Szilveszteri ételek | Gyorsan elkészíthető, különleges receptek

Szezonális Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Szilveszteri ételek | Gyorsan elkészíthető, különleges receptek 1 Kép nagyítása

A szinte kötelező, ünnepi lakomák, általában alaposan megterheli az emésztőrendszert. Ráadásul a karácsonyi és szilveszteri ételek jelentős része meglehetősen egészségtelen, ami további kihívást jelent szervezetünk számára. Van azonban egy jó hírünk: néhány apró trükkel, egészséges összetevők hozzáadásával, kíméletessé tehetjük az év végi bőséges étrendünket.


Karácsony és szilveszter között előszeretettel látogatjuk meg a rokonokat, barátokat, a vendéglátók pedig rendszerint étellel és itallal várnak. Ez természetesen önmagában nem lenne baj, a gond az, hogy ilyenkor az átlagosnál sokkal többet eszünk, felesleges kalóriákkal bombázzuk a szervezetünket. A legtöbb ünnepi fogás ugyanis egyáltalán nem az egészséges és könnyen emészthető voltáról híres. Ide tartozik a szilveszteri vacsora menüje is: a lencsefőzelékkel – ha nem használunk rántást –, még nincs is baj, viszont a zsíros húsok, öntetek feldolgozása igazi kihívás az emésztőrendszer számára. Nem véletlen, hogy másnap függetlenül az esetleg elfogyasztott alkoholtól, sokan bizony gyomorrontással ébrednek, ráadásul az alakunknak sem tesznek jót ezek a nehéz fogások. Mégsem kell mindenképpen lemondani róluk elég, ha néhány apró változtatással egészségesebbé tesszük a szilveszteri ételeket. Ezzel nem csupán tehermentesítjük az emésztőrendszerünket, de plusz vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket is bejuttatunk a szervezetünkbe, így biztosan hasfájásmentesen kezdjük majd az újévet.

Mit tegyünk a szilveszteri ételekbe?

  • Bár nem mindenki szereti, ha egy mód van rá, fekete borsot mindenképpen használjunk a szilveszteri ételek ízesítéséhez. Ez a nagyszerű fűszer ugyanis indiai és koreai tudományos kísérletek szerint, hatékonyan támogatja az emésztést, sőt, a zsírpárnák kialakulását is akadályozza.
  • Javítja a zsíranyagcserét, felgyorsítja a bélmozgásokat, megelőzi a puffadást és felpörgeti az emésztést az olívaolaj, ami ráadásul a szív igazi barátja. Spanyol tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy az olívaolaj támogatja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ezért ne hagyjuk ki a szilveszteri ételekből sem, de legalább másnap reggel fogyasszunk belőle egy evőkanállal.
  • Segít megszüntetni az emésztési zavarokat, jól használható puffadás ellen, támogatja az anyagcserét a petrezselyem. További előnye, hogy a bélflóra egészségének megőrzéséhez is hozzájárul, ami többek között azért fontos, mert így az emésztőenzimek termelődése kiegyensúlyozott marad. Egy libanoni egyetemi kutatás szerint stimulálja a veseműködést, ami szintén hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez.
  • Serkenti az emésztést, megszünteti a puffadást a kakukkfű, aminek jó hasznát vehetjük a bélgörcsök enyhítésében is. Baktérium- és gombaellenes, valamint fertőtlenítő hatása az emésztőrendszeri gyulladások megelőzésében kaphat szerepet.

Zöldséges mártogatós (előétel)

Hozzávalók:

  • 2 db zellerszár,
  • 2 db sárgarépa,
  • 1 db édeskömény gumó,
  • ½ piros és ½ sárga kaliforniai paprika,
  • pár levél saláta,
  • extra szűz olívaolaj,
  • facsart citromlé,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, majd az édeskömény kivételével hosszú rudacskákra vágjuk őket. A köményt karikázzuk. Közben összekeverjük az olívaolajat, a sót, a citromlevet és a borsot. A zöldségeket poharakba állítva tálaljuk, mellé kis tálkákba helyezzük az olívaolajat, amelybe fogyasztás előtt, falatonként mártogatjuk a friss zöldséget. Ízlés szerint a mártást gazdagíthatjuk sovány, fehér joghurttal, zúzott fokhagymával, pirospaprikával, stb. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket közvetlenül a fogyasztásuk előtt aprítsuk fel, máskülönben veszítenek magas vitamintartalmukból.

Szerencse-lencse köret

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse,
  • 1-2 evőkanál extraszűz olívaolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • ízlés szerint kakukkfű, szurokfű, rozmaring, babérlevél, szegfűszeg,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Elkészítés

Az előzetesen megmosott, és pár órára beáztatott lencsét a két fokhagyma gerezddel bő, hideg, sózott vízben feltesszük főni. A kiválasztott fűszereket helyezzük egy teatojásba, és tegyük a lencse mellé. Ha a lencse pergősre főtt − és nem szétfőtt −, tésztaszűrővel leszűrjük, a tálalóedénybe helyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, esetleg borssal. A bátrabbak sovány, érlelt és pirított bacon kockákkal gazdagíthatják. Langyosan, vagy akár hűtve is kínálhatjuk.

Illatos sertés szűzpecsenye

Hozzávalók:

  • 500 g szeletelt szűzpecsenye,
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • petrezselyem,
  • só,
  • frissen őrölt bors,

Elkészítés

A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, és nagyon apróra vagdaljuk, esetleg passzírozzuk. A petrezselymet megmossuk, és szintén nagyon apróra vágjuk, beletesszük az olajba, majd hozzáadjuk a fokhagymát. A szűzpecsenye szeleteket megforgatjuk a sűrű öntetünkben, és előre felhevített serpenyőben, mindkét oldalán megforgatva megsütjük.

Részeges csülök sült puliszkával

Hozzávalók:

  • 1,5 kg nyers csülök,
  • 1 db sárgarépa,
  • 1 db zellerszár,
  • 6 db mogyoróhagyma,
  • 1 kis csokor kakukkfű,
  • 60 g dióbél,
  • ½ dl főzőtejszín,
  • 1 pohár muskotályos,
  • 300 g kukoricaliszt,
  • 2 dl húsleves,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • extraszűz olívaolaj,
  • só, esetleg bors.

Elkészítés

A sertéscsülköt pár percre forró vízbe helyezzük, lecsepegtetjük és megszárítgatjuk, a bőrét rombuszosan (kb. 1-15 cm-es oldalakkal) bevagdossuk. A húst egy tepsibe helyezzük, mellé rakjuk a meghámozott, de egyben hagyott mogyoróhagymákat, a kakukkfüvet, a darabolt répát és zellerszárat. Az egészet sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk a muskotályos borunkkal, alufóliával befedjük. 180 fokon nagyjából 2 óráig sütjük. Időnként a húslevessel meglocsoljuk, nehogy kiszáradjon, vagy leégjen. Közben 1,2 liter sós, forró, de nem lobogó vízben kb. 40 percig főzzük a kukoricalisztet ügyelve arra, hogy ne csomósodjon. Ha kész, egy kiolajozott tálban dermedni hagyjuk, majd szeleteljük és grillezzük, vagy felhevített serpenyőben pirítjuk. A hagymák kivételével, a zöldségeket összeturmixoljuk a dióbéllel és a tejszínnel. A húst szeletelve, a puliszka szeletekkel váltogatva, és a mártással meglocsolva, mogyoróhagymákkal tálaljuk.

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987447
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf204514a
http://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/viewArticle/141