Spenótos recept: főzelék helyett

Táplálkozás Gergely Noémi | Dietetikus
Spenótos recept: főzelék helyett 1 Kép nagyítása

A spenót nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, aminek elsősorban az az oka, hogy általában rántásos, fokhagymás főzelék készül belőle, ez pedig elnyomja ennek a finom, zsenge, tavaszillatú növénynek az ízét. Lássunk egy ínyenc, leveles tésztás, spenótos receptet.

 

 

 

A spenót az egyik legjobb vasforrás, azt azonban tudni kell, hogy ez csak akkor érvényesül, ha megtámogatjuk a C-vitamin bevitelével. Ellenkező esetben a spenótban található vas csak kis százalékát tudja a szervezet hasznosítani: ezért, ha salátába tesszük, locsoljuk meg a spenótot frissen facsart citrom- vagy narancslével. Nitrátban is gazdag, ez a vegyület erősíti az izmokat, valamint hatékonyan veszi fel a harcot a cukorbetegséggel. Növényi rostjai megelőzik a szorulásos betegségek kialakulását, hozzájárulnak a méregtelenítéshez, míg a spenótban bőven fellelhető lutein a szemet erősíti. Kiváló antioxidáns, magas klorofiltartalmának köszönhetően, hozzájárul a szervezet megtisztításához. Jótékony hatásainak jelentős részét főzés után is megőrzi, ezért bátran próbáljunk ki új spenótos recepteket: finomak és egészségesek.

Ínyenc spenótos leveles tészta

  • 1 tekercs leveles tészta
  • 600 g friss, mosott, zsenge spenót
  • 250 g darabolt parmezán és/vagy más, kemény érlelt sajt
  • 1 vastag szeletelt, kockázott nyers sonka
  • Bacon (a forma béleléséhez elegendő)
  • 1 maroknyi szezámmag
  • 1 maroknyi lenmag
  • 1 tojás sárgája
  • Só, bors, egyéb természetes ízesítők, fűszerek

Elkészítése

Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott sonkát, majd ha a zsírját kieresztette, pár percre adjuk hozzá a mosott, friss spenót leveleket. Kenjük ki a kiválasztott sütőformát, vajazzuk, majd terítsük rá a leveles tésztát. Takarjuk be a baconnal, majd borítsuk rá a spenótos keveréket. Szórjuk meg a sajtokkal, és fedjük be a tölteléket a tészta maradékával.  Rögzítsük jól a széleit, és kenjük meg a tojás sárgájával. Szórjuk rá a magvakat, előmelegített, 200-220 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Ha kész, karikázott citromszeletekkel díszíthetjük.

Langyosan, sőt hidegen is kiváló eledel!