Zabpehely hatásai: védi a szívet, javítja az emésztést

Táplálkozás Gergely Noémi | Dietetikus
Zabpehely hatásai: védi a szívet, javítja az emésztést 1 Kép nagyítása

A zabpelyhet gondosan válogatott, egész szemű, kiváló minőségű gabonából, malomüzemi tisztítás és előkészítés után, gőzöléssel, majd hengerek közti lapítással állítják elő. Tartalmazza a zabszemekben táplálkozás-élettani szempontból fontos valamennyi alkotóelemet. Számos előnyös tulajdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy a zabpehely élelmi rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre.


A zab (Avena) a perjefélék közé tartozó perjeformák egyik nemzetsége. Mintegy ötven faj tartozik hozzá, amelyek közül Magyarországon másfél tucatnyi honos. A zabból készített zabpehely tartalmazza a növény összes jótékony összetevőjét: fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat: B-vitamint, cinket, magnéziumot, kalciumot, vasat, foszfort és rezet. Mivel rendkívül gazdag élelmi rostokban, kitűnően tisztítja a beleket és jótékony hatást gyakorol az emésztőrendszerre. Az oldható rosttartalomnak köszönhetően, lassítja az emésztési folyamatokat, ami a vércukorszint fokozatos emelkedéséhez vezet. Béta-glükán tartalma révén, csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, javítja a szív egészségét. Segít megőrizni az artériák rugalmasságát, míg N. Reyna-Villasmil, az American Journal of Therapeutics szaklapban megjelent tanulmánya megállapítja, hogy a túlsúlyos emberek esetében a zab hozzájárul a fogyáshoz, valamint rendezi a koleszterinszintet, ezáltal jelentősen mérsékli a koszorúér betegség kockázatát.

Elűzi a fáradtságot, kezeli a száraz bőrt

Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz, míg B1- és B6-vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a krónikus fáradtságot. Bőrproblémák ellen is kiváló, a száraz és az ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében.

Liszt is létezik belőle

A zabpehelylisztet a kész zabpehely őrlésével, majd frakcionálásával állítják elő, így a liszt tartalmazza a zabpehelyben lévő összes biológiailag fontos alkotóelemet. Ráadásul, kiválóan alkalmas mártások, főzelékek sűrítéséhez, panírozáshoz!

Mennyi kell belőle?

Már napi 10 dkg zab elfogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez, hiszen ez a mennyiség alkalmas a napi esszenciális zsírsavszükséglet egyharmadának fedezésére. Ez pedig hozzájárul a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.  

Komplett ételsor zabpehely felhasználásával itt!

Diéta advent idején 1 Elolvasom

Diéta advent idején

Az Advent időszaka a ráhangolódásról és készülődésről szól. Az ünnepre lélekben készülünk, de emellett készülhetünk testben is. Az ünnepek alatt többet megyünk vendégségbe, több otthon is az étel és az ital, több az egészségtelen fogás is. Érdemes megfontolnunk tehát, hogy egy könnyed adventi böjt jót tehet e a nagy roham előtt. TOVÁBB