Szívinfarktus: védelmet nyújthat a 0-s vércsoport

Kardiológia Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Szívinfarktus: védelmet nyújthat a 0-s vércsoport 1 Kép nagyítása

Nagyobb a szívinfarktus és más kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázta azoknál az embereknél, akiknek nem 0-s a vércsoportja. Legalábbis erre jutottak a Groningen-i Egyetemi Egészségügyi Központ (University Medical Center Groningen) kutatói, akik ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy önmagában a 0-s vércsoport nem óv meg ezektől a betegségektől.


Világszerte vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, ezeken belül különösen gyakori a szívinfarktus, a szívelégtelenség, valamint a koszorúér elzáródás miatti, és az isémiás szívbetegségek. Ezeknek a betegségeknek a vércsoportok szerinti előfordulását vizsgálták a Groningen-i Egyetemi Egészségügyi Központ (University Medical Center Groningen) szakemberei.  

Nagyobb veszélyben az AB vércsoportúak?

A rendkívül nagy mintából dolgozó tanulmány – több, mint 1,3 millió páciens, 23 154, a szívizmot károsító kardiovaszkuláris „eseményét” rögzítették – szerint a nem 0-s vércsoportúak esetében körülbelül 9 százalékkal magasabb a koszorúér- és a kardiovaszkuláris szívbetegségek (különösen a miokardiális szívinfarktus) kockázata. A felmérések azt mutatják, hogy a nem 0-s vércsoportú emberek 1,5 százaléka kap szívinfarktust, ugyanez a szám a 0-s vércsoportúak esetében 1,4 százalék. Ehhez az eredményhez 771 133 nem 0-s és több, mint 519 743 0-s vércsoportú páciens orvosi adatlapját ellenőrizték. A szív- és érrendszeri események aránya 708 276 nem 0-s vércsoportú embernél 2,5 százalék volt, míg a 476 868 0-s vércsoportúak körében csak 2,3 százalék. Korábbi kutatások arra jutottak, hogy a legritkábbnak számító AB vércsoportúak körében, 23 százalékkal nagyobb a szívbetegségek kialakulásának esélye. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a szívet érintő végzetes kimenetelű (halálos) elváltozások, betegségek előfordulása között már nincsen lényegi különbség.  

Alvadási fehérje a bűnös?

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy miért védettebbek a szívbetegségekkel szemben a 0-s vércsoportú emberek. A tudósok feltételezik, hogy a trombózis gyakoriságának köze van egy véralvadási fehérjéhez (von Willebrand faktor), ami nagyobb mennyiségben van jelen az A, B és AB vércsoportúak vérében. Szintén magasabb a nem 0-s vércsoportúak galektin-3-szintje, ami kapcsolatba hozható a gyulladásokkal, illetve a szívbetegségek súlyosbodásával. Ezen kívül az A vércsoporthoz jellemzően magasabb koleszterinszint társul, ami egyértelműen növeli a szívinfarktus, és általában az érrendszeri betegségek megjelenésének esélyét minden korosztályban.

Fontos az életmódváltás

Mindez azonban természetesen még nem jelenti azt, hogy a szívinfarktus vagy más kardiovaszkuláris betegségek legnagyobb rizikója a vércsoport. Az igazi veszélyt a nem megfelelő életmód jelenti: a dohányzás, az elhízás, a zsíros ételek fogyasztása, a mozgáshiány, a stressz azok a faktorok, amik elsősorban okolhatók a szívinfarktus kialakulásáért. Ráadásul a vércsoportunkkal ellentétben, ezeket a kockázati tényezőket könnyedén kiküszöbölhetjük:

  • Mozogjunk minden nap legalább 30 percet. Akár az aktív séta is megteszi, de a kardió edzések a leghatékonyabbak.
  • Fogyasszunk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, az élelmi rostok ugyanis jelentősen csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, ezáltal óvják az ereket és a szívet.
  • Kerüljük az állati zsírokat, fehér cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételeket.
  • Szokjunk le a dohányzásról.
  • Általában kerüljük az alkoholt, napi egy pohár, szívbarát antioxidánsokban bővelkedő vörösbort azonban nyugodtan ihatunk.
  • Relaxáljunk rendszeresen, ne hagyjuk, hogy az idegesség, a depresszió eluralkodjon rajtunk.
  • Tartsuk a súlyunkat, különösen a hasi elhízástól óvakodjunk. Osszuk el a testsúlyunkat a magasságunk négyzetével, ha az eredmény 25 feletti, akkor túlsúlyosak vagyunk, a 30-nál magasabb BMI (testtömegindex) elhízást jelez. Szintén az elhízásra figyelmeztet a férfiaknál 94 centiméternél, nőknél 80 centiméternél nagyobb haskörfogat.
  • Ha cukorbetegek vagyunk, vagy magas a vérnyomásunk, vegyük komolyan, és tartsuk be az orvosi előírásokat.
  • 50 éves kor felett mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat.

A felmérést összeállító kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésekor a nem, a koleszterinszint, az életkor és a szisztolés vérnyomás mellett a vércsoportot is figyelembe kell venni. Például, az A vércsoportúaknál elképzelhető, hogy érdemesebb alacsonyabb határértéket megállapítani a magas vérnyomás vagy a koleszterinszint esetében.

 

Források:

https://www.rt.com/viral/386704-blood-group-risk-heart-attack/

http://www.bbc.com/news/health-39745964

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0054095/

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170430095446.htm

 

 

Szív- és érrendszeri betegségek egészséges étrend Elolvasom

Egészséges étrend a szív egészségéért

A szív- és érrendszeri megbetegedések, ott vannak az elsőszámú halálokok között. Pedig az esetek nagy részében ez megfelelő étrenddel megelőzhető lenne. Mit kell enni ahhoz, hogy biztonságba tudjuk szívünket és ereinket? Olvassa el cikkünket, amiből hasznos táplálkozási tanácsokat kaphat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, illetve a panaszok enyhítésével kapcsolatban. TOVÁBB