Paradicsomos receptek | Nem csak uzsonnára

Paradicsomos receptek | Nem csak uzsonnára 1 Kép nagyítása

A paradicsom a mediterrán étrend alapja, nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a dél-európaiak az átlagnál tovább élnek, valamint védettebbek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Együnk minél több paradicsomot, ebben segítenek az alábbi könnyen elkészíthető, mégis ízletes és tartalmas receptek, a töltött- és a rántott paradicsom, valamint a különleges paradicsomlekvár.


A paradicsom örök sláger, hiszen nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges is: bővelkedik számos olyan hatóanyagban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Magas az antioxidáns- és vitamintartalma, ennek köszönhetően erősíti a szívet, óvja az érrendszert, segíti megelőzni a daganatos betegségek kialakulását, beállítja a koleszterinszintet, javítja az emésztést, védi a szemet és a bőrt. Enyhe vízhajtó hatása, alacsony kalóriaszintje miatt a paradicsom fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
 

A paradicsom egész évben beszerezhető, ám használjuk ki, hogy itt a szezonja: ilyenkor a hatóanyag koncentrációja jóval magasabb, mint a melegházi, vagy importált fajtáknak. A következő receptek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy kicsit más szemmel nézzünk a paradicsomra és ne csak a szendvicsek tartozékaként használjuk. Hiszen kiváló egytál étel, ropogós húspótló, de akár ízletes lekvár is válhat belőle!

Töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • 4 db nagy, érett, de kemény paradicsom
  • 100 g rizs
  • 1 doboz olívaolajas tonhal
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • Pár levél friss bazsalikom, petrezselyem, stb.
  • Ízlés szerint só, bors
  • Olívaolaj

Elkészítése:

A paradicsomokat alaposan megmossuk, majd a felső felüket levágjuk. Egy kanál segítségével kikaparjuk a belső részüket, amit apró darabokra vágunk. Elkülönítjük a levet, ebbe áztatjuk a rizst. A  paradicsomokat és a rizst félretesszük –minél tovább hagyjuk puhulni a paradicsomlében, annál gyorsabban fő majd meg−, a sütőt 200 fokra melegítjük. Összezúzzuk a fokhagymát, összetépkedjük a zöldfűszereket, majd alaposan összekeverjük a rizzsel, és a lecsepegtetett tonhallal, majd sózzuk, borsozzuk. A kész keveréket visszatöltjük a paradicsomokba –soha ne teli, hiszen a töltelék megduzzad−, és rájuk helyezzük a levágott „sapkákat”. Az előmelegített sütőben a rizs puhulásáig sütjük őket.

Amennyiben nem szeretjük a halat, helyettesíthetjük párolt darált hússal, a vegetáriánusok párolt gombával, tofuval, zöldségekkel. A rizst is lecserélhetjük: használhatunk bulgurt, kuszkuszt, hajdinát, vagy amit csak szeretnénk! Persze ez a fűszerekre is érvényes. Ez a recept akkor a legízletesebb, ha tálalás előtt legalább egy órát pihenhetjük, de másnap, hidegen, akár kirándulásokhoz is kiváló!

Rántott paradicsom álruhában

Hozzávalók:

  • 3 db nagy, nem túl érett, kemény belű paradicsom
  • 220 g durumliszt
  • 150 ml víz
  • 3 tojás fehérje
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Ízlés szerint szárított fűszerek –bazsalikom, kakukkfű, stb.−
  • Olaj a sütéshez

Elkészítése:

A paradicsomokat alaposan megmossuk, nagyjából fél centi vastagra szeleteljük, törlőpapíron megszárítgatjuk. Sózzuk, tetszés szerint ízesítjük, majd pihentetjük. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a vizet, a sót, és a lisztet, felverjük a tojások fehérjét, és hozzáadjuk a tésztához. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. A paradicsom szeleteket a tésztába mártjuk majd az olajban aranybarnára sütjük őket. A felesleges olajat konyhapapíron felitatjuk, a kész paradicsomokat melegen tálaljuk. A szeleteket fogyaszthatjuk hús helyett, vagy akár köretként is.

Édes paradicsomlekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg érett paradicsom
  • 1,250 kg cukor
  • 2 citrom
  • 1 alma
  • 1 csipet vanillin
  • Ízlés szerin ½ pohár gyümölcspálinka

Elkészítése:

A megmosott paradicsomokat apróra daraboljuk, beborítjuk a cukorral, és a két citrom reszelt héjával – a facsart leveket félre tesszük. A keveréket lassú tűzön addig forraljuk, amíg a paradicsomok szét nem főnek.Ekkor árszűrjük, vagy passzírozzuk, majd hozzáadunk egy apróra vágott almát, és gyakori kevergetéssel addig főzzük, még állaga lekvárszerűvé válik. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vanillint, a citromlevet, és a pálinkát, majd kifőzött üvegekbe töltve, hermetikusan lezárva tároljuk.