Nyári nyerő ötös

Nyári nyerő ötös 1 Kép nagyítása

Édeskömény, zellerszár, sárgarépa, zsenge zöldbab és zöldpaprika: Társítsuk őket és igazi vitaminbombát kapunk. Ha fogyni szeretnénk, esetleg vitaminhiányunkat pótolnánk, ezzel a zöldségkeverékkel felfrissíthetjük testünket és lelkünket, ráadásul hatékony méregtelenítő, mely segít megszabadulni a szervezetünkben felgyülemlett toxinoktól.

 

Íme, egy egyszerű és gyors recept:

Mindenekelőtt mossuk meg alaposan a hozzávalókat, de ne hámozzuk le a héjukat, néhányuknak nem csupán húsa, hanem külső burka is tartalmaz pektint. A szervezet számára megemészthetetlen szénhidrátról – heteropoliszacharid – van szó, mely szabályozza a vércukor-, illetve a koleszterinszintet, ezáltal hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A pektin kiváló méregtelenítő, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően jól használható a diéták, illetve fogyókúrák során.

Ha mindez nem lenne elég, az édeskömény többek között hozzájárul a vastagbél-, máj és mellrák megelőzéséhez, illetve nyugtatja a béltraktust, a zellerszár tisztítja a vért, beállítja a vérnyomást, segíti az emésztést, a sárgarépa nagyszerű antioxidáns, megszabadít a méreganyagoktól, valamint rákmegelőző hatással is bír. A zsenge zöldbab megköti a szabad gyököket, serkenti a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, gyulladáscsökkentő, vesetisztító, jól alkalmazható a méregtelenítő kúrák során, míg a zöldpaprika amellett, hogy erős antioxidáns, enyhíti az ízületi fájdalmakat, megszünteti az étvágytalanságot és hatékony vitalizáló.

A megtisztított hozzávalókat konyhai papírtörlővel, vagy konyharuhával szárítsuk meg a – ügyeljünk arra, hogy mindig friss, zsenge darabokat használjunk –, majd csíkozzuk fel őket ujjnyi vastag szeletekre. Bár mindegyik növényből tetszőleges mennyiséget használhatunk fel, azért figyeljünk az arányokra: A zellerszárral és az édesköménnyel karakteres ízük miatt érdemes csínján bánni. Egy tálkában keverjünk ki extra szűz olívaolajat, csipetnyi sót – csak az íze kedvéért – késhegynyi kurkumát és ugyanennyi feketeborsot, majd egészet bolondítsuk meg egy fél citrom frissen facsart levével. Dolgozzuk jól össze az alapanyagokat, ha kész, mártogassuk bele a darabolt és előzetesen behűtött zöldségeket. A végeredmény nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges vitamin elixír, ami ráadásul teltségérzést okoz, így elveszi az étvágyat, fogyókrázóknak – méregtelenítő és anyagcsere javító tulajdonsága mellett – már csak ezért is kifejezetten ajánlott. Uzsonna helyett is fogyaszthatjuk, elvihetjük magunkkal a munkahelyünkre, vagy akár a kirándulásokra. Táplálja a szervezetünket, de ínyenc előételnek is remekül beválik. Alapvetően édeskés az összhatás, az édesszájúak azonban ezt még tovább fokozhatják, ha a sárgarépát almára cserélik. Félmaroknyi ananász – friss, nem konzerv – kockával még pikánsabb lesz a keverékünk, ebben az esetben nyugodtan elhagyhatjuk a zöldbabot, ahogyan a feketeborsra sem lesz szükségünk.

 

A rostok hatása szervezetünkre 1 Elolvasom

A rostok hatása szervezetünkre

A rostok szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős, elsősorban a bélrendszeri megbetegedésekért. A rosthiányos táplálkozás következménye a széklet megkeményedése, ami székrekedéshez vezet. Emellett az elhízás, a cukorbetegség és egyéb gyomorpanaszok is megelőzhetőek rostgazdag táplálkozással. TOVÁBB

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB