Demencia ellen K-vitamin | Együnk minél több zöldséget

A K-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Szabályozza a véralvadási folyamatokat, óvja a csontokat, akadályozza az erek elmeszesedését, kiváló gyulladáscsökkentő, valamint részt vesz a zsírok lebontásában. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az utóbbi két tulajdonságának köszönhetően a K-vitamin hatásosan gátolja a demencia kialakulását, valamint enyhíti a szellemi leépülés tüneteit.

Demencia ellen K-vitamin | Együnk minél több zöldséget

Maga a demencia szó nem egyetlen betegséget jelöl, hanem a szellemi teljesítmény romlásával, illetve memóriavesztéssel, emlékezetzavarokkal járó kóros állapot összefoglaló elnevezése, melybe többféle betegség is beletartozik. Gyakran összemossa a köznyelv a szenilitással, amit aggkori elbutulásnak tartanak, ez azonban tévedés: idős korban az ember nem elbutul, hiszen a reflexek gyengülése, a memória és az agyi kapacitás bizonyos mértékű csökkenése mind-mind természetes biológiai folyamat eredménye.

Többféle demencia létezik

A demencia jelentős részben az egyelőre gyógyíthatatlan Alzheimer-kórral hozható összefüggésbe, de gyakori a vérellátás zavarára visszavezethető vaszkuláris demencia is, amely főként a szélütés –stroke– vagy más érrendszeri megbetegedés után lép fel. Egyre többeket érint az alkoholizmus hatására kialakuló változata, valamint a frontális lebeny demencia. Utóbbiról egyelőre kevesebbet tud az orvostudomány.

Lassan kialakuló memóriazavar

Legjellemzőbb tünete a rövid távú memória elvesztése: a beteg egyre többször felejti el, hogy a napi rutin során hová teszi a használati tárgyait, nem emlékszik a megbeszélt találkozókra, elmulasztja lezárni a tűzhelyet stb. Ha a panaszok csak alkalomszerűen jelentkeznek, nem kell mindjárt demenciára gondolni, hiszen a súlyos alvászavar miatti kialvatlanság vagy az erős stressz is okozhat pillanatnyi memóriazavarokat. És ami nagyon fontos: a demencia általában nem egyik napról a másikra alakul ki. A tünetek fokozatosan, apránként jelennek meg és sokszor hirtelen súlyosbodnak. Ezért is nehéz az időbeli felismerés és fontos a megelőzés, amit még a tünetmentes időszakban el kell kezdeni.

Természetes szövetséges a K-vitamin - segíthet legyőzni a demenciát

K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Szabályozza a véralvadási folyamatokat és a vércukorszintet, erősíti a csontokat, ezáltal akadályozza a csontritkulás kialakulását. Azzal, hogy befolyásolja a véralvadást, a K-vitamin hozzájárul az érelmeszesedés és ezen keresztül egyes szív- és agyi betegségek megelőzéséhez.

Mit mondanak a tudósok?

A Rush University Medical Center tudósainak, az FASEB Journal (Federation of American Societies for Experimental Biology) szaklapban megjelent kutatási eredményei szerint a K-vitamin fontos szerepet játszik a demencia megelőzésében. Több mint 950 idős ember táplálkozását vizsgálták, és megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű zöldleveles zöldség fogyasztása jótékonyan hatott a kognitív képességeikre, jelentősen csökkentette a szellemi hanyatlást. A Rush egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a szellemi képességek terén kortársaiknál 11 évvel fiatalabbnak bizonyultak azok az idősek, akik K-vitaminban –illetve luteinben, folsavban és béta-karotinban– gazdag étrendet követtek. Ennek az az oka, hogy a K-vitamin segíti az agy és az idegrendszer zsírjainak szintézisét, megóvja őket az esetleges károsodásoktól. Ez pedig elengedhetetlen a test és az agy közötti információáramlás zavartalanságához. A K-vitamin fokozza az agy „munkaképességét”, segítségével könnyebb és gyorsabb a tanulás, valamint javul a memória.

Együnk minél több zöldleveles zöldséget

Legnagyobb mennyiségben a zöldleveles zöldségek tartalmaznak K-vitamint. Ilyen a spenót, a kelkáposzta, a mustár zöldje, a brokkoli, a kelbimbó, a mángold, a sóska és a fejes saláta. Szintén gazdag K-vitaminban a csipkebogyó és a spirulina alga, kisebb mennyiségben pedig a húsokban, gabonafélékben, spárgában, az avokádóban és néhány tejtermékben is megtalálható.

Tudtad?

A demencia latin eredetű szó. Jelentése “szellem, vagy értelem nélküli”.

K-vitamin és K2-vitamin: nem csak csontritkulásra 169

A K-vitamint a testünk rövid időre képes elraktározni, illetve a probiotikus baktériumok segítségével előállítani, ezért általában mindig megfelelő mennyiség áll a rendelkezésünkre. Ha mégis pótolnunk kell, a megfelelő ételek vagy táplálékkiegészítők segítségével ezt könnyen megtehetjük. Milyen élelmiszerekben található K-vitamin, és honnan tudhatjuk, hogy hiányt szenvedünk belőle? Ahhoz, hog...
Olvassa tovább

D-vitamin és K-vitamin: fontos a szervezetnek 157

A zsírban oldódó vitaminokról általánosságban elmondható, hogy elraktározódnak a szervezetben, ezért figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba az olyan táplálékkiegészítők fogyasztását, amelyek ezeket tartalmazzák. Ilyen a D- és a K-vitamin, amelyek mivel hosszabb ideig maradnak a szervezetben, így „vitaminmérgezést” okozhatnak. Ennek tünete lehet a hasmenés, a hányinger és...
Olvassa tovább

Csonterősítő ételek | K-vitamin, D-vitamin, kalcium 155

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.   A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszanak csontjaink egé...
Olvassa tovább