A rostok hatása szervezetünkre

Táplálkozás Dr. Szabó Peterné Erzsébet | Egészséges életmód tanácsadás
A rostok hatása szervezetünkre 1 Kép nagyítása

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással.


Az élelmi rostok növényi sejtalkotó komponensek. Olyan szénhidrátok, amelyek emésztetlenül haladnák át szervezetünkön. Megtalálhatók a zöldségekben, a rostos gyümölcsökben és nagy mennyiségben a gabonafélékben, például a zabban. A zab olyan hasznos tápanyagunk, amely rendkivül értékes rostokat tartalmaz. A rostok megkötik a koleszterint, a béltartalom térfogatát is növelik, így a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerünkből Ennek hatására könnyebben helyreáll az anyagcsere. A vékonybélben lassítják a glükóz felszívódását, ami segítheti a fogyást is. Segítenek a salakanyagok és a lerakódott egyéb mérgek eltávolításában, tehát tisztítják a beleket. A rostok fogyasztása önmagában még nem elég. Minél nagyobb a rostbevitel, annál több folyadékot kell innunk. A rostok nedvességet szívnak magukba, így térfogatuk megnő. Ha nem iszunk eleget, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ez pedig még inkább a székrekedéshez vezet.

Kevés rostot eszünk

Az átlag felnőtt lakosság manapság az ajánlott (30 gramm) rostmennyiségnek körülbelül a felét fogyasztja. Tegyünk meg mindent azért, hogy szerepeljenek magas rosttartalmú ételek a tányérunkon minden étkezéskor. Ha változatosságra törekszünk, válogassunk a következő alapanyagokból:

- gabonák: zabkorpa, zabpehely, búzakorpa, búzacsíra, árpa, rozs

- zöldségek: bab, lencse, mák, csicseriborsó, sárgaborsó, szója, brokkoli, karfiol, paradicsom uborka, petrezselyem, stb.

- gyümölcsök: dió, mogyoró, mandula, szilva, málna, füge, alma, ananász, narancs, citrom, grépfrút, stb.

Az is fontos, hogy a fentiek közül, amit lehet nyersen fogyasszunk. A főzés és egyéb feldolgozás ugyanis csökkenti a vitamin- és tápanyagtartalmat.

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB