Szíverősítő ételreceptek | Egészséges fogások

Szíverősítő ételreceptek | Egészséges fogások 1 Kép nagyítása

Szívünk szervezetünk „motorja” feladata, hogy a véráramot pumpálva, oxigént, tápanyagokat és energiát juttasson a belső szervekhez, valamint eltávolítsa az értéktelen, visszamaradt vagy káros anyagokat. Ezért fontos a szíverősítő ételek fogyasztása, hiszen ezek segítségével hatékonyabbá, egészségesebbé tehetjük egész szervezetünket. Lássunk néhány könnyen elkészíthető szíverősítő ételreceptet.


Csicseriborsó tésztával

Hozzávalók:

  • 250 g előzőleg beáztatott, majdnem készre főzött csicseriborsó
  • 1 db vöröshagyma
  • 1l szűrt zöldség, vagy húsleves
  • 1 evőkanál extraszűz olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint kakukkfű, szurokfű, rozmaring, babérlevél
  • Petrezselyem
  • 4 friss zsályalevél
  • 120 g tojásos tészta, de ízlés szerint lehet teljes kiőrlésű, durum, stb.
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés

A főtt –vagy dobozos csicseriborsót− átöblítjük, lecsepegtetjük, a felét turmixoljuk, vagy préseljük. A hagymát hámozzuk, apróra daraboljuk, a levest felmelegítjük. Az olívaolajat, a hagymát és 2 gerezd fokhagymát egy leveses edénybe tesszük, majd lassú tűzön, 4-5 percig pirítjuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi levest, a csicseriborsó szemeket, a kiválasztott fűszernövényeket –kivéve a petrezselymet− pár percig élénk lángon forraljuk. Amikor csökkentjük a hőmérsékletet, a keverékhez adjuk hozzá a mixelt csicseriborsókat, fél merőkanál levest, és pár percig melegítsük. Az egészet leöntjük a maradék leves nagy részével, sózunk, majd ha a lé újra forr, beledobjuk a tésztát is. Ha túl sok lé párolog el, a maradék levessel pótolhatjuk. Vegyük figyelembe, hogy miután levettük a tűzről, az alapanyagok további levet szívnak magukba, ha sokat várunk a tálalással, és a tésztát túlfőzzük, csak egy ragacsos masszát kapunk. Míg a tészta fő, felaprítjuk a petrezselymet. A kész tésztát megszórjuk vele, borsozzuk, valamint meglocsoljuk egy leheletnyi olívaolajjal. Ízlés szerint díszíthetjük pirított, ropogós bacon csíkokkal is.

Alma és dió: két „szívőr” egy salátában

Hozzávalók:

  • 4 db savanykás alma
  • 1 db citrom frissen facsart leve
  • 4 kisebb zellerszár
  • 10 levél –lehetőleg fejes−saláta
  • 50 gr dióbél
  • Mustár
  • Extraszűz olívaolaj
  • Bor vagy almaecet

Elkészítés

Az almákat megmossuk, hámozzuk, és apróra kockázzuk. Salátástálba helyezzük, és leöntjük a citrom frissen facsart levével. Hozzáadjuk a megmosott, apróra darabolt zellerszárakat és a kicsire tépkedett saláta leveleket. A dió egy részét szintén feldaraboljuk, majd félretesszük. A mustárból, olajból, ecetből és sóból öntetet habarunk, ráborítjuk a darabolt alapra. Végezetül a vágott diókkal együtt összekeverjük, majd az egészet az egész dióbelekkel díszítjük. Ha szeretnénk még többet tenni szívünkért, a kész salátát megszórhatjuk pár szem gránátalma béllel is, vagy gazdagítsuk a tálat sárgarépa karikákkal.

Spenótos pite, szívünk édes őre

Hozzávalók:

  • Friss, házi linzertészta

A töltelékhez:

  • 4 db tojás
  • 170 g cukor
  • 60 g puha vaj
  • 20 g őrölt mandula
  • 2 ek. Liszt
  • 1 marék mazsola
  • 80/90 g főtt, alaposan lecsepegtetett és apróra vágott spenótlevél
  • ½ sörélesztő
  • 1 stampedli ánizs, vagy egyéb likőr
  • Porcukor
  • Az díszítéshez ízlés szerint kandírozott, vagy friss citrus darabkák, fenyőmag

Elkészítés

A tojás sárgákat habosra verjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a mandulát, a lisztet, a likőrt, a mazsolát, az apróra vágott spenótleveleket és végül az élesztőt. A hozzávalókat alaposan elkeverjük. Felverjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a keverékünkhöz adjuk. A vajazott, lisztezett sütőformát kibéleljük a linzertésztával, beleöntjük a keveréket, majd egy másik réteg tésztával beborítjuk. Lezárjuk a két tésztaréteget, a pite tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 percig sütjük. Ha aranybarna, kivesszük a sütőből, porcukorral megszórjuk, ízlés szerint díszítjük és kihűlve tálaljuk..
 

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB