus bárkit utolérhet | A szívinfarktus okai 182

A szívinfarktus világszerte a vezető halálokok egyike, és bár elsősorban az 50-60 év közötti korosztályt érinti, folyamatosan növekszik a fiatalkori szívinfarktus előfordulása. Ezért kell ismerni a szívinfarktus okait, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget. Szívinfarktus akkor következik be –miokardiális infarktus−, amikor a szívizom irányába haladó véráram megakad. Amennyib...
Olvassa tovább

Szívinfarktus tünetei | Panaszok és intő jelek 175

Szívinfarktus esetén a legfontosabb, hogy a beteg minél gyorsabban kórházba kerüljön. Ennek akkor a legnagyobb az esélye, ha tudjuk, mik a szívinfarktus tünetei, és időben mentőt tudunk hívni. És még valami: a szívinfarktus tünetei sokszor jóval a roham előtt jelentkeznek, ezeket a szimptómákat a megelőzés érdekében mindenképpen vegyük komolyan. A szívinfarktus tünetei közül a legtöbb a mellk...
Olvassa tovább

Szívinfarktust okozhatnak a gének | Megvannak a bűnösök 158

A szívinfarktus kiváltó oka az esetek döntő többségében a koronária betegség, azaz a koszorúerek meszesedés miatti szűkülete, melyet nagyrészt a koleszterin lerakódása okoz. Kutatók nemrégiben megállapították, hogy az ereket elzáró vérrögök képződésében hibás gének is szerepet játszanak. Az erekben lévő koleszterin, illetve más anyagok lerakódásai miatt a koszorúerekben kialakuló érelmeszesed...
Olvassa tovább