Omega-6: jóból is megárt a sok

Szervezetünk optimális működése érdekében táplálkozásunkat úgy kell alakítani, hogy megfelelő arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az egyébként számos jótékony tulajdonsággal, elsősorban betegségmegelőző hatással rendelkező omega-6 túlzott bevitele súlyos következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy tudjuk, mely élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben.

Omega-6: jóból is megárt a sok

Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk általános állapotát, hozzájárulnak számos betegség megelőzéséhez, illetve kezeléséhez. Többek között enyhítik a fekély, a csontritkulás, az ízületi gyulladások, a pszoriázis, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, az apátiát vagy hiperaktivitást kiváltó elmezavarok tüneteit, jótékonyan felgyorsítják a pattanások és a bőrgyulladások gyógyulását. Segítenek mások mellett a mell-, a prosztata-, és a vastagbélrák kialakulásának elkerülésében. Az omega-6 (az omega-3-hoz hasonlóan) zsírsavak egy része esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem képesek előállítani, ezért csak különféle táplálékok bevitelével juthatunk hozzájuk. Ezzel nincs is különösebb feladatunk, hiszen változatos táplálkozással könnyedén beszerezhetjük a szükséges omega-6 mennyiséget. Sőt, jellemző a túlfogyasztás, aminek akkor van szerepe, ha ezzel egyidejűleg a sokkal nehezebben „utántölthető” omega-3 zsírsavakból nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiséget.

Az egyensúly a lényeg

Nagyobb mennyiségű omega-6 zsírsav található a kenderben, a tökmagban, a mogyoróban, az olívabogyóban és az olívaolajban, a kukoricában, a szójában, az avokádóban, a tojásban, a mákban, a napraforgóban, sőt a kenyérben – azaz számos olyan élelmiszerben, amelyet egyszerűen beszerezhetünk. Más a helyzet az omega-3 zsírsavakkal, ezeket ugyanis esősorban a halakban találhatjuk meg. Amennyiben szervezetünk omega-3 és omega-6 zsírsav készlete kiegyensúlyozott, nincsen szükségünk különösebb odafigyelésre. Ez viszont rendszerint nem így van, hiszen az emberek többsége éppen étkezési szokásai miatt a kelleténél többet halmoz fel az omega-6 zsírsavakból. A tapasztalatok szerint az egészségesnek tekinthető 1:2, illetve 1:3 aránnyal szemben az 1:30 sem számít ritkának, ami akár súlyos panaszokat okozhat. Az omega-6 túltengése ugyanis erősen legyengítheti az immunrendszert, ez abban nyilvánul meg, hogy könnyebben megfázunk, jobban ki vagyunk téve a fertőzéseknek. Az omega-6 szintjének megugrásakor az ízületi gyulladásban szenvedőknek erősödő fájdalmakra, a hangulatbetegek súlyosbodó depresszióra panaszkodnak. Sokszor az elhízásért is az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányának megbomlása a felelős. Súlyosabb esetekben megnő a gyulladásos folyamatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések – szívszélhűdés, infarktus, érelmeszesedés –, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának veszélye.

A kevesebb omega-6 néha többet ér

Természetesen a megoldás nem az, hogy nagyobb mennyiségben viszünk be omega-3 zsírsavakat a szervezetünkbe étrend-kiegészítő formájában. Sokkal jobban tesszük, ha csökkentjük az omega-6 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek – különösen a konzervek, félkész és a gyorséttermekben kapható ételek fogyasztását, miközben több halat, mandulát, diót és tejet veszünk magunkhoz, hiszen ezekkel tudjuk egészségesen megnövelni szervezetünk omega-3 szintjét.

 

Zsíros bőr és szőlőmagolaj | Hatékony természetes megoldás 2

A hidegen sajtolt, adalékanyagoktól mentes szőlőmagolaj az egyik leghatékonyabb természetes bőrápoló: kiváló arc- és testhidratáló, védelmet nyújt a káros UV-sugarak ellen, gyorsítja a napégés miatt károsodott bőr gyógyulását, enyhíti a gyulladásokat, megköti a rákot okozó szabadgyököket, antioxidánsai a bőr öregedését is lassítják. Mivel szabályozza a faggyútermelést, a zsíros bőr kezelése a szől...
Olvassa tovább

Jó koleszterin | Rossz koleszterin |Koleszterinszint 2

A vérben két különböző sűrűségű koleszterin található, amit a köznyelv csak „jó” és „rossz” koleszterinként emleget. Hivatalos nevükön ezek a HDL -High Density Lipoprotein- magas sűrűségű, és az LDL -Low Density Lipoprotein-, azaz alacsony sűrűségű koleszterin. A lipoprotein egy olyan részecske, melynek belseje lipid, amit egy proteinréteg borít. A vérben minden zsírt, így a koleszterint is, ...
Olvassa tovább

Ránctalanítás ételekkel | UV-védelemre is jók 1

Közeledik a jó idő, a meleg hatására lengébben öltözködünk, ezért testünk egyre nagyobb felülete érintkezik a közvetlen napfénnyel. Ez azonban nem csak szépen lesült bőrrel jár, az UV sugarak ugyanis a bőr öregedését, ráncosodását is felgyorsítják. Ha tenni akarunk a ráncok ellen, ne feledjük: a hatékony ránctalanítás belülről kezdődik!     Az egészséges és ráncmentes bőr megtar...
Olvassa tovább