Paleo diéta: fogyókúra és prevenció?

Sok hús és tejtermék, a gabona, illetve a cukor viszont nem engedélyezett. Így lehetne röviden összefoglalni az egyik legegészségesebb étrendnek tartott paleo diéta lényegét, amit sokan fogyókúrára is használnak. Nézzük meg, mi ebből az igazság. A paleo diéta hívei szerint az emberi szervezet – főként az emésztőrendszer − a mai napig a 11 ezer éve lezárult Paleolit kor halászó, vadászó és gyűjtögető életmódjának megfelelően működik. Ezért állítják azt...
Olvassa tovább

Ezért egészséges a sütőtök

A sütőtök, népies nevein dinkatök, döblec, bécsitök, eredetileg Amerikából származik, ahol az őslakosok körében a kukorica és a bab mellett a legfontosabb tápláléknak számított. Az egyik legértékesebb ősszel termő növény, kiváló antioxidáns, javítja az emésztést és védi a szívet. A tökfélék családjához tartozó sütőtök az amerikai őslakosok kedvelt étele volt, európai rokonait azonban nem csupán táplálékként hasznosították. Bár nyugtató hatása miatt is...
Olvassa tovább

Rizsfőzés szabályai: így kerülhetjük el az arzénmérgezést

Mi sem egyszerűbb, mint a rizsfőzés – legalábbis a legtöbben ezt gondolják, holott egy tudományos kutatás szerint ennek is megvannak a pontos szabályai. Érdemes ezeket betartani, a kutatók ugyanis azt állítják, hogy a helytelenül elkészített rizs fogyasztásával, a határérték feletti arzénmennyiséget juttathatunk a szervezetünkbe. Évezredekkel ezelőtt, Indiában, Kínában és Nyugat-Afrikában termesztettek először rizst, aminek legalább 8000 alfaja ismert...
Olvassa tovább

Árpafű: fiatalít és méregtelenít

Az árpafű vagy más néven zöldárpa, az árpa – Hordeum vulgare – csíranövénye. Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintjét, gazdag klorofill tartalmának köszönhetően hatékony rák elleni szer, ezen kívül méregtelenítő, lúgosító és vértisztító. Jelentős mennyiségben található benne fehérje, C- és A-vitamin, illetve szuperoxid-dizmutáz, amely az egyik leghatékonyabb antioxidáns hatású enzim. Egyre népszerűbb az árpafű az egészséges életmód iránt elkötelez...
Olvassa tovább

A lapos has nem álom | Így segíthetnek a probiotikumok

A lapos has legnagyobb ellensége, a lerakodó zsír, elsősorban nem hiúsági kérdés, hiszen jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség kockázatát. Ezért lehet szó szerint életmentő a lapos has mielőbbi visszanyerése és megtartása, amiben sokat segíthetnek a probiotikumok és a méregtelenítés.Sajnos ma már világszerte népbetegségnek számít a túlsúly, aminek gyakori velejárója a hasi elhízás. A lapos has elvesztésének közve...
Olvassa tovább

Béltisztítás: válasszuk a legjobbat

Bár a béltisztítás manapság népszerű téma, nem újdonság, hiszen a világon évszázadok óta ismerik a természetes béltisztítás különféle módszereit. A hagyomány napjainkban is folytatódik: sok olyan béltisztító termék van a piacon, amely kielégíti azt az igényt, hogy a béltisztítás mérgező vegyi anyagok nélkül történjen. Milyen a jó béltisztító? Vannak olyan termékek, amelyek rossz minőségük ellenére, gyors hatást ígérnek a vásárlók számára. Ezeknek a...
Olvassa tovább

Szívbetegség ellen étrendváltással | Melyik ételek segítenek?

"Étked váljék gyógyszereddé, s gyógyszered legyen az étked” – írta Hippokratész, aki egész életében a helyes táplálkozás fontosságát hirdette. Gondoljunk erre, amikor a szívbetegség ellen szeretnénk tenni, hiszen az ókori tudós intelme, ma talán még aktuálisabb, mint valaha.    Régóta bizonyított, hogy egyes betegségek kockázatát jelentősen növeli az egészségtelen táplálkozás, ugyanakkor szerencsére az étrend helyes megválasztásával, nagyobb...
Olvassa tovább

Gyümölcslé vagy gyümölcs? Nehezebb a döntés, mint gondolná!

Egyre többen helyettesítik a gyümölcsevést gyümölcslé ivással, mert ezt ugyanolyan jó megoldásnak tartják. Pedig nincs teljesen igazuk: a gyümölcslé ugyanis korántsem annyira egészséges, mint az a friss gyümölcs, amiből készítették. Egy pohár gyümölcslé, és minden rendben van, hiszen bevittük a szervezetünkbe a szükséges vitaminokat és más tápanyagokat – sokan gondolkodnak így, ezért a friss gyümölcsök helyett inkább dzsúszokat isznak. Ráadásul nemcsa...
Olvassa tovább

Kapcsolat van a B-vitaminok és a tüdőrák között? A mennyiség a lényeg

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben azonban már káros lehet. Erre jutottak az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a táplálékkiegészítőkkel a szervezetbe bevitt B6- és B12-vitamin növelheti a tüdőrák kockázatát. Különösen az ilyen készítményeket rendszeresen és éveken át fogyasztó, dohányzó férfiak vannak veszélyben. A B6-vitamin és a B12-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ha nem jutunk belőlük elegendő menn...
Olvassa tovább

Stressz és elhízás - Ne adjunk esélyt a zsírpárnáknak

Van, aki idegességében képtelen enni, mások viszont éppen a stressz miatt híznak el. Utóbbi veszélyesebb, mint gondolnánk, ugyanis a mentális okok következtében elindult nem kívánt súlygyarapodás könnyen kontrollálhatalanná válhat. „A napok mindig korán kezdődnek, és úgy tűnik, sosem érnek véget. Ezerféle háztartási feladat van...mellette még gyerekek, család. Szinte arra sem marad az embernek ideje, hogy egyáltalán gondolkozzon, pláne nem önmagán...p...
Olvassa tovább

Egészséges akar lenni? A maqui bogyó ne maradjon ki az étrendjéből!

Kellemes íz és megannyi gyógyhatás: nem véletlenül került be a maqui bogyó  a szuperélelmiszerek közé, hiszen rendkívül egészséges és sokoldalú gyümölcs. Kiváló antioxidáns, immunerősítő, méregtelenítő, ráadásul a lapos has elérése is sokkal könnyebb, ha rendszeresen fogyasztjuk. És mindez korántsem a maqui bogyó összes jótékony hatása. Sokáig egzotikusnak számított, ám ma már bárki számára elérhető a maqui bogyó, ami egyre nagyobb rajongótábort ...
Olvassa tovább

Gyógyítható lehet a földimogyoró allergia | Segíthet egy probiotikum

Világszerte több tízmillió embert, elsősorban gyermekeket érint a földimogyoró allergia, a betegséget mostanáig nem lehetett kezelni. Ezen változtathat egy probiotikus készítmény, ami a vizsgálatok szerint, akár négy éven keresztül védelmet nyújthat a földimogyoró allergia ellen. A mogyoróallergia általában már gyermekkorban kialakul, az ezzel járó panaszokat az esetek többségében a földimogyoró okozza. Mindenképpen vegyük komolyan, hiszen a földimogy...
Olvassa tovább

C-vitamin hatásai és C-vitamin-hiány

A C–vitamin, azaz aszkorbinsav, vízben oldódó, hő és fényérzékeny vitamin, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Mivel az emberi szervezet nem képes előállítani pótlását kívülről kell megoldani, ellenkező esetben a C-vitamin-hiány miatt jelentősen legyengül testünk védekezőképessége: könnyebben megbetegítenek a káros mikroorganizmusok, fertőzések, gyulladások és akár súlyos elváltozások is kialakulhatnak. Túlzás nélkül kijelen...
Olvassa tovább

Léböjtkúra | Méregtelenítés biztonságosan

Számos méregtelenítő eljárás létezik, ezek közül az egyik legnépszerűbb a léböjtkúra. Nem könnyű végigcsinálni, de mindenképpen megéri: a léböjtkúra ugyanis a méregtelenítés, a káros salakanyagok eltávolítása mellett, a felesleges zsírtól és a plusz kilóktól is megszabadít. Testünk folyamatosan méregtelenít, azonban a káros környezeti hatások, a szennyezett víz és élelmiszerek, a mozgásszegény életmód és nem utolsó sorban a stressz miatt, idővel annyi...
Olvassa tovább

Zsírégetés nyáron: kerüljük el a csapdákat

„Idén nyárra lefogyok” – így szól a gyakran hangoztatott fogadalom, ami sajnos nem mindig valósul meg. Hogy a zsírégetés nyáron is sikeres legyen, és gyorsan visszanyerjük az alakunkat, érdemes szakítani néhány közkeletű tévhittel. A fogyókúra szempontjából a nyár – hasonlóan a tavaszhoz – igazán hálás évszak, hiszen ilyenkor bőségesen rendelkezésre állnak a zsírégetés hatékonyságát javító friss zöldségek és gyümölcsök. Nem mindegy azonban, hogyan sáf...
Olvassa tovább

Frissít és gyógyít a zöld tea

Kevés olyan egyszerű dolog okoz akkora örömet, mint egy pohár jeges tea a nagy melegben, vagy éppen egy gőzölgő csésze a hideg napokon. Ha pedig a zöld tea kerül a poharunkba, nem csupán felfrissülünk és felmelegedünk, hanem szervezetünk egészségéhez is hozzájárulunk: A zöld tea ugyanis kiváló antioxidáns és méregtelenítő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a rák megelőzésében, illetve kezelésében. Az eredetileg Ázsiában őshonos teanövény (Camellia...
Olvassa tovább

Omega-6: jóból is megárt a sok

Szervezetünk optimális működése érdekében táplálkozásunkat úgy kell alakítani, hogy megfelelő arányban tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Az egyébként számos jótékony tulajdonsággal, elsősorban betegségmegelőző hatással rendelkező omega-6 túlzott bevitele súlyos következményekkel járhat. Ezért fontos, hogy tudjuk, mely élelmiszerekben található meg nagyobb mennyiségben. Normális esetben az omega-6 zsírsavak jelentősen javítják szervezetünk álta...
Olvassa tovább

Prebiotikummal gyorsabb a bélflóra helyreállítása

A prebiotikumokat az emberi szervezet nem képes megemészteni, mégis rendkívül fontosak egészségünk szempontjából. Táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő jótékony baktériumok számára, ha a prebiotikumok mennyisége lecsökken, ennek hatására felborulhat az immunrendszerhez szorosan kapcsolódó bélflóra egyensúlya, ami emésztőrendszeri panaszok, sőt betegségek kialakulásához vezethet.A bélflórában élő jótékony baktériumok szaporodásához megfelelő mennyiségű...
Olvassa tovább

Szuperélelmiszerek mindenkinek | Ezért jó választás a DrNatura Supergreens

Azokat az élelmiszereket, amelyek nagy dózisban tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és más tápanyagokat, szuperélelmiszereknek (angolul superfood) nevezzük. Ide tartoznak a DrNatura Supergreens táplálékkiegészítők, amelyek a tápanyagokat koncentráltan tartalmazó, és számos módon felhasználható, teljes értékű szuperételek. Ha megfelelően étkezünk, máris sokat tettünk azért, hogy elkerüljenek a betegségek, hosszú és aktív életet éjünk. Az egészs...
Olvassa tovább

Szuperélelmiszer a spirulina alga

A spirulina alga a világ egyik legkoncentráltabb fehérjebombája, mely tartalmazza az ember számára szükséges valamennyi esszenciális aminosavat. Jó hatással van az emésztésre, kiváló méregtelenítő, illetve lúgosító, óvja a szívet, valósággal felturbózza az immunrendszert, hozzájárul a rák legyőzéséhez: méltán nevezik szuperélelmiszernek! Japánban már hosszú ideje fogyasztják gyógyászati célból az egysejtű spirulina algát – legismertebb fajtája a Spiru...
Olvassa tovább

Lúgosítas lúgosító ételekkel: a pH-érték a lényeg

Az emberek jelentős részénél jelentkeznek a sav-bázis egyensúly felbomlása miatt kialakuló panaszok. A megoldás a lúgosítás: azaz a savasító ételek elkerülése, a lúgosító étrend, valamint a lúgosító kúrák alkalmazása. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, melyik élelmiszernek mennyi a p- értéke, azaz, melyik lúgosító, és melyik savasító. A helytelen étkezés miatt, az emberek nagy részének szervezete elsavasodott, a felborult sav-bázis egyensúly...
Olvassa tovább

Cukorbetegség és gyógynövények

Többféle megoldás létezik a cukorbetegség kezelésére, a hagyományos gyógyszeres terápiák mellett lehetőség nyílik alternatív kezelések alkalmazására is. Ezek közé tartoznak a táplálékkiegészítők és a gyógynövény terápiák. Tények és tévhitek A cukorbetegek jelentős része fogyaszt valamilyen táplálékkiegészítőt, illetve alkalmaz alternatív terápiákat abban a reményben, hogy ezzel csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a cukorbetegséghez társuló t...
Olvassa tovább

Zabpehely hatásai: védi a szívet, javítja az emésztést

A zabpelyhet gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából, malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, majd hengerek közti lapítással állítják elő. Tartalmazza a zabszemekben táplálkozás-élettani szempontból fontos valamennyi alkotóelemet. Számos előnyös tulajdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy a zabpehely élelmi rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre. A zab (Avena) a perjefélék közé tartozó&nb...
Olvassa tovább

Nem csak finom, egészséges is a csokoládé

Ami finom, az biztosan egészségtelen: szokták mondani, a megállapítás azonban, szerencsére, nem mindig igaz. Ilyen kivétel a csokoládé, és különösen az étcsokoládé, mely számos jótékony hatással rendelkezik, annak köszönhetően, hogy többek között bővelkedik a szabad gyököket megkötő és gyulladásgátló antioxidáns flavonoidokban. Ha élvezeti értéke mellett, elsősorban antioxidáns tartalma miatt eszünk csokoládét, akkor járunk el helyesen, ha olyan fajtá...
Olvassa tovább

Tavaszi fáradtság | Segíthet a gyógygomba és az életmódváltás?

Nem betegség, de rendkívül kellemetlen állapot a tavaszi fáradtság, ami sokunkat utolér. Pedig nem kellene így lennie: megfelelő életmóddal és étkezéssel, többek között a gyógygombák segítségével könnyen megelőzhetjük, illetve megszüntethetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. Nehezen kel ki az ágyból, egész nap úgy érzi, hogy nincs semmi ereje, türelmetlen, gyenge és kedvetlen, nem tud koncentrálni? Ha a tél végeztével ezeket a tüneteket tapasztalja, jó ...
Olvassa tovább

Felfrissít a tavaszi méregtelenítés

A tavasz szervezetünk számára az újjászületés és a változások időszaka. Kivirágzik körülöttünk a természet tegyük ezt mi is, hiszen egészségünk megőrzése érdekében összhangban kell lennünk a körülöttünk lévő világgal. Nem véletlenül kínál ez az évszak számos zöldséget és gyümölcsöt: azon kívül, hogy a legjobb természetes vitaminforrások, a testünket felfrissítő tavaszi méregtelenítés során is hasznunkra lehetnek, hiszen hozzájárulnak a máj, a vesék és a gy...
Olvassa tovább

Étrendváltással a gyomorsav ellen

A gyomorsavtúltengést elsősorban a helytelen táplálkozás okozza. Ezért is jelentkeznek a tünetek általában a téli időszak alatt, amikor az étkezési szokások drasztikusan megváltoznak. De ne csüggedjünk, a gyomorsavtúltengés kezelése, egy kis odafigyeléssel, könnyedén megoldható. Vegyük fel tehát a harcot a gyomorsav ellen! A gyomorsav túltermelés egyik jellemző kiváltó oka a gyomorhurut, amelynek kialakulásához bizonyos gyógyszerek –nem szteroid alapú...
Olvassa tovább

Kurkuma hatása: a világ legegészségesebb fűszere

A kurkuma nem csak roppant ízletes –a curry egyik összetevője–, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik: elősegíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns és méregtelenítő, eredményesen alkalmazható a stressz miatt kialakuló sejtoxidáció, a szív- és érrendszeri betegségek, többféle rák, valamint az Alzheimer-kór megelőzésére. Nem véletlen, hogy sokak szerint a kurkuma a földkerekség legegészségesebb fűszer...
Olvassa tovább

Természetes hashajtó: melyiket válasszuk?

A székrekedés igen gyakori probléma, leggyakrabban a helytelen életmód, és az egészségtelen táplálkozás következménye. Bélműködésük javítására, és a kínzó szorulás megszüntetésére számos természetes hashajtó áll rendelkezésünkre. Ahhoz, hogy a megfelelő fajtát válasszuk ki, ismernünk kell az adott hashajtó szervezetünkre gyakorolt hatását. Hatásmechanizmusuk alapján háromféle természetes hashajtó típust különböztethetünk meg, ezek a stimuláló, a magas...
Olvassa tovább

Húsleves megfázás ellen

Évszázados megfigyelés, hogy megfázás, vagy akár az influenza esetén a forró húslevesnek gyógyító hatása van. Sokan esküsznek erre a módszerre, mások viszont azt mondják, a leves ilyenkor egyáltalán nem segít. A University of Nebraska kutatói arra jutottak, hogy a klasszikus csirkehúsleves, azaz a „nagymama levese” csökkenti a megfázás, különösen a felső légúti megbetegedések tüneteit. A –főleg növényi eredetű– vitaminok, fitotápanyagok, illetve antio...
Olvassa tovább

Őszi immunerősítés | Hogyan kezdjünk bele?

Télen rendszeresen elkapja az influenza, gyakran megfázik, fáj a torka vagy a nátha gyötri? Az őszi immunerősítés lehet a megoldás a gondjaira. Ebben segítenek a vitaminokban gazdag szezonális zöldségek és gyümölcsök, a méregtelenítés, valamint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása. A szezonális megfázás és influenza kialakulása közvetlenül kapcsolatba hozható a szervezet ellenálló képességének gyengülésével. Ezért ajánlott az őszi immunerősítés elv...
Olvassa tovább

Valóban az időskori táplálkozásban kell keresni a megoldást?

Időskori táplálkozás? Másképp kell étkezni, mint fiatalon? Egyáltalán mit kell fogyasztani időskorban? A szupernagyik és szuperpapik idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkeznek,  agyuknak bizonyos részei megőrzik fiatalságukat. Az idő múlásával nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is keresztül megy az ember, ami hatást gyakorol a táplálkozásra is. Az ember agyának térfogata 50 év körül elkezd zsugorodni, ezzel e...
Olvassa tovább

Puffadás, görcs, szelelés: tejérzékenység a háttérben

Gyakorta szelel, puffad, esetleg görcsöl? Gondolt már arra, hogy tejérzékenységben szenved? Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, de egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémát. A tehéntej éppen ilyen élelmiszer. Gyakori szelelés, puffadás, netán görcsölés kínozza? Ne igyon tejet! Allergiás reakciót szinte bármilyen élelmiszer kiválthat, de egyes táplálékok a kelleténél is gyakrabban okoznak ilyen...
Olvassa tovább

Emésztőenzimek: hogyan ismerhetjük fel az enzimhiányt?

Az emésztőenzimek hiánya miatt, számos kellemetlen tünet, később betegségek alakulhatnak ki. Ne várjuk meg a nagyobb baj kialakulását, még időben gondoskodjunk a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges emésztőenzimek pótlásáról. Egyre többet hallunk az emésztőenzimekről, ám nincs mindenki tisztában a szervezet működési folyamataiban játszott szerepükkel. Az emésztőenzimek tulajdonképpen valamennyi elő szervezetben fellelhetőek, a növényeken kere...
Olvassa tovább

Egészséges táplálkozás petíció az USA-ban |Bajban a KFC?

Amerika végre kinyitotta a szemét? Vajon miért lett hirtelen ennyire fontos az egészséges táplálkozás USA számára? A Kentucky Fried Chicken ( KFC ) cég tulajdonosa új kihívással kell, hogy szembenézzen. USA petíciót indított a KFC ellen, hogy hagyják abba azon baromfik felhasználást, amelyek antibiotikumok segítségével növekednek. 350.000 ember írta alá az amerikai fogyasztó csoportok közös petícióját, amelyben arra szólítják fel a KFC étteremláncot ü...
Olvassa tovább

Különféle ételek vashiány ellen

Vashiány akkor lép fel, ahogyan a szóban már benne van, amikor a szervezet nem tartalmaz elegendő mennyiségben vasat. MI történik akkor, ha vashiány lép fel? A szervezet nem képes elegendő hemoglobint előállítani.  A hemoglobin tulajdonképpen egy vastartalmú fehérje, voltaképp a vörösvértestek azon alkotórésze, melyek segítségével oxigént szállítanak a tüdőből mindenfelé. A vashiányt vérképből ki lehet mutatni, de a csodálatos emberi szervezet ma...
Olvassa tovább

Diétás rostok: védik az egészséget

Annak ellenére, hogy a vízben oldható és oldhatatlan diétás (élelmi) rostok emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán, számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Megtisztítják a vastagbelet, csökkentik az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, méregtelenítik a szervezetet, kulcsszerepet kapnak a bélflóra egyensúlyának visszaállításában és fenntartásában. Nem rendelkeznek tápértékkel, a diétás rostok mégis rendkívül fontos szerepet ...
Olvassa tovább

Immunerősítés gombával | Rákgyógyító shiitake

A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, azonban az utóbbi években világszerte egyre többen használják ki jótékony hatásait. Rendkívül gazdag tápanyagokban, az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, ráadásul élelmiszerként is népszerű, Ázsiában gyógyhatása mellett, élvezeti értéke miatt fogyasztják. A shiitake gomba −Lentinula edodes− elnevezése a japán shii, azaz tölgyfa, −természetes közegében leginkább ezen a fafajtán szap...
Olvassa tovább

Tavaszi zöldségek: egészség és életerő

Tavasszal, amikor a természet újjáéled mi is ösztönös késztetést érzünk arra, hogy minél többet fogyasszunk a friss és érett zöldségekből. Szélesebb és színesebb belőlük a választék mint télen ezért nem olyan könnyű a választás, ráadásul azzal sem árt tisztában lenni, hogyan tudjuk a legjobb darabokat megtalálni a kínálatban. Összeállításunkban a legnépszerűbb tavaszi zöldségek legfontosabb tulajdonságait, valamint elkészítésük és tárolásuk módját gyű...
Olvassa tovább

Mire jó a stevia - Édes és egészséges

A legtöbb fogyókúra egyik aranyszabálya a cukormentes táplálkozás. De mit tegyen az a diétázó, aki nem szeretne lemondani az édes ízekről? Szerencsére van megoldás: a Stevia rebaudiana (sztívia) növény ugyanis nem csupán kiváló természetes cukorpótló, hanem kalóriatartalma is elhanyagolható, így a fogyókúra hasznos kiegészítője lehet. Az őszirózsafélék népes családjához tartozó Amerikában őshonos Stevia nemzetségnek közel kétszáz fajtája ismert, azonb...
Olvassa tovább

Puffadást okozó ételek - Puffasztó italok

Bizonyos ételek és italok hátasára gyomrunk, hasunk puffadni kezd. Ez nem minden esetben jelenti azt, hogy baj van az emésztésünkkel: a puffadás legtöbbször a bevitt élelem lebontása során kialakuló, természetes gázok következménye. Ismerjük meg a leggyakoribb, puffasztó ételeket és italokat, hogy megelőzhessük a kellemetlen panaszok kialakulását. Mindannyiunk álma a lapos, vagy akár „kocka” has, ennek érdekében a kiadós edzések mellett a sokszor az ö...
Olvassa tovább

Omega-3 zsírsavak: védik a szívet és az ereket

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte vezető haláloknak számítanak. Bár az esetek egy része örökletes okokra vezethető vissza, életmódváltással mi is sokat tehetünk a nagyobb baj elkerülése érdekében. Ennek egyik módja az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése, amit többek között a mediterrán diéta betartásával érhetünk el. Az omega-3 a köztudattal ellentétben nem egyféle zsírsavat jelöl. Többszörösen telítetlen zsírsavakról van ugyanis sz...
Olvassa tovább

Mediterrán diéta: erősíti a szívet, óvja az érrendszert

Tapasztalatok szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a szívinfarktus és az agyvérzés Európában legkevésbé a déli országok lakosságát érintik. Ennek oka elsősorban a táplálkozásban keresendő, a zöldségekben gazdag mediterrán diéta ugyanis nagymértékben hozzájárul a keringési rendszer egészségéhez. De, miért hatékony, és miből áll a mediterrán diéta? Világszerte évente közel 17 millióan vesztik életüket szív- és érrendszeri megbetegedések...
Olvassa tovább

A szívinfarktus bárkit utolérhet | A szívinfarktus okai

A szívinfarktus világszerte a vezető halálokok egyike, és bár elsősorban az 50-60 év közötti korosztályt érinti, folyamatosan növekszik a fiatalkori szívinfarktus előfordulása. Ezért kell ismerni a szívinfarktus okait, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget. Szívinfarktus akkor következik be –miokardiális infarktus−, amikor a szívizom irányába haladó véráram megakad. Amennyiben a vér szabályos áramlása nem áll helyre rövid időn belül,...
Olvassa tovább

Citrom diéta | A mesteri méregtelenítő

A citrom diéta (vagy limonádé diéta) a hetvenes években született, Stanley Burroughs természetgyógyász fejlesztette ki, majd elnevezte Master Cleanse kúrának. Bár megalkotása óta számos más méregtelenítő kúra látott napvilágot, a Master Cleanse népszerűsége töretlen. Nem véletlenül, hiszen a citrom diéta az egyik legjobb fogyasztó, méregtelenítő és testtisztító módszer. A citrom diéta –ami valójában juharsziruppal és Cayenne-borssal kevert limonádé– a...
Olvassa tovább

Székrekedés ellen | Székrekedés és életmódváltás

A székrekedés ellen számtalan megoldás kínálkozik, ezek közül a szervezet számára legkevésbé megterhelő az étrendváltással támogatott béltisztítás, amelyet –ha van rá elég időnk– külső segítség nélkül is megvalósíthatunk. Ehhez rendszeres mozgásra és megfelelő táplálkozásra van szükség. Ha azt halljuk, krónikus székrekedés, a reklámoknak köszönhetően elsőre jó eséllyel a hashajtó jut az eszünkbe. Pedig a gyógyszeres kezelést végszükség esetén, leginká...
Olvassa tovább

Egészséges édesítőszerek

Szaharin, aszpartám, xilit, agavé, gyümölcscukor, sztévia, nádcukor, inulin: se szeri se száma az édesítőszereknek. Az édesítőszerek egy része szintetikus, míg mások a természetben is könnyen fellelhetőek. Ugyan alacsony a kalóriatartalmuk, de vajon az édesszájúak fogyaszthatják-e a cukorpótló édesítőszereket korlátlan mennyiségben, vagy talán nem árt óvatosnak lenni? Az édesítőszerek eredetileg a cukorbetegségben szenvedők életét hivatottak megk...
Olvassa tovább

Tavaszi fáradtság ellen: méregtelenítés gyümölcsökkel

A tavasz egyik csalhatatlan jele a melegedő idő és a virágba boruló természet mellett, hogy sokan gyengének és levertnek érezik magukat. Szerencsére a tavaszi fáradtság ellen van megoldás, méghozzá a méregtelenítés gyümölcsökkel. Ebben segít a friss szezonális az eper, a meggy és a korai cseresznye. A tavaszi fáradtság ellen sikerrel alkalmazható a gyümölcsökkel történő méregtelenítés, amelynek legnagyobb előnye, hogy csak kis mennyiségű, nehezen és l...
Olvassa tovább

Mindent a sajtokról: méreg vagy egészség, ez itt a kérdés

A sajt összetevői köztudottan a zsír és a só, ezzel szinkronban a sajt az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezheti, ha pár szempontra odafigyelünk a vásárlás folyamán. A sajtokat közkeletűen szinte minden egyén kedveli, így nem meglepő a fogyasztása az európai étkezési kultúrában. Természetes állapotában a sajt aránylag magas zsír- és sótartalmú, viszont ennek köszönhetően ízletes. Jogosan merül fel a kérdés a zsírtartalom csökkenté...
Olvassa tovább

D-vitamin és K-vitamin - Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminokról általánosságban elmondható, hogy elraktározódnak a szervezetben, ezért figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba az olyan táplálékkiegészítők fogyasztását, amelyek ezeket tartalmazzák. Ilyen a D- és a K-vitamin, amelyek mivel hosszabb ideig maradnak a szervezetben, így „vitaminmérgezést” okozhatnak. Ennek tünete lehet a hasmenés, a hányinger és az ízületi fájdalom. Napfénnyel pótolható a D-vitamin ...
Olvassa tovább

Székrekedés fajtái | Betegségek is okozhatják

A székrekedés megjelenése sok mindentől függ: befolyásolja a kor és a nem, kiváltó oka az esetek többségében elsősorban a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Amennyiben a székrekedés krónikus, tehát folyamatosan fennáll, egészségünk megőrzése érdekében gondoskodnunk kell a mielőbbi megszüntetéséről, illetve megelőzéséről. Ebben segít, ha tisztában vagyunk a székrekedés fajtáival. Amennyiben nem szervi elváltozás vagy valamilyen beteg...
Olvassa tovább

Székrekedés kezelése | Rostok | Kávé | Hashajtó

A székrekedés gyakori, és elterjedt ürítési rendellenesség, amely kortól függetlenül, világszerte több millió embert érint. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy maga a székrekedés nem betegség, hanem a helytelen táplálkozás, esetleg az emésztőrendszer hibás működésének, vagy valamilyen betegségnek a tünete, ami megszüntethető. Hogyan lehet hatékony a székrekedés kezelése? Mindenkinél más az emésztés és az ürítés folyamata, éppen ezért nehéz meghatá...
Olvassa tovább

Vastagbéltisztítás | Emésztési panaszok ellen

Helytelen táplálkozás, környezetszennyezés, mozgásszegény életmód: mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vastagbélben felhalmozódnak a kellemetlen tüneteket, betegségeket okozó mérgek és káros salakanyagok. Az otthoni vastagbéltisztítás segítségével azonban helyreállíthatjuk egészségünket. A szénhidrátokban gazdag, zsíros, rántott, túl sós, vagy túl cukros ételek, az adalékanyagokban bővelkedő kész- és félkész élelmiszerek, a szénsavas üdítőitalok, a mozgá...
Olvassa tovább

Tavaszi fáradtság ellen: segít a természet

A tavaszi fáradtság a normális életciklus része, ezért – legalábbis a mérsékelt égövön – szinte mindenkit utolér. Arról van szó, hogy a téli időszak végére alaposan megcsappannak a szervezet vitamin- és tápanyag tartalékai, hiányállapotok alakulnak ki, ennek tünetei a tavasszal jelentkező állandó fáradtság és az energiaszint csökkenése. Szerencsére mi magunk is sokat tehetünk a tavaszi fáradtság ellen.Tavasszal a hirtelen felmelegedés, a hosszabbodó nappal...
Olvassa tovább

Emésztőenzimek: bajt okoz a hiányuk

Az emésztőenzimek elősegítik azokat a testünkben lezajló kémiai folyamatokat, amelyek a táplálékok alkotóelemeit a szervezet számára hasznosítható energiává alakítják. Ezért létfontosságú, hogy az emésztőenzimek mennyisége és minősége mindig megfelelő legyen. Ebben segít a megfelelő étrend, és az emésztőenzimeket tartalmazó táplálékkiegészítők. A tápanyagok lebontásához és hasznosításához szükséges emésztőenzimek egy részét a szervezet képes előállíta...
Olvassa tovább

Bélflóra helyreállítása | Megszüntethető a diszbiózis

A sérült, rosszul működő bélflóra számos megbetegedés forrása lehet. Ha a bélrendszeri diszbiózis tüneteit figyeljük meg magunkon jobb, ha minél hamarabb megkezdődik a bélflóra helyreállítása, amiben a probiotikumok és a prebiotikumok lehetnek segítségünkre. A bélrendszerben kialakuló diszbiózis nem más mint a káros (patogén) mikroorganizmusok, elsősorban baktériumok túlszaporodása. Leggyakoribb tünetei az emésztési zavarok, a puffadás, székekedés, ha...
Olvassa tovább

Bélproblémák: jobb, ha tisztában vagyunk az okokkal

A bélproblémák nagyon sok embert érintenek. A bélproblémák olyan sokfélék, hogy kiterjedt vizsgálatok nélkül lehetetlen meghatározni a konkrét betegséget és kialakulásának okait. Elmondható, hogy napjainkban a különböző bélproblémák már népbetegségnek számítanak, amelynek oka elsősorban a nem megfelelő táplálkozás, a méreganyagok felhalmozódása, a túlzott gyógyszerfogyasztás, valamint a folyamatos stressz. Ebből látszik, hogy az utóbbi évtizedek l...
Olvassa tovább

Karácsonyi gyomorrontás: tippek, hogyan kerüljük el

Az év vége felé közeledve, már előre rettegünk attól, hogyan óvjuk meg alakunkat az elkerülhetetlen nagy evések miatt ránk leselkedő túlsúlytól, és az ilyenkor rendszerint jelentkező emésztési panaszoktól, különösen a gyomorrontástól. Fontos a mértékletesség, ahogyan létezik néhány apró trükk is, amelyek segítségével következmények nélkül megúszhatjuk a karácsonyi lakomákat.  Sokan gondolják úgy, hogy karácsonykor felfüggesztik a diétájukat, hisz...
Olvassa tovább

Forralt bor recept | Gyors, finom és felmelegít

Kevés ital esik jobban a borongós időben, mint egy pohár finom forralt bor. Már a középkorban is felfigyeltek jótékony hatásaira, kellemes íze mellett főként a megfázások és a légúti megbetegedések megelőzése, és kezelése érdekében fogyasztották. Lássunk egy klasszikus forralt bor receptet, amiből az is kiderül, mitől lesz igazán finom ez a különleges téli ital. megfázást, valamint felgyorsítja a gyógyulást. Fahéjtartalmának köszönhetően kiváló fertőt...
Olvassa tovább

Vörösbor gyógyhatásai: védi a szívet, megóv a ráktól

Ha mértékkel tesszük, a vörösbor fogyasztása rendkívül egészséges. Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban az orvosok azt ajánlják, hogy naponta igyunk egy pohár vörösbort az ebéd vagy a vacsora közben. Mivel erős antioxidáns hatású, megköti a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, valamint a bőr öregedében fontos szerepet játszó szabad gyököket. Mindemellett az alkohol a demencia ellen is hatékony lehet. A borfogyas...
Olvassa tovább

Gyulladásgátló ételek | Természetes megoldások

A gyulladás a szervezet védelmi funkciójának fontos része, általában valamilyen fertőzés, kórokozó, égés, hibás működés vagy fizikai sérülés váltja ki. Önmagában nem betegség, hanem tünet, ami alapesetben a gyógyulási folyamat egyik jele. Bajt akkor okoz, ha a kelleténél tovább tart (krónikus), túlságosan intenzív, vagy annak az eredménye, hogy a szervezet önmaga ellen fordul (pl. az autoimmun ízületi gyulladás). Ilyenkor mielőbb meg kell szüntetni a gyull...
Olvassa tovább

Ételek, italok izzadás ellen

Sokak életét keseríti meg a túlzott izzadás és az ezzel járó testszag. Az okok sokfélék lehetnek, azonban az étrend szinte minden esetben hozzájárul a fokozott verejtékképződéshez. Lássuk, mit érdemes enni és inni izzadás ellen. ...
Olvassa tovább

Spenótos recept: főzelék helyett

A spenót nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, aminek elsősorban az az oka, hogy általában rántásos, fokhagymás főzelék készül belőle, ez pedig elnyomja ennek a finom, zsenge, tavaszillatú növénynek az ízét. Lássunk egy ínyenc, leveles tésztás, spenótos receptet.       A spenót az egyik legjobb vasforrás, azt azonban tudni kell, hogy ez csak akkor érvényesül, ha megtámogatjuk a C-vitamin bevitelével. Ellenkező esetben a sp...
Olvassa tovább

Nem csak finom: gyógyszer is a banán

Hiába egészséges a banán, a diétázók közül sokan mégis elutasítják, mert úgy gondolják, hogy túl sok szénhidrátot, és cukrot tartalmaz. Pedig a banán számos betegség megelőzésében és kezelésében is szerepet kaphat: segít a gyomorégés, a reflux leküzdésében, csökkenti a vesekő, a végbélrák, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. Kifejezetten ajánlott a vékonyabb testalkatú gyermekek számára.   Kevésbé közismert, hogy a banán legalá...
Olvassa tovább

Rák ellen avokádó – A koleszterinszintet is csökkenti

Európában is egyre népszerűbb az avokádó, nyersen, saláták alapanyagaként vagy akár feldolgozva is sokan fogyasztják. És jól teszik, hiszen az egzotikus gyümölcs olaja rengeteg, nélkülözhetetlen vitamint tartalmaz: ennek köszönhetően az avokádó többek között kiváló koleszterincsökkentő, védi az ereket, valamint különösen jól használható a szájüregi rák kezelésében.   Az avokádó −persea americana− a babérfélék családjába tartozik. Örökzöld fa, me...
Olvassa tovább

A rostok hatása szervezetünkre

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással. Az élelmi rostok növényi sejtalkotó komponensek. Olyan szénhidrátok, amelyek emésztetlenül haladná...
Olvassa tovább

Probiotikum: de milyen?

Az emésztőrendszer egészséges működésének egyik feltétele, a bélflórát alkotó mikroorganizmusok egyensúlya. Ennek az optimális állapotnak a fenntartásához járulnak hozzá a probiotikus (jótékony) baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, illetve táplálékkiegészítők. Nem mindegy azonban, hogy milyen probiotikumot fogyasztunk: a bélflóra összetétele ugyanis kétharmad részben személyre szabott.Az immunrendszer 80 százalékban a vastagbélhez kapcsolódik, ezért műkö...
Olvassa tovább

Tejivás és laktózérzékenység

A tejivás számos kellemetlen hatással járhat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a laktózérzékenység, vagy laktózintolerancia, melynek oka, a laktáz nevű enzim hiánya. Jellemző tünetei a tejivás után jelentkező emésztőrendszeri panaszok: görcsök, hasmenés, puffadás és túlzott gázképződés. A tej jótékony hatásait nem mindenki élvezheti: nem mindenki tudja megemészteni a benne található laktózt, azaz a tejben található cukrot. A tej többféle cukrot tartal...
Olvassa tovább

Szauna, mozgás, étrend, táplálékkiegészítők: növelik a teljes testtisztítás hatékonyságát

Az emberiség számára évezredek óta fontos a szervezet teljes méregtelenítése. Hogy csak néhány példát említsünk, az ősi kínai orvoslás, az Észak-amerikai indián kultúrák, vagy az indiai Ayurveda egyaránt komolyan foglalkozik a testtisztítással. Míg az ősi tanítások, a komplexitást helyezik előtérbe, a modern kúrák elsősorban a táplálkozásra helyezik a hangsúlyt. Ebben kapnak szerepet a méregtelenítő készítmények, amelyek felerősítik a szervezet természetes...
Olvassa tovább

Stresszel? Próbálja ki a ginszenggyökeret

A ginszenggyökér az egyik legnépszerűbb gyógynövény, amelynek jótékony hatásai már közel négyezer éve közismertek. Származási helye a Koreai-félsziget északi része, illetve a Kína északkeleti részén található Mandzsúria magashegyi vidékei. A kínaiak alakja miatt jensen-nek, vagyis „embergyökérnek” is hívják a ginszenget, nálunk erőgyökér, csodagyökér néven terjedt el. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, alkalmazható a stressz és a depresszió e...
Olvassa tovább

Segíti a fogyást az ananász

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ananász fogyókúra és diéta, méghozzá nem véletlenül: az ízletes gyümölcs számos fontos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetünket, összetevőinek köszönhetően hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint segíti a súlyvesztést. Bár vannak, akik kétkedve fogadják az ananász súlycsökkentő hatását, nyugodtan kijelenthetjük: az ananász fogyókúra tényleg csodákra képes!   Az ananász –Ananas sativus–...
Olvassa tovább

Hozzátáplálás: anyatej mellé szilárd étel

Sok szülőnek okoz fejtörést, a hozzátáplálás megkezdése az, hogy mikortól ehet szilárd ételt a gyermeke. Bár a vélemények és a tapasztalatok igen változatosak, a legjobb az, ha a baba az első hat hónapban kizárólag anyatejet fogyaszt. Ezt követően indulhat a hozzátáplálás, de csak fokozatosan: az egyre több szilárd étel mellett, egy éves koráig szintén az anyatej tegye ki a gyerek táplálékának egy részét.   Nem létezik pontos dátum a hozzátáplál...
Olvassa tovább

Idővel károsodik a bélflóra

Míg a magzat emésztőrendszere gyakorlatilag steril, azaz baktériummentes, a születés pillanatában megkezdődik a mikroorganizmusok betelepedése. Ez a folyamat az anyatejes táplálással gyorsul fel, ami hozzájárul a baktériumokból és más mikrobákból felépülő egészséges bélflóra kialakulásához.    A mintegy 100 billió mikroorganizmust magában foglaló, a szervezet egyik legfontosabb védővonalának számító bélflóra a béltraktusban –kisebb részben a...
Olvassa tovább

Nyári diéta: fitten és egészségesen

Kánikulában nem csak bőrünk igényli a könnyebb ruházatot, belső szerveinket is megviseli a nagy meleg. A nyári időszakban éppen ezért érdemes változtatunk étkezési szokásainkon, vegyük figyelembe, hogy az intenzív izzadás miatt szervezetünknek több vízre, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A nyári hónapokban a nagy meleg – különösen, ha magas páratartalommal párosul – alaposan megviseli a szervezetünket. Különösen az idősebbek, a gyerekek és a...
Olvassa tovább

Nyári nyerő ötös

Édeskömény, zellerszár, sárgarépa, zsenge zöldbab és zöldpaprika: Társítsuk őket és igazi vitaminbombát kapunk. Ha fogyni szeretnénk, esetleg vitaminhiányunkat pótolnánk, ezzel a zöldségkeverékkel felfrissíthetjük testünket és lelkünket, ráadásul hatékony méregtelenítő, mely segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól.   Íme, egy egyszerű és gyors recept: Mindenekelőtt mossuk meg alaposan a hozzávalókat, de ne hámozzuk le a...
Olvassa tovább

Fehérje: a kevesebb néha több

A sejt citoplazmájában fellelhető fehérjék (proteinek) rendkívül fontos feladatokat töltenek be szervezetünkben: Szöveteink alkotóelemei, részt vesznek többek között a hormonok és az enzimek előállításának folyamatában. Hasonlóan a cukrokhoz és a zsírokhoz energiával látnak el, valamint szerepet kapnak a szövetek megújításában.   A szén, oxigén, hidrogén, kén és nitrogén összetételű fehérjék (az összetett fehérjékben további anyagok is megtalálh...
Olvassa tovább

Lúgosító növények: nem mindegy melyiket választjuk

Ha szeretnénk szervezetünk egészségét sokáig megőrizni a lúgosító növények nem hiányozhatnak étrendünkből. Legtöbb táplálékunk ugyanis savasító hatású, tartós fogyasztásuk ezért egy idő után felborítja testünk sav-bázis egyensúlyát.  A szervezet jelentős elsavasodása károsan befolyásolja testünk működését. Többek között gyomor és bélrendszeri problémákat, gyomorégést, emésztési zavarokat, gyomorhurutot és étkezések után fellépő aluszékonyságot o...
Olvassa tovább

Tavaszi zöldségtippek

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.   Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelően és változatosan táplálkozzunk. Igaz ez a zölds...
Olvassa tovább

Mi mennyi: tévhitek a kalóriáról

A modern fogyókúrás diéták bűvöletében a karcsúsodni vágyók szinte csak a bevitt kalória számolásával foglalkoznak. Pedig mindez csupán illúzió a kalóriavesztés ugyanis nem egyenlő a fogyással.     A kalória számolgatása egy félreértés eredménye, mely abból ered, hogy összetévesztjük az élelmiszerek elégetéséből származó energiát azzal, amire szervezetünknek mindennapi működéséhez szüksége van. Valójában két különböző energiáról van szó....
Olvassa tovább

Fogyókúrás ételek nem csak fogyókúrázóknak

Bár nem csodaszerek, valóban léteznek olyan zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és tejtermékek, amelyek fogyasztása hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez. Hatásukat számtalan módon kifejthetik, abban azonban megegyeznek, hogy a művi fogyasztószerekkel ellentétben jótékonyan befolyásolják a szervezet működését, így azoknak is bátran ajánlhatók, akiknek nincsen gondjuk a súlyukkal. A fogyókúrázók álma egy olyan lehetőleg természetes és egészséges alapanyago...
Olvassa tovább

Csonterősítő szuperételek

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.   A kalcium, valamint a D-vitamin és a K-vitamin fontos szerepet játszanak csontjaink egészségének megőrzésében. A kalcium táplálja a csontok és a fo...
Olvassa tovább

Rázzuk fel magunkat a tavaszi fáradtságból

Mindenki várja, hogy végre elmúljon a sötét és hideg tél az évszakváltás ennek ellenére több millió embernek zavarja meg a mindennapi életét. Sokan szenvednek ilyenkor a tavaszi fáradtság miatt, amelynek kellemetlen tüneteit kis odafigyeléssel könnyűszerrel enyhíthetjük. A tél az ünnepek, a nagy családi lakomák ideje, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a hideg hónapok alatt étkezéseink egyoldalúvá válnak és többet fogyasztunk a zsíros, nehezen emészthető ét...
Olvassa tovább

Spárga, a méregtelenítő tavaszi rügy

A közönséges spárga, vagy népies nevén a csirág, nyúlárnyék a spárgafélék családjába tartozó évelő növény. Napjainkban használatos elnevezése a görög aszpharágosz szóból eredeztethető, ami fiatal rügyet jelent. Nagyszerű méregtelenítő, ráadásul rendkívül alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Kínában már i.e. 5000 körül gyógynövényként használták a spárgát hurutos megbetegedések, hólyagproblémák és különféle fekély...
Olvassa tovább

Anorexia: akár halált is okozhat

Az anorexiát egyaránt okozhatja mentális, lelki zavar és fizikai elváltozás utóbbi azonban lényegesen ritkábban fordul elő. Maga az elnevezés a görög anorexìa szóból származik az an tagadást jelöl az òrexis pedig étvágyat jelent. Etimológiailag megközelítésben tehát az anorexia az étvágytalanságra utal, valójában azonban lényegesen összetettebb betegségről van szó. Ismerjük meg az anorexia jeleit, hogy időben felléphessünk a betegséggel szemben. A las...
Olvassa tovább

Miért érdemes méregteleníteni?

Bár a szervezet naponta végez méregtelenítést, ennek ellenére a felhalmozódott méreganyagok jelenlétére utaló tünetek esetén szüksége lehet külső segítségre. Különösen akkor, ha a panaszok állandósulnak és egyre nagyobb mértékben befolyásolják az életminőséget.     A legtöbb élelmiszerben megtalálhatóak olyan adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, mesterséges színezékek, amelyek rossz hatással vannak a szervezet működésére. Ezek a ne...
Olvassa tovább

Mérgek nélkül egészségesen

Sok termékről állítják, hogy méregtelenítő hatású. Ezek közül minden bizonnyal valóban vannak olyanok, amelyek megfelelnek az elvárásoknak arra azonban nem érdemes számítani, hogy a teljes körű méregtelenítő kúrához elegendő egyféle gyógyteát inni. Ilyenkor ugyanis nem csupán a felhalmozódott nehézfém maradványok és a gyógyszerekből visszamaradt anyagok eltávolítása a cél, hanem egyúttal a szükséges tápanyagokat is pótolni kell. A hatékony méregtelenítés a...
Olvassa tovább

Bulimia jelei - Bulimia tünetei

A kóros táplálkozási zavarok, illetve a rendellenes étkezési szokások egyik leginkább elterjed megjelenési formája a bulimia nervosa. Pszichés eredetű betegség, amely főleg a serdülőkorú lányoknál jelentkezik, bár az érintettek köre egyre szélesedik: az idősebb nőket ugyanúgy veszélyezteti, mint a fiatal és középkorú férfiakat. Ismerjük meg a bulimia jeleit, hogy szükség esetén időben közbeléphessünk. Egy ülésben nagy mennyiségű étel elfogyasztása, ma...
Olvassa tovább

Cukkini: a fogyókúrázók álma

Nem olyan régen még azt sem tudtuk mi fán terem a cukkini. Pedig ez az első pillantásra éretlen kis töknek tűnő növény magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően, jó szolgálatot tesz a betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. Ráadásul a cukkini még a túlsúly ellen is hatásos.       A cukkini, azaz a Cucurbita pepo a tökfélék – Cucurbitaceae - családjába tartozó kúszónövény. Termése a zöld minden árnyalatában pom...
Olvassa tovább

Szorulás

A szorulás (opstipáció) olyan dolog, amiről senki nem beszél szívesen, de majdnem mindenkinél előfordul egyszer vagy többször az életében. Szorulásról általában akkor beszélünk, ha ritka és nehéz a székelés. A két széklet közötti időtartam egyénenként változó lehet. Vannak, akiknek naponta háromszor is van székletük, s vannak, akiknek csak hetente egyszer-kétszer. Általánosságban azt lehet mondani, hogy szorulás akkor állapítható meg, ha a székürítések szá...
Olvassa tovább

Lapos has: segít a béltisztítás

A lapos has esztétikus, sok ember számára az áhított jövő önmagával kapcsolatban, ezenkívül egészséget sugároz és vonzóvá tesz. Azok számára is fontos a lapos has elérése, akik nem az erőnlétre, a kockás hasra hajtanak. Lapos has nélkül el is lehet felejteni a trendi ruházkodást, például a köldökig érő topot, vékony trikót, szűk farmert, bikinit. Továbbá a hagyományos, konzervatív öltözködés egyes ruhadarabjai is nehézkesen viselhetők lapos has nélkü...
Olvassa tovább

„Hippokratész bora” - A gyógyító gyomorkeserű

A gyomorkeserű valójában alkoholban áztatott gyógynövények kivonata. Az a dolga, hogy egy kiadósabb étkezés után elősegítse az emésztést. Gyógyszerként régóta alkalmazzák, élvezeti értékét azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel. Hippokratész, a modern orvostudomány megalapítója a túlterhelt gyomor tehermentesítésére alkohollal vegyített árpát, mézet és különféle gyógynövények keverékét, azaz egyfajta gyomorkeserű alkalmazását ajánlotta. Kortárs...
Olvassa tovább

Miért érdemes méregtelenítő kúrába kezdeni?

A méregtelenítés segít a szervezetben felhalmozódott olyan káros méreganyagokat és toxinokat eltávolítani, amelyek nemkívánatos hatásokat gyakorolnak az egyén egészségére. A legtöbb élelmiszerben megtalálhatók olyan adalékanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, mesterséges színezékek, amelyek az emberi szervezet számára szükségtelenek, ennélfogva a szervezet méregtelenítése kiemelkedően fontos feladattá válhat. Az ilyen nemkívánatos anyagok, valamint a ...
Olvassa tovább

Béltisztítás: az egészség záloga

A tisztaság fél egészség – mindannyian ismerjük a mondást. Nem is gondolnánk, mennyire igaz, ha szervezetünk belső tisztaságáról van szó. Ezért is ajánlott a béltisztító program alkalmazása. Ha körülnézünk egy család fürdőszobájában, rengeteg kozmetikai terméket találunk. Különböző szereket használunk a bőr, a kéz, a láb, a haj, az arc és a fogak tisztítására, ápolására. A családi házi patikában tartott gyógyszerek száma sem csekély, főleg akkor, ha b...
Olvassa tovább

Méregtelenítő program és béltisztítás

A máj egyik feladata az, hogy kiszűrje, összegyűjtse a szervezetbe került méreganyagokat és segítsen azokat eltávolítani. De olykor a szűrőket is tisztítani kell... Sok termékről állítják azt, hogy méregtelenítő hatásúak, és minden bizonnyal nem kevés olyan van közöttük, amelyik segítségünkre lehet. Ám a valóban teljes körű méregtelenítő kúrához egy gyógytea nem elegendő. Nem csupán a felhalmozódott nehézfém maradványokat és a gyógyszerekből visszamar...
Olvassa tovább

Wellness otthon: lepjük meg magunkat vitamin turmixszal!

Sokan szedünk télen vitamin komplexeket, és megnyugodva gondolunk arra, hogy mindent megtettünk immunrendszerünk erősítéséért. Néha azonban nem árt ezt a fajta egészségkoktélt friss, valódi és nem utolsó sorban finom vitaminturmixszal is kiegészíteni. A legtöbben igyekszünk a téli időszakban is változatosan étkezni. Amennyire lehet, törekszünk arra, hogy zöldségeket és gyümölcsöket is vegyünk magunkhoz, és mindezt vitaminok szedésével is kiegészítjük e...
Olvassa tovább

Méregtelenítéssel a stressz ellen

Bizonyára sokan felkapják a fejüket a fenti cím hallatán, ám ha jobban belegondolunk, máris rájövünk, hogy túlhajszolt életvitelünk során mennyi mindennel tömjük tele magunkat, hogy elnyomjuk vagy elviseljük a stresszt. Vannak, aki a lelki teher hatására nassolni kezdenek, míg mások az alkoholhoz, vagy a nikotinhoz nyúlnak, esetleg különféle nyugtatókkal mérgezik a szervezetüket. Természetesen az élvezeti szerek, illetve a gyógyszerek fogyasztása hos...
Olvassa tovább

Méregtelenítés: hatásos eszközök

Méregtelenítésre leginkább akkor van szüksége a szervezetnek, amikor túltelítődött. Ilyen állapot jellemzően ünnepek, stresszes időszakok után következik, de a méreganyagoktól való megszabadulás folyamatát érthetjük hosszabb távra szóló, nagyobb életmódváltások előfutáraként is. Vagyis méregteleníteni nem csak néhány napig, alkalmanként kellene, hanem napi életritmusunk részeként. Mi az, amit szinte észrevétlenül becsempészhetünk a mindennapokba, hogy...
Olvassa tovább

Egészséges táplálkozás

A hosszú és egészséges élet titka nem csupán génjeinkben rejlik, mi magunk is sokat tehetünk érte, méghozzá az egészséges táplálkozás betartásával. Némi odafigyeléssel elkerülhetjük a korral járó reumát, szívbetegségeket vagy akár a rákot is. Antioxidánsok Már Robert Atkins, az Atkins-diéta feltalálója is azt vallotta, hogy az életmeghosszabbító étrend alapja a tápérték, melynek központi tényezői az antioxidánsok, amelyek semlegesítik a káros szabad ...
Olvassa tovább

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. A böjt eredetileg a bevitt táplálék mennyiségének csökkentéséből állt. Napjainkban azonban kevesen tehetik meg, hogy a napi ro...
Olvassa tovább

Keresztallergia

A 21. században egyre gyakoribbá válnak a különböző allergiás megbetegedések. A kiváltó okok palettája igen széles: lehetünk allergiásak a porra, állatszőrre, (vagy éppen tollra), és a táplálékallergiák/intoleranciák sora szinte végtelen. A táplálékallergia tünetei lehetnek: az enyhébbektől (túlzott orrfolyás, bedugult orr, csalánkiütés, könnyező szem, hőemelkedés, rossz közérzet), egészen a nagyon súlyosakig. A tüneteket kiváltó anyagokat allergé...
Olvassa tovább