Frissít és gyógyít a zöld tea

Kevés olyan egyszerű dolog okoz akkora örömet, mint egy pohár jeges tea a nagy melegben, vagy éppen egy gőzölgő csésze a hideg napokon. Ha pedig a zöld tea kerül a poharunkba, nem csupán felfrissülünk és felmelegedünk, hanem szervezetünk egészségéhez is hozzájárulunk: A zöld tea ugyanis kiváló antioxidáns és méregtelenítő, csökkenti a koleszterinszintet, segít a rák megelőzésében, illetve kezelésében.

Frissít és gyógyít a zöld tea

Az eredetileg Ázsiában őshonos teanövény (Camellia sinensis) örökzöld, fás szárú cserje. Általában 1,5 méter magasra vágják, megkönnyítve ezzel a levelek betakarítását. Feldolgozás szempontjából négy különböző tea létezik: a fermentált (erjesztett) és szárított fekete tea, a hőkezelt és szárított zöld tea, a kizárólag szárított fehér tea, valamint az oolong, amelyet csak részlegesen erjesztenek. Bár mindegyik eljárás befolyásolja a tea tulajdonságait, a legnagyobb változást a fermentáció okozza. Az erjesztés alatt lezajló oxidációs folyamatok ugyanis a tea színét, összetételét és aromáját is meghatározzák.

Gyógyító hatóanyagok

Mivel a zöld tea nagyobb mennyiségben tartalmaz metilxantinokat – többek között koffeint és teofillint – élénkítő hatással rendelkezik, javítja a memóriát, ugyanakkor L-theanine aminosav összetevője nyugtatólag hat és oldja a szorongást. Az egészségmegőrzés szempontjából ennél is fontosabb, hogy a benne található polifenoloknak – epigallokatekin-3-gallát vegyületben különösen gazdag – és flavonoidoknak köszönhetően kiváló gyulladásgátló és antioxidáns, megköti a szervezet helyes működését megzavaró, többek között az érbetegségek, a reuma, valamint a rák kialakulásában, illetve az öregedésben szerepet játszó szabad gyököket.

Igyunk zöld teát

A zöld tea bevitele gátolja az Alzheimer-kór kialakulását, valamint elősegíti az agysejteket károsító toxinok eltávolítását a szervezetből. Nagyszerű méregtelenítő, erősíti az immunrendszert, valamint megszabadít az öregedés folyamatát felgyorsító toxinoktól. Lassítja a rák növekedését, gyógyítja a sebeket, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így a zöld tea hasznos szövetséges a diabétesz megelőzésében és kezelésében. Napi négy csésze zöld tea fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, ennél nagyobb mennyiség pedig a koleszterinszintet is beállítja. Mivel üresen (cukor nélkül) teljesen kalóriamentes, javítja az emésztést, erős vízhajtó, valamint a máj működését is támogatja, ráadásul egyharmadával csökkenti azon enzimek kibocsátását, amelyek a szervezetben a zsír elraktározásáért felelősek kiváló kiegészítője a fogyókúráknak. Az emésztőrendszerbe kerülő zsírok gyors lebontása érdekében főétkezések előtt érdemes egy pohár zöld teát inni!

Készítsük el otthon

Jó tudni, hogy a tea elkészítési ideje alapvetően meghatározza tulajdonságait. Amennyiben csak rövid ideig, legfeljebb két percig áztatjuk, a zöld tea árnyalata, íze és illata enyhe lesz, míg tíz perces áztatás esetén barnássárga színt és erőteljes aromát kapunk. A zöld teában található koffein a forró vízben szinte pillanatok alatt kioldódik – a főzet koffeintartalmát a tea mennyisége és a főzés ideje is befolyásolja –, ugyanakkor az antioxidáns hatásért is felelős polifenoloknak erre több időre van szükségük. Ezért a kívánt hatás elérése érdekében érdemes minél tovább áztatni a tealeveleket.

Külsőleg is hatásos

A bőrre kenve a zöld tea hidratál, megszünteti a hámréteg gyulladásait, antioxidánsai megvédenek az UV-B sugárzás káros hatásaitól , és csökkentik a melanóma kockázatát. Feszesítő hatása a narancsbőr elleni küzdelemben tesz jó szolgálatot.

Tudtad?

Gyakori félreértés, hogy a zöld teából hiányzik a koffein, holott közel akkora mennyiséget tartalmaz, mint a fekete tea. Ugyanakkor a fermentáció miatt a fekete tea szinte teljesen elveszti a nyers tealevél antioxidáns hatását.

Szuperzöldség: elérhető egészség mindenkinek 176

Kijelenthető, hogy minden emberi fogyasztásra alkalmas zöldség tartalmaz a szervezet számára hasznos összetevőket. A szuperzöldség elnevezést azok a növények kaphatják meg, amelyekben ezek a jótékony anyagok kiemelkedő mennyiségben és változatosságban találhatók meg. Legyen az étrendünkben minél több szuperzöldség, mert ezek segítségével, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegségeket, és állíthat...
Olvassa tovább

Tavaszi zöldségtippek 173

Ha tavasz, akkor dőzsölés! Legalábbis, ami a friss élelmiszereket illeti, hiszen ilyenkor többféle primőr zöldség jelenik meg a piacokon és az üzletek polcain. Persze nem árt, ha tudjuk, milyen szempontok alapján válasszuk ki az asztalunkra kerülő zöldségeket, hogyan és mennyi ideig tároljuk, miként készítsük el őket.   Egészségünk szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig az évszakna...
Olvassa tovább

Zöldségek és gyümölcsök: napi 10 adag a hosszú életért 172

Jelentősen csökkentheti a szívinfarktus, a stroke, a rák és így a korai halál kockázatát, ha naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk – írják a londoni Imperial College kutatói. Tanulmányukból kiderül, hogy a legjobb eredményt akkor érjük el, ha a zöldségekből és gyümölcsökből alkalmanként 80 grammnyit viszünk be a szervezetünkbe. Szakértők régóta javasolják, hogy a leggyakoribb, ...
Olvassa tovább