Természetes C-vitamin | Ha jót akarunk magunknak

Természetesen Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Természetes C-vitamin Kép nagyítása

A C–vitamin, azaz aszkorbinsav, vízben oldódó, hő és fényérzékeny vitamin, amely nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. Ezért kell szinten tartani a mennyiségét, amit a természetes C-vitamin segítségével lehet a leghatékonyabban megoldani. De, mi is az a természetes C-vitamin?


Más vitaminokkal ellentétben, a C-vitamint szervezetünk nem képes előállítani, ezért kell gondoskodnunk a folyamatos pótlásáról. Ha ezt nem tesszük meg, annak akár súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Legyengül az immunrendszerünk, ezért könnyebben megbetegítenek a káros mikroorganizmusok, fertőzések. Gyulladások alakulnak ki, romlik az emésztésünk, és akár súlyos hiányállapotokkal is szembe kell néznünk.

Mire jó a C-vitamin?

Kis túlzással, szinte mindenre, hiszen számtalan élettani folyamatban vesz részt. A természetes C-vitamin az egyik leghatékonyabb immunerősítő, nélküle az immunrendszer nem képes magas fordulatszámon dolgozni, azaz ellenálló képességünk legyengül, ilyenkor akár egy egyszerű megfázás is komoly következményekkel járhat. Jelentős antioxidáns hatásának köszönhetően a C-vitamin hozzájárul a rákot, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyulladásokat okozó, valamint a sejtek, és ezáltal a bőr öregedését is felgyorsító szabad gyökök semlegesítéséhez.

Ezek a C-vitamin legfontosabb tulajdonságai:

  • Aktiválja az ellentestek szaporodását, megerősíti a fagocitákat, erősíti az immunrendszer ellenálló-képességét.
  • Remek antioxidáns hatásokkal bír, megköti a rákot, sejtöregedést, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó szabad gyököket.
  • Részt vesz a kollagén – egyszerű protein − termelésben.
  • Részt vesz az interferon – immonustimuláns −szintézisében.
  • Részt vesz a karnitin – a növekedéshez, az izomzat fejlődéséhez szükséges aminosav − szintézisében.
  • Részt vesz a mellékvese hormonjainak szintézisében.
  • Aktív szerepet játszik az energia előállításban.
  • Szabályozza a hisztamin – immunválaszt kiváltó kristályos anyag − szintet, ezzel csökkenti az allergiás reakciók tüneteit.
  • Serkenti a tirozinsav – fenolsav – lebontását.
  • Bioszintézisbe lép az epesavakkal.
  • Elősegíti a folsav szintézisét, amelynek eredménye a biológiailag aktív tetrahidrofolsav,
  • Elősegíti a vas, a cink, a kalcium, a magnézium, és egyéb ásványi anyagok megfelelő felszívódását.
  • Csökkenti a káros ásványi anyagok – nikkel, ólom, kadmium, szelén, vanádium stb. − felszívódását.
  • Csökkenti a környezetszennyeződés és a dohányzás okozta károkat.
  • Segít a fertőzések megelőzésében és kezelésében.
  • Csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet.

Kívülről kell pótolni

Számos növény és állat képes arra, hogy C-vitamint szintetizáljon glükózból, az emberi szervezet azonban nem képes előállítani. A C-vitamin jótékony hatásaira már elődeink is felfigyeltek: természetesen nem ismerték a pontos élettani folyamatokat, de észrevették, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása távol tartja a szezonális betegségeket. Sőt, megóvnak a súlyos kórokkal szemben is. A tengerészek például a hosszabb útjaikra nagyobb mennyiségű, magas C-vitamin-tartalmú káposztával, a déli országokból indulva citrommal szerelkeztek fel, rájöttek ugyanis, hogy segítségükkel elkerülhető a skorbut. A Nobel-díjas magyar tudós, Szent-Györgyi Albert 1928-ban azonosította a mellékvesében a C-vitamint, amit hexuronsavnak (később az aszkorbinsav nevet kapta) nevezett el.

Természetes, vagy szintetikus?

Ez egy régi kérdés, és dilemma, ami számos félreértés tárgya. Ugyanis, csak egyféle C-vitamin létezik már, ami a molekulát illeti. Egyes vélemények szerint, mindegy, hogy ezt növényből vonják ki, vagy kémiai úton állítják elő, mások viszont úgy gondolják, a természetes kivonat sokkal hatékonyabb. Ami viszont biztos, a természetes C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztásakor számos olyan tápanyagot (vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok), és rostokat viszünk be a szervezetünkbe, melyek segítik a hasznosulását, ezáltal jobb eredményt érhetünk el a fogyasztásukkal. A természetes C-vitamin

Melyik növények tartalmaznak természetes C-vitamint?

A vitaminok népes táborában a C-vitamin büszkélkedhet a legnagyobb ismertséggel és népszerűséggel. Nem véletlenül, hiszen a C-vitamin számos, sokak által kedvelt zöldségben és gyümölcsben is megtalálható, elég csak a citrusfélékre, a narancsra, a grapefruitra vagy a citromra gondolnunk. Igazi természetes C-vitamin bomba az acerola, hiszen mindössze 50 gramm több, mint 800 mg-ot tartalmaz. Sorrendben a következő növények a leggazdagabb természetes C-vitamin-források (100 gramm):

  • acerola 1677 mg,
  • csipkebogyó 400 mg,
  • paprika (erős, piros édes) 200 mg,
  • petrezselyem 130 mg,
  • kivi 90 mg,
  • brokkoli 89 mg,
  • eper 58 mg,
  • citrom 50 mg,
  • narancs 50 mg,
  • káposzta 37 mg,
  • bodza 36 mg,
  • grapefruit 30 mg,
  • málna 26 mg,
  • gesztenye 26 mg,
  • paradicsom 12 mg,
  • áfonya 10 mg.

Érzékeny vitamin

Bár számos vitamin létezik, amelyek nélkül a szervezet nem képes megfelelően működni, sokoldalúságával a C-vitamin ezek közül is kitűnik, ráadásul más vitaminok, elsősorban a B-vitaminok (folsav, B12, B1) és az E-vitamin jótékony hatásait is felerősíti. A C-vitamin vízben – kisebb mértékben alkoholban – oldódik, ezért hasznosulásához vízre van szükség. Mivel a szervezet nem tudja előállítani, és nem is raktározza el, ezért minden nap pótolnunk kell a megfelelő mennyiséget. Túladagolásától nem kell tartani, a felesleg a vizelettel együtt kiürül. Ügyeljünk arra, hogy a C-vitamin hő- és fényérzékeny. A fagyasztott vagy túlfőzött, előre elkészített élelmiszerek C-vitamin-tartalma jelentősen csökken. Szintén csökken a természetes C-vitamin mennyiségben a meghámozott, felvágott zöldségekben és gyümölcsökben.

Gondot jelenthet bizonyos gyógyszerek fogyasztása, többek között a fogamzásgátlók és az aszpirin is akadályozza a C-vitamin felszívódását a vékonybélben. Hasonló következménye van a dohányzásnak, ez is közrejátszik abban, hogy a dohányosok immunrendszere általában legyengül. Már csak ezért is érdemes leszokni erről a káros szenvedélyről.

A C-vitamin hiány tünetei

A C-vitamin hiánya eleinte teljesen tünetmentes felnőttek esetében általában 3-12 hónap telik el, míg az első problémák jelentkeznek. A beteg vérzékennyé válik, vagy a sérülések csak lassan gyógyulnak, ok nélküli súlyvesztés, izom- és ízületi fájdalom jelentkezik. A C-vitamin súlyos hiánya 6-18 hónapos gyerekeknél is jelentkezhet skorbutot okozva: a veszélyeztetett csoportba azok a babák tartoznak, akiket pasztörizált vagy forralt tehéntejjel – Barlow-szindróma− táplálnak. Bár a tej is tartalmaz C-vitamint, de nem annyit, mint az anyatej.

Mit mondanak a tudósok?

A természetes C-vitamin vércukor- és koleszterincsökkentő hatását vizsgálták 2-es típusú cukorbetegeknél az iráni Shahid Sadoughi University of Medical Sciences & Health Services szakemberei. A felmérésben résztvevő 84 páciensnek hat héten keresztül napi 500, illetve 1000 mg C-vitamint adtak. Kiderült, hogy a nagyobb dózis C-vitamin csökkenti vércukor- és lipidszintet, ezáltal mérsékli a diabéteszhez társuló szövődmények, esősorban az érrendszeri betegségek kockázatát. A tanulmány az Indian journal of medical research szaklapban jelent meg.

Tudtad?

Szent-Györgyi Albert egészen 93 éves korában bekövetkezett haláláig minden nap 1000 mg C-vitamint fogyasztott. Betegség esetén az adagot 8000 mg fölé emelte.