A rostok hatása szervezetünkre

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással.

A rostok hatása szervezetünkre

Az élelmi rostok növényi sejtalkotó komponensek. Olyan szénhidrátok, amelyek emésztetlenül haladnák át szervezetünkön. Megtalálhatók a zöldségekben, a rostos gyümölcsökben és nagy mennyiségben a gabonafélékben, például a zabban. A zab olyan hasznos tápanyagunk, amely rendkivül értékes rostokat tartalmaz. A rostok megkötik a koleszterint, a béltartalom térfogatát is növelik, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerünkből Ennek hatására könnyebben helyreáll az anyagcsere. A vékonybélben lassítják a glükóz felszívódását, ami segítheti a fogyást is. Segítenek a salakanyagok és a lerakódott egyéb mérgek eltávolításában, tehát tisztítják a beleket. A rostok fogyasztása önmagában még nem elég. Minél nagyobb a rostbevitel, annál több folyadékot kell innunk. A rostok nedvességet szívnak magukba, így térfogatuk megnő. Ha nem iszunk eleget, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig még inkább a székrekedéshez vezet.

Kevés rostot eszünk

Az átlag felnőtt lakosság manapság az ajánlott (30 gramm) rostmennyiségnek körülbelül a felét fogyasztja. Tegyünk meg mindent azért, hogy szerepeljenek magas rosttartalmú ételek a tányérunkon minden étkezéskor. Ha változatosságra törekszünk, válogassunk a következő alapanyagokból:

- gabonák: zabkorpa, zabpehely, búzakorpa, búzacsíra, árpa, rozs

- zöldségek: bab, lencse, mák, csicseriborsó, sárgaborsó, szója, brokkoli, karfiol, paradicsom uborka, petrezselyem, stb.

- gyümölcsök: dió, mogyoró, mandula, szilva, málna, füge, alma, ananász, narancs, citrom, grépfrút, stb.

Az is fontos, hogy a fentiek közül, amit lehet nyersen fogyasszunk. A főzés és egyéb feldolgozás ugyanis csökkenti a vitamin- és tápanyagtartalmat.

Diétás rostok | Hogyan védik az egészségünket? 167

Annak ellenére, hogy a vízben oldható és oldhatatlan diétás (élelmi) rostok emésztetlenül haladnak át a tápcsatornán, számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Megtisztítják a vastagbelet, csökkentik az érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, méregtelenítik a szervezetet, kulcsszerepet kapnak a bélflóra egyensúlyának visszaállításában és fenntartásában. Nem rendelkeznek t...
Olvassa tovább

Fogyás rostokkal | Ezt egye, ha fogyni szeretne! 161

Amennyiben Ön túlsúlyos, vagy elhízott és szeretne az egészsége megőrzése mellett tartósan lefogyni, akkor itt az ideje olyan ételeket enni, amelyek rostokban gazdagok. Hogyan lehetséges a fogyás rostokkal? A rostos ételek olyan mágikus fogyasztószerek, amelyek teltségérzetet biztosítanak extra kalória bevitel nélkül. A szervezetnek szüksége van növényi eredetű rostokra, amelyek amellett, hog...
Olvassa tovább

Béltisztítás | Rostok | Életmódváltás 161

Egészségünk megőrzésének egyik kulcsa a rendszeres béltisztítás. Nem mindegy azonban, hogyan végezzük el: a gyors, néhány napos kúrák szükségtelenül megterhelik a szervezetet, a gyakori hashajtóhasználat függőséget okozhat, míg a beöntés kellemetlen, és a béltisztítás során elengedhetetlen tápanyagpótlásról sem gondoskodik. A megoldás éppen ezért a kíméletes, növényi rostokat és méregtelenítő növé...
Olvassa tovább