Mikrohullámú sisak segít a stroke kimutatásában

Mikrohullámú sisak segít a stroke kimutatásában 1 Kép nagyítása

A stroke diagnózisának pontossága és gyorsasága elengedhetetlen ahhoz, hogy a sokszor életmentő kezelést mielőbb megkezdhessék az orvosok. Ebben segít egy újonnan kifejlesztett mikrohullámú sisak, amely pillanatok alatt és hatékonyan méri fel a szélütéses beteg agyszöveteinek állapotát.

 

 

Stroke esetén legfeljebb négy órán belül mindenképp meg kell kezdeni a kezelést, ennek hiányában a beteg súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedhet. A beavatkozás előtt azonban az orvosnak pontosan meg kell állapítani a stroke típusát. Ez létfontosságú, hiszen az ischaemiás –vértelen− stroke esetében alkalmazott véralvadásgátlók halálosak a bevérzéses szélütés esetén. Ischaemiás stroke akkor alakul ki, ha valamelyik agyi ér teljesen elzárul, így megakadályozza a szabad véráramlást. A bevérzéses szélütést ezzel ellentétben az agyat tápláló véráramot biztosító valamelyik ér megpattanása okozza. A tünetek mind a kétféle stroke esetében azonosak: először az agy beszédközpontja sérül.

Gyors stroke diagnózis mikrohullámmal

A stroke okozta agyi károsodás fajtája és kiterjedése eddig csak CT vizsgálat segítségével volt megállapítható. Ezen változtat a svédországi Chalmers University of Technology, és a Sahlgrenska Academy mérnökei, valamint a velük együttműködő Sahlgrenska University Hospital orvosainak fejlesztése, a Strokefinder elnevezésű vizsgálati eszköz ugyanis mikrohullám segítségével pontos és azonnali képet ad a szélütéses beteg állapotáról.

Akár a mentőben is alkalmazható

A Strokefinder valójában egy bonyolult sisak, ami a rajta elhelyezett vékony antennák segítségével mikrohullámokat küld az agy felé. Attól függően, hogy a mikrohullámok elvesznek, vagy visszaverődnek, a kapott jelekből a szakemberek nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a stroke az agy mely részét és milyen mértékben érintette. A sisak információkat szolgáltat a stroke típusáról, az agy károsodásáról, valamint a kiváltó ok jellegéről. Mivel a műszer hordozható, már a mentőben, szállítás közben elvégezhető a vizsgálat, ennek köszönhetően a kórházban azonnal elvégezhető a szükséges beavatkozás. A pontos és gyors diagnózis tehát hozzájárul az agyi katasztrófa következményeinek csökkentéséhez, egyúttal lerövidítheti a kórházban eltöltött lábadozási, valamint a rehabilitációra fordított időt is. A készüléket kifejlesztő szakemberek szerint, a Strokefinder használata ezért nem csupán a szélütéses betegek számára, hanem az egész társadalombiztosítási rendszer szempontjából is előnyös.

Forrás: www.chalmers.se

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB