Érthetően a koleszterinről

Kardiológia Dr. Fauszt Terézia | Belgyógyászat és kardiológia
Érthetően a koleszterinről 1 Kép nagyítása

A koleszterin az utóbbi években szinte csak az érelmeszesedés kiváltó okaként hallat magáról, a jótékony hatásáról alig-alig esik szó. Pedig nélkülözhetetlen szerepe van a sejthártyák felépítésében, illetve a hormonszintézisben is.

De mi is valójában a koleszterin? 1815-ben Eugene Chevreul francia vegyész fedezte fel, orvosi nyelven egy szteránvázas vegyület, amely a szervezet egyik fontos zsír jellegű alkotóeleme. Minden emberi sejtben megtalálható nagy mennyiségben fordul elő a mellékvesében, illetve idegrendszerben.

A koleszterin felelős a nemi hormonok, valamint, a D-vitamin anyagcseréjéért. Húsz százaléka táplálékkal kerül a szervezetbe, a többi nyolcvan százalékot pedig a testünk saját maga termeli a májon keresztül. A koleszterin vérben való szállítását a lipoproteinek végzik: az LDL (Low Density Lipoprotein, azaz kis sűrűségű lipoprotein) a keletkező koleszterint a májtól a sejtekhez viszi, míg a HDL-lipoprotein (High Density Lipoprotein, azaz nagy sűrűségű lipoprotein) a már lerakódott koleszterint is visszaszállítja az érfalból a májba, ami ott lebomlik, végül a beleken keresztül eltávozik.

A fentiekből egyértelműen kiderül tehát, hogy a betegségekért a túl magas LDL-koleszterin okolható, hiszen ha tartósan emelkedett a szintje, akkor az erek falán lerakódások képződhetnek. Ezek a plakkok elzárják a vér útját,  érszűkület lép fel és kialakulnak a szív- és érrendszeri problémák.

Túlsúly, elhízás esetén, valamint állati zsiradékok nagy mennyiségű fogyasztásakor a rossz koleszterin koncentrációja nő, míg a jóé csökken. Utóbbi növelésében a rendszeres testmozgás, elhízás esetén a fogyás, továbbá a dohányzás mellőzése játszik kulcsszerepet.

Minden fiatal felnőttnek ajánlott, hogy legalább ötévenként ellenőriztesse a koleszterin szintjét. A legtöbben csak onnan értesülnek a magas koleszterinszintről, ha az orvos egy-egy laborvizsgálat után felhívja rá a figyelmünket, ám intő jel, ha a bőrünkön vöröses, vagy sárgás göbök jelentkeznek. Ezeknek az úgynevezett xanthomáknak a mérete változó, és a testünkön bárhol előfordulhatnak. A xanthoma koleszterin-tartalmú, lipoidokat és zsírokat tartalmaz, nevét a koleszterin sárga színéről (xanthos, azaz sárga) kapta.

De hogyan alakul ki a magas koleszterinszint?

Lényegében három okot kell kiemelnünk: a pajzsmirigy, máj és vesebetegségeket, a genetikailag öröklődő zsíranyagcsere-zavarokat, illetve a túl zsíros táplálkozást. Az öröklött hiperkoleszterinémia során a májsejtek LDL-receptorai, melyekkel a vérből fel tudnák venni az LDL-koleszterint, „hibásak”, így a fölös koleszterin ahelyett, hogy a májban lebomlana, lassan lerakódik az erek falában.

Nem árt tudni, hogy a három ok közül egyértelműen a helytelen táplálkozás a vezető ok. Mivel a koleszterint az állati eredetű zsírok fogyasztásával vesszünk fel, így azok arányának csökkentése lehet a megoldás azoknál, akiknél csökkenteni szeretnék a testükben jelenlévő koleszterint.

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB