Árpafű: fiatalít és méregtelenít

Táplálkozás Gergely Noémi | Dietetikus
Árpafű: fiatalít és méregtelenít 1 Kép nagyítása

Az árpafű vagy más néven zöldárpa, az árpa – Hordeum vulgare – csíranövénye. Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintjét, gazdag klorofill tartalmának köszönhetően hatékony rák elleni szer, ezen kívül méregtelenítő, lúgosító és vértisztító. Jelentős mennyiségben található benne fehérje, C- és A-vitamin, illetve szuperoxid-dizmutáz, amely az egyik leghatékonyabb antioxidáns hatású enzim.


Egyre népszerűbb az árpafű az egészséges életmód iránt elkötelezettek körében, ami nem csoda, hiszen számos előnyös élettani hatással bír. Egészségügyi szempontból akkor a legértékesebb, amikor magassága megközelíti a harminc centimétert. Ebből a kis hajtásból ugyanis majdnem egy tucat különféle vitaminhoz és számtalan tápanyaghoz juthatunk, nem véletlenül tartják az árpafüvet az egyik leghatékonyabb szuperélelmiszernek. Az árpafű jelentős mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint megtalálható benne B1-, B2-, B9- (folsav), B12-, E- és H-vitamin, bővelkedik vasban, káliumban, bórban, foszforban, magnéziumban, jódban, kénben, szelénben, kalciumban, nátriumban, nikotinsavban és béta-karotinban. Igazi fehérjekoncentrátum, hiszen fele részben protein, ráadásul magában foglalja mind a nyolc esszenciális aminosavat. Összehasonlításképpen, az árpafű fogyasztásával kétszer annyi kalciumot, és harmincszor annyi B-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, mindtha tejet innánk. C-vitamin-tartalma csaknem hétszerese a narancsénak, míg a spenótnál ötször több vasat tartalmaz.

Semlegesíti az ártalmas szabad gyököket

Enzimjei közül különösen fontos a szuperoxid-dizmutáz, amely semlegesíti a kollagént sejtszinten megtámadó, a sejtfal oxidációjáért felelős, így többek között öregedést okozó szabad gyököket. A szuperoxid-dizmutáz az egyik leghatékonyabb antioxidáns, amely az immunrendszer erősítésével járul hozzá a rák megelőzéséhez. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az árpafű másik fontos összetevője az alfa-tokoferol-szukcinát, amely szabadgyök-semlegesítőként nem csupán késlelteti a ráncok megjelenését, hanem a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Emésztőenzimekben is bővelkedik, ennek köszönhetően az árpafű enyhíti a Crohn-betegség és a reflux tüneteit, míg méregtelenítő rostjai megtisztítják a bélrendszert a toxinoktól és salakanyagoktól. Jó illeszkedik a fogyókrákba, hiszen szabályozza az anyagcserét, ezáltal gátolja a zsírok és az LDL (rossz) koleszterin felhalmozódását, valamint feloldja a székrekedést. Beállítja a vércukor szintjét, serkenti a mellékvesekéreg működését, segít megszüntetni a vérszegénységet.

Klorofill és árpafű

A klorofill az emberi szervezetben az aktív oxigénhordozó szerepét tölti be, stimulálja a vörösvérsejtek termelődését, ezzel elősegíti a vér tisztulását és akadályozza a rák növekedését. A klorofill révén oxigénnel dúsított vér hozzájárul a szervezet méregtelenítő folyamatainak felgyorsításához. Az árpafű klorofill tartalma  révén erősíti az idegrendszert, jótékonyan hat a vérnyomásra és az idegrendszerre, rendszeres fogyasztásával megőrizhető az érrendszer, valamint a szív egészsége. Antibakteriális, immunerősítő és fertőtlenítő hatással is rendelkezik, mindemellett a klorofill a szuperoxid-dizmutáz enzimhez hasonlóan, az árpafű gyulladáscsökkentő hatásáért is felel.

Lúgosításra is kiváló

A szervezet elsavasodása számos betegség kiváltó oka lehet. Ezért lényeges a lúgosítás, a sav-bázis egyensúly fenntartása. Ebben kap szerepet az árpafű, amely szabályozza a savtermelést, megköti a gyomorsavat, ráadásul a Candidától is megszabadít. A lúgosítás érdekében elegendő naponta egy deciliter frissen préselt árpafű levét meginni, lehetőleg éhgyomorra. Fogyasztása lúgos pH-értéke miatt a fekélyben szenvedők számára kifejezetten ajánlott.

TOVÁBBI CIKKEK

A rostok hatása szervezetünkre 1 Elolvasom

A rostok hatása szervezetünkre

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással. TOVÁBB

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB