Hatékony fogyókúra probiotikumokkal: mire kell figyelni?

Ha a probiotikus baktériumokról, azaz a probiotikumokról esik szó, a legtöbben nem a lapos hasra gondolnak. Pedig, a fogyókúra probiotikumokkal igazán hatékony lehet, érdemes kipróbálni!

Hatékony fogyókúra probiotikumokkal: mire kell figyelni?

Számos súlyos betegség, köztük a szív- és érrendszeri elváltozások, a cukorbetegség, egyes rákok és emésztőrendszeri rendellenességek is közvetlenül kapcsolatba hozhatók az elhízással. Egészségünk megőrzése érdekében, ezért rendkívül fontos a túlsúly megelőzése és megszüntetése.

Járványról van szó

Az elhízás nyugodtan nevezhető világjárványnak, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) adatai szerint 1980 és 2014 között megkétszereződött a túlsúlyos emberek száma. Minden évben, több millióan vesztik életüket az elhízás miatt, a halálesetek száma ráadásul folyamatosan emelkedik. Ezért, szó szerint létfontosságú az egészséges testsúly megőrzése, amiben a mindennapos mozgás, az aktív életmód és a megfelelő étrend mellett a probiotikumok kaphatnak kulcsszerepet.

Egészségvédő bélflóra

Már régóta közismert, hogy az emberrel társbérletben élő, és különösen a vastagbélben található bélflórát felépítő jótékony mikroorganizmusok, jelentős mértékben hozzájárulnak az emberi szervezet egészséges működéséhez. A bélflóra baktériumai közreműködnek a vajsav, egyes aminosavak, a B7-, a B12- és a K-vitamin előállításában, javítják az emésztést, a vas, a magnézium és a kalcium felszívódását. Segítenek megelőzni a bélrendszer gyulladásait és a vastagbélrákot, valamint akadályozzák a betegségeket okozó káros mikroorganizmusok szaporodását és megtelepedését az emésztőrendszerben. És még valami: mivel az immunsejtek mintegy 70-80 százaléka a vastagbélben található, a bélflóra állapota a szervezet védekezőképességét is közvetlenül befolyásolja. Miközben a probiotikumok feldolgozzák a prebiotikus rostokat (prebiotikumok), rövid láncú zsírsavak is képződnek, amelyek egészségesen tartják és táplálják a bélnyálkahártya sejtjeit.

Bélflóra és túlsúly

A fentiek mellett, van még egy fontos tulajdonsága a bélflóra jótékony baktériumainak: emésztőenzimeket is előállítanak, így közvetlenül támogatják az anyagcserét és a tápanyagok lebontását. Kifejezetten a szénhidrát- és zsíranyagcserét segíti, a szintén a probiotikumok közreműködésével termelődő B7-vitamin. Amennyiben ezek a folyamatok megfelelően működnek, kisebb az esélye az elhízásnak, valamint fogyókúra esetén, gyorsabban elérhető a kívánt testsúly. Az sem szabad elfelejteni, hogy a probiotikumok számára táplálékul szolgáló rostok, a vastagbél megtisztításával, ugyancsak hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, sőt, a lerakódások eltávolításával a kisebb mértékű súlyvesztéshez is.

Jóllakottság és a bélbaktériumok

A bélflóra probiotikus (jótékony) baktériumainak egészségvédő tulajdonságaiból indultak ki a Vanderbilt Egyetem (Vanderbilt University) kutatóit, akik Sean Davies egyetemi adjunktus vezetésével, egereken vizsgálták a genetikailag átalakított bélbaktériumok egészségvédő hatásait. Egy biztonságos baktériumtörzs, a hasmenés kezelésére közel egy évszázada használt, probiotikus E. coli Nissle 1917 módosítását végezték el annak érdekében, hogy nőjön a NAPE hormon termelődése. Ez egyébként egy természetes folyamat, a zsír emésztésekor ugyanis a hormon minden alkalommal megjelenik a vékonybélben, és a jóllakottság érzését közvetíti az agyba. Korábbi kísérletek bebizonyították, hogy az elhízott állatok nem tudnak elegendő NAPE hormont előállítani, ezért többet esznek, mint amennyire szükségük lenne. Ebből egyenesen következik, hogy a hormon a fogyókúra hatásosságát is fokozhatja, hiszen, ha sikerül a mennyiségét növelni, hamarabb kialakul a teltségérzet.

Ígéretes eredmények

Pontosan ezt a hatást váltja ki a genetikailag megváltoztatott E. coli Nissle 1917 bélbaktérium. Az ezzel kezelt, magas zsírtartalmú étrendre fogott egerek, kevesebbet ettek, kisebb volt a súlygyarapodásuk, és kevésbé voltak fogékonyak a cukorbetegségre, mint azok az állatok, amelyek nem részesültek a kezelésben. Ráadásul, a Journal of Clinical Investigation szaklapban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy a baktériumot kapó állatok általános egészségi állapota is jobb volt. A Vanderbilt Egyetem kutatói szerint, a fogyókúra probiotikumokkal emberek esetében is működhet, gyakorlati alkalmazásához azonban még további vizsgálatokra lesz szükség.

Forrás:
https://news.vanderbilt.edu/2014/07/17/bacteria-prevent-obesity

Swiss Probiotix

Probiotikum étrend-kiegészítő

Fagyasztott-szárított, szakszerűen összeállított, kiváló hatású, probiotikus étrend-kiegészítő, bélben feloldódó vegetáriánus kapszulákban. 10 válogatott, jótékony baktériumfajból áll, kapszulánként 4 milliárd sejtet tartalmaz. A szakszerű összeállítás eredményeképpen biztosítja a szervezet számára a szükséges jótékony baktériumokat. Megfelel a vegetáriánus étrend követelményeinek. A kiegyensúlyozott bélflóra az erős immunrendszer, a jó egészség és a hosszú élet alapja. A jótékony (probiotikus) baktériumokat más néven probiotikumoknak hívják. Ezek felelősek a bélrendszer védelméért, az egészséges bélflóra egyensúlyáért. Olvassa tovább...

Probiotikum fogyókúra: hogyan működik? 165

A bélflórát felépítő, jótékony (probiotikus) baktériumokat tartalmazó probiotikum fogyókúra esetén is jó szolgálatot tehetnek. Ha megfelelően alkalmazzuk, a probiotikumok segítségével nem csupán a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, hanem a hasunk is laposabb lesz. A vastagbélben található, különböző mikroorganizmusokból – jótékony (probiotikus) baktériumok, káros baktériumok, gombák, vír...
Olvassa tovább

Fogyókúra ősszel - Milyen növényeket válasszunk? 157

Ha nyáron felszaladt néhány kiló, érdemes még a hideg beköszönte előtt megszabadulni tőle, mert a következő hónapokban még vastagabbak lehetnek a zsírpárnák. Ne aggódjunk: a fogyókúra ősszel is sikeres lehet, ha a még frissen kapható zöldségeket fogyasztjuk. Fogyókúra ősszel, vagy éppen a tél elején? Első hallásra szokatlannak tűnhet, hiszen az alakvisszanyerő, súlycsökkentő diétákat általába...
Olvassa tovább

A D-vitamin fogyaszt | Fogyókúra tanácsok 155

Közismert, hogy a D-vitamin számos jótékony hatással rendelkezik: szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében, serkenti az agyműködést, megóv bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásától. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a D-vitamin fogyókúra esetén is segítségünkre lehet.       A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, normális esetben...
Olvassa tovább