Népbetegségnek számítanak a keringési betegségek

Kardiológia Dr. Fauszt Terézia | Belgyógyászat és kardiológia
Népbetegségnek számítanak a keringési betegségek 1 Kép nagyítása

A szív- és érrendszeri megbetegedés  napjainkban egyre több embert érintenek, és a daganatos betegségek után második helyen szerepelnek a halálozási okok listáján.

 

 

 

 

A szív- és érrendszeri megbetegedések két nagy csoportra oszthatóak, a szívbetegségekre (pl. infarktus,  szívbillentyű-zavarok, szívizom-, szívburokgyulladás, szívritmuszavarok, koszorúér-betegségek stb.) és a keringési problémákra (vérnyomásproblémák, trombózis, visszérbetegségek, érelmeszesedés stb.) Mindkét csoportba tartoznak olyan megbetegedések is, amelyek öröklött tényezőkön alapulnak, és olyanok is, amelyek különféle rizikófaktorok, környezeti- és életmódbeli tényezők révén alakulnak ki.

Környezeti tényezők és életmód

A keringési betegségek kiváltó okaiként – ha nem szerepel öröklött tényező a kórtörténetben – a legtöbbször az életmódot okolják: a stressz, kevés mozgás, a túlsúly, a túlzott só- és telített zsírfogyasztás mind emeli a problémák kialakulásának kockázatát. Természetesen a dohányzás és az alkoholfogyasztás is rizikófaktornak számít. Sajnos a táplálkozásban háttérbe szorultak a természetes alapanyagok és a nyers ételek, ugyanakkor növekszik a (mesterséges) fűszerezés  és adalékanyagok használata. A nem minőségi ételek fogyasztása számos hátránnyal jár a szervezet számára: tápanyag-hiányállapotokat alakíthat ki (ásványi anyag, vitamin stb.), óriási sófogyasztási többletet jelent, és hozzájárul az ún. férfias típusú (haskörfogat-növelő) elhízáshoz, amelyet szintén rizikófaktorként figyeltek meg a szívinfarktus kialakulásában.

Öröklött rizikófaktorok

Növeli az ilyen jellegű betegségek kialakulásának esélyét, ha a családban fordult már elő kardiológiai vagy keringési betegség, öröklött a magas vérnyomás, vagy ha egyéb krónikus betegségben (pl. cukorbetegségben) szenved az illető. Nem tekinthető klasszikus rizikófaktornak, de sok évtized statisztikai adatai mégis bebizonyították, hogy a férfiaknak sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy keringési betegségek alakuljanak ki A kor előrehaladtával olyan testi és szervezeti változások állnak be – mindkét nem esetében –  hogy az időseknél gyakoribb a keringési betegségek kialakulása.

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB