Forralt bor recept | Gyors, finom és felmelegít

Forralt bor recept | Gyors, finom és felmelegít 1 Kép nagyítása

Kevés ital esik jobban a borongós időben, mint egy pohár finom forralt bor. Már a középkorban is felfigyeltek jótékony hatásaira, kellemes íze mellett főként a megfázások és a légúti megbetegedések megelőzése, és kezelése érdekében fogyasztották. Lássunk egy klasszikus forralt bor receptet, amiből az is kiderül, mitől lesz igazán finom ez a különleges téli ital.


megfázást, valamint felgyorsítja a gyógyulást. Fahéjtartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő, hatékonyan csökkenti a makacs köhögést, valamint serkenti az emésztést. A szegfűbors kiváló érzéstelenítő és fájdalomcsillapító, jól használható a légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, valamint a puffadást is enyhíti. Ne feledkezzünk meg a legfontosabb alapanyagról, a vörösborról sem, amely antioxidáns, szívvédő és méregtelenítő hatását forralva is megőrzi. Klasszikus változata testes, minél magasabb alkohol tartalmú vörösborból készül, tájegységektől függően más és más fűszer- és gyógynövényekkel megbolondítva, melyek még jobban fokozzák a vörösbor áldásos hatásait. Eredeti neve a vin brûlé égetett bort jelent, ami a forralt bor készítésére utal.

Citrus illatú vin brûlé

Hozzávalók:

  • 1 liter testes vörösbor
  • 2 darabka fahéj
  • 200 g cukor
  • 8 db szegfűbors
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • Ízlés szerint 1/2 frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

A citromot és a narancsot megmossuk, hámozzuk, majd vékony szeletekre csíkozzuk ügyelve arra, hogy a belső, fehér részüket maradéktalanul eltávolítsuk, ellenkező esetben kesernyéssé teszi a forralt bort. Egy nem túl magas edényben, lassú tűzön felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk a citrus héjakat és a fűszereket. Mielőtt a cukor karamellizálódna, hozzáadjuk a vörösbort, és az egészet nagyon alacsony lángon, lassan összeforraljuk. A forrástól számítva öt percig kevergetjük, majd óvatosan megbillentjük az edényt, hogy a borban lévő alkohol egy pillanatra lángra kapjon –ne ijedjünk meg, magától elalszik−, ám ezzel csak az ügyesebbek próbálkozzanak! Ha nem vagyunk biztosak magunkban, az utolsó lépést hagyjuk el: az ízhatás így is szinte tökéletes lesz. Amikor kész, a forralt borunkat átszűrjük, és minél melegebben, gőzölögve kínáljuk. És még egy tipp: még hatékonyabban kezeli a megfázás tüneteit, ha erős paprikát adunk hozzá.

Tárolása: csatos, jól zárható üvegben a hűtőszekrényben 2-3 napig eláll, fogyasztás előtt azonban pár percre mindig forraljuk át.

Tudtad?

Bár a forralt bor szó szerint itatja magát, ne feledjük, hogy bizony tartalmaz alkoholt. Ezért jobban tesszük, ha egy-két pohárnál többet nem iszunk meg belőle.

A rostok hatása szervezetünkre 1 Elolvasom

A rostok hatása szervezetünkre

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással. TOVÁBB

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB