Selyemmel kezelhető a sérült dobhártya

Nem könnyű kezelni a középfülgyulladás következményeként, vagy akár egy erős ütés miatt kialakuló dobhártya sérüléseket. Ezen változtathat egy ausztrál felfedezés, ami a selyemhernyók selymével kezelné a berepedt, vagy más okból károsodott dobhártyát, és javítaná a hallást.

Selyemmel kezelhető a sérült dobhártya

Világszerte milliók küzdenek a krónikus középfülgyulladással, aminek gyakori következményei a halláskárosodást okozó, fájdalmas dobhártya repedés, és más, akár az életet közvetlenül veszélyeztető szövődmények, például a gennyes agyhártyagyulladás. Gyakori az is, hogy a dobhártya sérülése miatt alakul ki a középfülgyulladás.

Implantátum selyemből

A selyemhernyó selyemfonalából állítottak elő dobhártya implantátumot ausztrál kutatók. Először eltávolították a selymet ragacsossá tevő sericin nevű anyagot, majd a tiszta fehérjerostokat melegítéssel cseppfolyósították. A folyadékhoz glicerint és poliuretánt adtak, ebből az anyagból készül a kontaktlencséhez hasonló implantátum. Ezzel a különleges eljárással jelentősen felgyorsítható a berepedt dobhártya gyógyulása, ráadásul önmagában is javítja a hallást: az első olyan művi megoldás, ami részben képes átvenni a dobhártya szerepét.

Fokozza a sejtek termelődését

Az Ausztrál Fültudományi Intézetben (Ear Science Institute Australia) létrehozott implantátum a dobhártyához illesztve, arra ösztönzik az itt lévő sejteket – elsősorban a keratint termelő keratinocitákat –, hogy a selyemvázon „vándorolva” felgyorsítsák a sérülés gyógyulását. Ezt követően a selyemszálak egyszerűen felszívódnak. Abban az esetben, ha a repedés nagyobb, az implantátum hosszabb ideig is átveheti a dobhártya funkcióját. Nagyon fontos, hogy az implantátum erős és rugalmas, ugyanis a középfülben kialakuló sérülések hatására jelentős nyomásingadozások jelentkeznek. A beavatkozás nemcsak a fizikai behatások kezelésekor, hanem a krónikus középfülgyulladás esetén is hatásos lehet.

Forrás:

https://www.earscience.org.au/news/silk-provides-cure-for-painful-burst-eardrums-to-help-millions-worldwide

 

 

 

Fülzsír: tények és tévedések 1

Szerveink különféle anyagokat választanak ki, ezek egy része időről-időre „elhagyják” a helyüket, és valamelyik testnyíláson át távoznak a szervezetünkből. Az egyik ilyen váladék a fülzsír, amely akár kellemetlen tüneteket is okozhat. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a fülzsír tulajdonságaival, valamint biztonságos eltávolításának módjával. A fülzsír nem tartozik a gyakori beszédtémák köz...
Olvassa tovább