Megfázás ellen vitaminok, cink és probiotikum | Melyiket válasszuk?

Vitaminok Napoli Elisa | Életmód és étrend tanácsadás
Megfázás ellen vitaminok, cink és probiotikum | Melyiket válasszuk? 1 Kép nagyítása

Úgy megélni a hideg évszakot, hogy ne kapjunk el semmilyen szezonális betegséget, nehéz feladatnak tűnik, ám nem lehetetlen: a megfázás ellen, gyógyszerek nélkül is számos segítőtársunk akad. Ezek közül a legfontosabbak a vitaminok, a probiotikumok és a cink.


A megfázás legjobb ellenszere télen is a rendszeres testmozgás, és a megfelelő táplálkozás. Ezek megerősítik immunrendszerünket, így ellenállóbbá válunk a különféle fertőzésekkel szemben. Ebben az időszakban fokozottan kell óvnunk a szervezetünk védekezőképességében kulcsszerepet kapó bélflóra egyensúlyát. A hidegben ugyanis jobban kívánjuk kalóriadús, ám vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, és ami a legfontosabb, probiotkus baktériumokban szegény élelmeket.

Vitaminok a megfázás ellen

Egy megfelelően „felturbózott” szervezet nehezebben, vagy egyáltalán nincs kitéve a téli nyavalyáknak, legyen szó bármely baktérium és vírusok okozta kórokról. A megfázás ellen sokat tehetünk azzal, ha immunerősítő táplálékokat veszünk magunkhoz, ebben kiváló szövetségeseink lehetnek a vitaminok. Vitathatatlanul a legnépszerűbb ezek közül a C-vitamin (aszkorbinsav), hiszen remek antioxidáns, a népi gyógyászatban az egyik legrégebben használt vitamin a megfázás ellen. Viszonylag könnyű hozzájutni, számos, szezonális terményben fellelhető. Vízben oldódó, ezért nem kell félnünk a túladagolásától, azonban a hőtől és a fénytől óvni kell, mert gyengítik a hatását. Fogyasszuk minél nagyobb mennyiségben, méghozzá lehetőleg minden nap, ugyanis gyorsan ürül a szervezetből. Bőségesen tartalmaz C-vitamint:

  • Alma
  • Ananász
  • Áfonya
  • Brokkoli
  • Burgonya
  • Citrom
  • Csipkebogyó
  • Eper
  • Gesztenye
  • Grapefruit
  • Guava
  • Káposzta
  • Kelbimbó
  • Kelkáposzta
  • Kiwi
  • Mangó
  • Maqui bogyó
  • Narancs
  • Paprika (erős, piros édes, chili, kaliforniai)
  • Paradicsom
  • Petrezselyem
  • Ribizli
  • Sütőtök

Talán kevésbé közismert, de a B-vitamin is hasznos lehet megfázás ellen. Valójában nem egyes számban kéne megemlítenünk, hiszen a B-vitaminnak számos fajtája létezik, és igen fontos szerepet játszanak az immunrendszer ellenálló képességének fokozásában. Az immunrendszer erősítéséhez hozzájáruló B-vitaminok:

  • B2-vitamin (riboflavin);
  • B6-vitamin (piridoxin);
  • B9-vitamin (folsav);
  • B12-vitamin (kobalamin).

A B-vitaminok számos, természetes táplálékban jelen vannak, a következő ételek ezért javíthatják a megfázás elleni kúrák, és a megelőzés sikerét:

  • Sörélesztő, marha belsőségek, tej, és tejtermékek, csirke, és mandula (B2-vitamin);
  • Hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöld levelű zöldségek tojás, tonhal, lazac, gesztenye, paprikafélék, gombák (B6-vitamin);
  • Szárnyasok mája, zsázsa, spenót, cikória, fejes saláta, spárga, földi mogyoró, diófélék, csicseriborsó, petrezselyem, káposzta-, és tökfélék, zöldbab (B9-vitamin);
  • Vörös húsok, máj, osztriga, polip félék, makréla, lazac, szardínia, hering, rákfélék, tojás, tejtermékek (B12-vitamin.)

Segíthetnek a flavonoidok

Hasznunkra lehetnek a megfázás ellen a flavonoidok. Ezek olyan, növényi eredetű antioxidánsok, amelyek főként a szójababban, a szója alapú élelmiszerekben, valamint a zöld levelű zöldségekben, a hüvelyesekben, a dióban, almában, szederben, eperben, olívaolajban lelhetőek fel. Fő jellemzőjük, hogy erős fertőtlenítő és vírusölő hatásokkal rendelkeznek, erősítik az immunrendszert, ráadásul hatékonyan veszik fel a harcot a daganatokat okozó szabad gyökökkel szemben is. 

Ezért ajánlott a D-vitamin

A D-vitaminnal kapcsolatban, szinte mindenki az erős csontokra és fogakra asszociál, pedig ez a vitamin is nélkülözhetetlen immunrendszerünk egészségesen tartásához. Különösen hatékony, ha a fertőző betegségekből való felépülésről van szó. Amikor a D-vitaminról beszélünk, tudnunk kell, hogy az egyik leghatékonyabb antimikrobiális ágensről van szó, mely 200-300 különféle antimikrobiális peptid előállításában vesz részt, legyen szó vírusokról, baktériumokról vagy akár gombákról. Ezért hatásos a megfázás ellen, ahogyan segít megelőzni és csökkenteni az olyan degeneratív betegségek okozta károkat, mint a Chron-betegség és az Alzheimer-kór, az autoimmun Lupus, valamint a diabétesz és a reumás ízületi gyulladás. Megfelelő bevitele csökkenti a magas vérnyomást, ezáltal a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Mivel a D-vitamin, napfény hatására, a bőrben termelődik, télen szinte mindenkinél lecsökken a mennyisége, amit a tengeri halakat, lazac, hering, tonhal, a csukamájolajat, a máj, a tojássárgája, a tej, sajt, vaj, illetve a gomba és a borsó fogyasztásával kompenzálhatunk.

Cinkkel könnyebb

Amennyiben a megfázás első jeleinek észlelése után, 24 órán belül, cinket veszünk be, a betegség akár egy napon belül elmúlhat. Ezt elsősorban táplálékkiegészítőkkel érhetjük el, megelőzésre megoldás lehet, a máj, tejtermékek, a vörös húsok fogyasztása.

Probiotikumokkal és prebiotikumokkal

Ha a bélflóra egyensúlya felborul, annak egész immunrendszerünk kárát látja, mivel az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található. Ennek egyenes következménye, hogy a bélflóra helyreállításával, rendkívül sokat tehetünk szervezetünk védekezőképességének javítása érdekében. Együnk a téli időszakban – az adagot növeljük a megfázás tüneteinek jelentkezésekor – minél több probiotikus élelmiszert (kovászos uborkát, erjesztett tejtermékeket, érlelt sajtokat, savanyú káposztát, erjesztett szóját, miso levest), valamint a probiotikumok szaporodásához elengedhetetlen prebiotikus élelmi rostokat (nyers zöldségek, gyümölcsök). Még jobb eredményt érhetünk el a kúraszrűen szedett szimbiotikum táplálékkiegészítőkkel, amik pro- és prebiotikumokat egyaránt tartalmaznak.

Hirdetés

Mit mondanak a tudósok?

Intenzív osztályon fekvő betegek részvételével vizsgálták a B6-vitamin immunerősítő képességét a tajvani Taichung Veterans General Hospital szakemberei. A European Journal of Clinical Nutrition szaklapban publikált kutatási eredményekből kiderül, hogy napi 50-100 mg B6-vitamin bevitele jelentősen felerősíti a súlyos betegségben szenvedő páciensek szervezetének immunválaszát.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16670691
http://www.nature.com/ejcn/journal/v60/n10/abs/1602439a.html