Bajt okoz a B12-vitamin hiánya | Tünetek és kezelés

Bár a vastagbélben élő baktériumok előállítanak B12-vitamint, a szervezet ezt már nem tudja felhasználni. Egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen a táplálékok segítségével, kívülről kell pótolni. Molekulájának közepében egy kobaltatom található, ezért kobalaminnak is nevezik, elsősorban a húsokban, valamint az állati eredetű élelmiszerekben található. Hiánya vérszegénységet, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeket, valamint demenciát okozhat.

Bajt okoz a B12-vitamin hiánya | Tünetek és kezelés

A B12 az egyetlen B-vitamin, amelyet a szervezet képes hosszabb ideig tárolni, ráadásul vízben oldódik, így túladagolni sem lehet. Elengedhetetlen a hemoglobin szintéziséhez, valamint a vörösvértestek termelődéséhez. Fontos szerepet játszik a homocisztein –kén alapú aminosav− metioninná alakításában, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát: a homocisztein ugyanis idővel lerakódhat az érfalakon, a plakkok pedig beszűkítik az ereket. A B12-vitamin a központi idegrendszer anyagcsere-folyamataiban is részt vesz, elősegíti az idegsejtek nyúlványait beburkoló és a gyors ingerületátadást biztosító myelin képződését. Ezen kívül, támogatja a májfunkciókat, valamint az immunrendszer egészséges működését, enyhíti a köszvény és a depresszió tüneteit, erősíti a körmöket, hozzájárul a szemek egészségéhez, serkenti a hajhagymák szaporodását. Bőrvédő tulajdonságokkal is rendelkezik, pótlásával gyorsulhat a seborrhoeás dermatitis –csecsemőknél a koszmó–, valamint a herpesz és az afta gyógyulása.

Vegetáriánusok, figyelem!

A nem megfelelő táplálkozás mellett, a B12-vitamin hiányát többnyire a felszívódás zavara váltja ki. Ennek számos oka lehet, a leggyakoribb az intrinsic faktor –a gyomorban termelődő fehérje– hiánya, e nélkül ugyanis a vitamin nem tud hasznosulni, hanem a bélrendszeren keresztül távozik a szervezetből. Egy autoimmun folyamatról van szó, ennek során az immunrendszer elpusztítja az intrinsic faktort létrehozó sejteket. Baktériumok, paraziták és anyagcsere problémák is gátolhatják a felszívódást, míg idősebb korban, a kevesebb gyomorsav miatt, az emésztőrendszer képtelen elegendő vitamint kivonni az élelmiszerekből. A B12-vitamin elraktározásáért felelős máj betegségei is előidézhetik a hiányállapotot, ami a vegetáriánus és különösen a vegán étrend mellett könnyebben kialakulhat.

Sokszor csak későn derül ki a vitaminhiány

Nehezíti a felszívódás zavarának felismerését, hogy a máj nagy mennyiségben képes elraktározni a B12-vitamint, a kiürülés folyamata ezért évekig eltarthat és csak a panaszok súlyosbodásával derül fény a vitaminhiányra, amit a vérvizsgálattal lehet egyértelműen megállapítani. A legjellemzőbb tünet a vérszegénység, a krónikus betegség velejárója az általános gyengeség, az állandó fáradtság és sápadtság, súlyosabb esetben légzési zavarok, heves szívdobogás, rendszeres szédülés léphet fel. Főleg az idősebbeknél gyakoriak az idegi eredetű zavarok, ilyen a végtagérzékelés gyengülése vagy akár teljes megszűnése, a bizsergés, az izomgyengeség, illetve a nehezült járás. A B12-vitamin hiánya ezen kívül zavarodottságot, ingerlékenységet, memóriakiesést, depressziót, pszichózist, gyengülő koncentrációs képességet és demenciát eredményez. Szintén kimutatható az összefüggés az Alzheimer-kór és a csökkent mennyiségű B12-vitamin között. Ugyanakkor pótlásával –ez történhet étrendváltással, vagy gyógyszeres kezeléssel–, a tünetek jelentős része gyorsan enyhíthető, illetve akár teljesen megszüntethető.

Húst tojással, de az alga is segít

Ahhoz, hogy napi kobalamin szükségletünket fedezhessük, főleg állati eredetű táplálékokat, elsősorban tojást, májat, vörös húsokat, halat, rákot, tejet, tejtermékeket és fehér húsokat fogyasszunk. Egyes algák –elsősorban a chlorella– is tartalmazza.

Mit mondanak a tudósok?

A vitaminhiány, és az időskori mentális hanyatlás kapcsolatára találtak bizonyítékot a Rush University Medical Center  kutatói. A Neurology szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy nagyobb valószínűséggel csökken az agyi kapacitás és a kognitív –a megismeréssel kapcsolatos képesség– teljesítmény, például az észlelés sebessége, azoknál a 65 év feletti pácienseknél, akiknél alacsony a B12-vitamin mennyisége.

Tudtad?

A gluténérzékenység (cöliákia, lisztérzékenység) esetén is felléphet a B12-vitamin hiánya.

Hirdetés

Chlorella alga

Chlorella alga por, organikus, 100%

A Chlorella alga egy édesvízi algafajta, mely rengeteg fajta egészséges összetevőt tartalmaz, ezért is tartják a tökéletes tápanyagforrásnak. A chlorella alga rendelkezik az összes ismert növény közt a legmagasabb klorofill-tartalommal, emellett vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban is egyaránt gazdag. (Organikus örlemény formában).

B12-vitamin-hiány | Miért veszélyes, és mit tehetünk ellene? 176

A B12-vitamin (cobalamin) számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, ennek ellenére a B12-vitamin-hiány gyakori jelenség. Szerencsére ez eleinte csak kellemetlen, később azonban akár súlyos következménnyel járó hiányállapotot természetes módszerekkel gyorsan megszüntethetjük. Sokszor csak későn derül ki a B12-vitamin hiánya, aminek az az oka, hogy kezdetben nem jár különösebb tünete...
Olvassa tovább

Tüdőrák alakulhat ki a B-vitaminok miatt? Veszélyben a férfiak 8

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben azonban már káros lehet. Erre jutottak az Ohiói Állami Egyetem kutatói, akik kimutatták, hogy a táplálékkiegészítőkkel a szervezetbe bevitt B6- és B12-vitamin növelheti a tüdőrák kockázatát. Különösen az ilyen készítményeket rendszeresen és éveken át fogyasztó, dohányzó férfiak vannak veszélyben. A B6-vitamin és a B12-vitamin nélkülözhetetlen az e...
Olvassa tovább

B-vitamin komplex | Mire jók a B-vitaminok? 3

A vitaminok létfontosságúak a szervezet számára, azonban a fehérjékkel, a zsírokkal, és a szénhidrátokkal ellentétben csak kis mennyiségben van rájuk szükség. Ilyen a B-vitamin is, amely valójában több vitamint jelöl, ezért nevezik B-vitamin komplexnek. Több féle B-vitamin létezik, közös jellemzőjük, hogy vízben oldódnak, ezért nem képesek felhalmozódni a szervezetben, mint a zsírban oldódó v...
Olvassa tovább