Spenótos recept: főzelék helyett

Táplálkozás Gergely Noémi | Dietetikus
Spenótos recept: főzelék helyett 1 Kép nagyítása

A spenót nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, aminek elsősorban az az oka, hogy általában rántásos, fokhagymás főzelék készül belőle, ez pedig elnyomja ennek a finom, zsenge, tavaszillatú növénynek az ízét. Lássunk egy ínyenc, leveles tésztás, spenótos receptet.

 

 

 

A spenót az egyik legjobb vasforrás, azt azonban tudni kell, hogy ez csak akkor érvényesül, ha megtámogatjuk a C-vitamin bevitelével. Ellenkező esetben a spenótban található vas csak kis százalékát tudja a szervezet hasznosítani: ezért, ha salátába tesszük, locsoljuk meg a spenótot frissen facsart citrom- vagy narancslével. Nitrátban is gazdag, ez a vegyület erősíti az izmokat, valamint hatékonyan veszi fel a harcot a cukorbetegséggel. Növényi rostjai megelőzik a szorulásos betegségek kialakulását, hozzájárulnak a méregtelenítéshez, míg a spenótban bőven fellelhető lutein a szemet erősíti. Kiváló antioxidáns, magas klorofiltartalmának köszönhetően, hozzájárul a szervezet megtisztításához. Jótékony hatásainak jelentős részét főzés után is megőrzi, ezért bátran próbáljunk ki új spenótos recepteket: finomak és egészségesek.

Ínyenc spenótos leveles tészta

  • 1 tekercs leveles tészta
  • 600 g friss, mosott, zsenge spenót
  • 250 g darabolt parmezán és/vagy más, kemény érlelt sajt
  • 1 vastag szeletelt, kockázott nyers sonka
  • Bacon (a forma béleléséhez elegendő)
  • 1 maroknyi szezámmag
  • 1 maroknyi lenmag
  • 1 tojás sárgája
  • Só, bors, egyéb természetes ízesítők, fűszerek

Elkészítése

Egy nagy serpenyőben pirítsuk meg a kockára vágott sonkát, majd ha a zsírját kieresztette, pár percre adjuk hozzá a mosott, friss spenót leveleket. Kenjük ki a kiválasztott sütőformát, vajazzuk, majd terítsük rá a leveles tésztát. Takarjuk be a baconnal, majd borítsuk rá a spenótos keveréket. Szórjuk meg a sajtokkal, és fedjük be a tölteléket a tészta maradékával.  Rögzítsük jól a széleit, és kenjük meg a tojás sárgájával. Szórjuk rá a magvakat, előmelegített, 200-220 fokos sütőben kb. 20 percig süssük. Ha kész, karikázott citromszeletekkel díszíthetjük.

Langyosan, sőt hidegen is kiváló eledel!

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB