Influenza elleni receptek | Megelőzésre is jók

Szezonális Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Influenza elleni receptek | Megelőzésre is jók 1 Kép nagyítása

Ha már gyötri az influenza, vagy meg szeretné előzni a betegséget, mindenképpen érdemes az étrendjén is változtatnia. Ehhez mutatunk néhány igazi, influenza elleni receptet, amiket otthon is, bárki, könnyen elkészíthet.


A szezonális betegségekre különösen igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Így van ez az influenzával is, amiben ennek ellenére, minden évben sokan megbetegszenek. Többféle módszer létezik ennek kivédésére, illetve a már kialakult tünetek enyhítésére, ezek közé tartozik az influenza elleni ételek fogyasztása. Többféle fogást mutatunk meg, a közös bennük, hogy mindegyik erősíti az immunrendszert, a bennük található hatóanyagok segítenek könnyebben átvészelni a járványos időszakokat.

Receptek influenza ellen

Fokhagymás hagymaleves

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma;
  • 1 fej fokhagyma;
  • 3 szár friss, leveles petrezselyem;
  • 1 db burgonya;
  • 2 db babérlevél;
  • 1 kiskanál szurokfű (oregano);
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj;
  • ízlés szerint só, bors;
  • egy kevés friss gyömbér.

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk, a megtisztított fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük. Ezután a meghámozott burgonyát és a gyömbért, nagylyukú reszelőn, lereszeljük. Helyezzük az egészet egy lábosba, öntsük fel három pohár hideg vízzel, adjuk hozzá a babérleveleket és a kakukkfüvet, majd kis lángon, lassan kevergetve, főzzük puhára. Ha kész, locsoljuk meg az olívaolajjal, és szórjuk meg a petrezselyemmel (a növény szárát is aprítsuk fel). Ez a leves nemcsak az influenza ellen hatékony, de a megelőzésben is fontos szerepet játszhat. Hatását erősíthetjük, ha néhány csepp frissen facsart, antioxidáns C-vitamint tartalmazó citromlével turbózzuk fel. Hogy ne unjunk rá hamar, a fűszereket ízlés szerint variálhatjuk (pl. friss rozmaring, kakukkfű, tárkony, stb.), kevés főzőtejszínnel és egy bot-mixer segítségével pedig remek krémleves válhat belőle.

Quinoa brokkolival és mangóval

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma;
  • 5 marék quinoa;
  • 1 db friss mangó;
  • 1 kg brokkoli;
  • 1 liter zöldség, vagy húsleves;
  • extraszűz olívaolaj;
  • ízlés szerint só, bors.

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a quinoát, és felöntjük annyi levessel, hogy ellepje. Lassú lángon, gyakori kevergetéssel, nagyjából 10 percig főzzük. Eközben a brokkolit megtisztítjuk, eltávolítjuk a száras részét, és kisebb rózsákra bontjuk. Helyezzük a brokkolit a főzésben lévő quinoára, fedjük le, és 10-14 percig főzzük tovább. Mivel a quinoa elég lassan fő, ügyeljünk arra, hogy mindig pótoljuk az elfőtt levest. Ha kész, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kihűlni. A mangót hámozzuk meg, és vágjuk kis kockákra. Adjuk a brokkolis quinoához, locsoljuk meg egy kevés extraszűz olívaolajjal, keverjük össze, és tálaljuk. Ez az egytálétel kiváló ásványianyag-, fehérje- és vitaminforrás. Hamar eltelít, viszont elkészítés után azonnal fogyasszuk, mert a mangó gyorsan oxidálódik, így veszít értékes hatóanyagaiból. A fogás további előnye, hogy a quinoa teljesen gluténmentes, ezért a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Grapefruitos nyelvhal

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű nyelvhal (más, friss, nem zsíros hallal is helyettesíthető);
  • 2 db vöröshagyma;
  • 1 db rózsaszín grapefruit;
  • 1 db zellerszár;
  • kevés teljes kiőrlésű liszt;
  • kevés finomítatlan cukor;
  • vaj;
  • só.

Elkészítés:

A halakat tisztítsuk meg a belsőségektől, fejüktől, farkuktól és a szálkáktól. Egy liter vízben, 30 percen keresztül, főzzünk leves alapot belőlük, hozzáadva egy meghámozott hagymát és a zellerszárat. Hámozzuk meg a grapefruitot, és bontsuk cikkelyekre, keverjük össze a sóval és a cukorral, majd hagyjuk állni 10 percig. Ezután csepegtessük le és lefedve, helyezzük a mélyhűtőbe legalább 1 órára. Hámozzuk meg a másik hagymát is, a felét aprítsuk fel, és pirítsuk üvegesre 40 g vajon. Adjuk hozzá a grapefruit lecsepegtetett levét, és főzzük össze az egészet 10 percig. Öntsük le a leszűrt hallé felével, és főzzük tovább 15 percig, végül turmixoljuk össze. Vegyük ki a grapefruitot a mélyhűtőből, aprítsuk kis darabokra. A halfiléinket enyhén lisztezzük be, meleg vajon, oldalanként 2-3 percig süssük, majd sózzuk. Helyezzük a szeleteket a turmixolt mártásra, az egészet szórjuk meg a fagyott grapefruit morzsákkal. Remek téli vacsora, mellyel helyettesíthetjük az ilyenkor hagyományos, zsíros ételeket, miközben az influenzát is távol tarthatjuk magunktól!

Gyümölcssaláta csillagánizzsal

Hozzávalók:

  • 75 g finomítatlan cukor (kb. fele ennyi sztéviával helyettesíthetjük);
  • 3 db csillagánizs;
  • 4 db vörös belű narancs;
  • 8 cl víz;
  • 5 db kisebb grapefruit.

Elkészítés:

Közepes tűzön, olvasszuk fel a cukrot a vízben, adjuk hozzá a csillagánizst, és főzzük további 5 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk hűlni legalább fél órán keresztül. A citrusokat hámozzuk meg, szeleteljük fel, helyezzük egy tálba, majd öntsük le a kész sziruppal. Szervírozás előtt vegyük ki a csillagánizsokat, amelyeket helyettesíthetünk friss mentalevelekkel, vagy citromfűvel is.  

A recept nyolc személyre szól, így a családi ebédek, vacsorák méltó befejezése lehet. Magas vitamintartalmának hála, hatékony immunerősítő, valamint elősegíti a helyes emésztést.